Hva er det beste landet?

12. april 2016 at 14:53

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger, både underveis og etter at jeg kom hjem. Spørsmålet er både enkelt og genuint. Svaret er ikke riktig så rett frem. De landene jeg besøkte var utrolig forskjellige på mange forskjellige måter. For å konkretisere dette mer så vil jeg sette opp noen kriterier som jeg vurderer det utfra. Disse er:

 1. Infrastruktur, spesielt det å reise rundt krever gode veier eller togforbindelser. Internettforbindelser
 2. Økonomi, fattig or not?
 3. Severdigheter og historie, noe landet har å tilby en skarve reisende. Språk

På turen besøkte jeg følgende land, i alfabetisk rekkefølge: Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. 8 land, hvor av 4 av de en gang har vært samlet i et stort rike, Angkor, i Østen. Et annet moment er at 7 av landene har tidligere vært kolonialisert av vestlige land, det er kun Thailand har ikke vært kolonialisert.

Kambodsja:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og gode bussforbindelser. Har noe toglinje men da går det i sneglefart, så det prøvde jeg ikke. Tregt internett.
-Kambodsja er et fattig land, jevnt over skitne og støvete byer. Tidligere fransk koloni.
-Kambodsja var hovedsete i Khmerriket og hadde da Angkor som hovedstad. Angkor Wat er en av de fremste turistattraksjonene i verden. Andre plasser som er verdt å få med seg er Killing Fields som ble opprettet under Pol Pot regimet, den genuine byen Kampot med nasjonalpark i nærheten og badebyen Sihanoukville. Greit nivå på engelsk språk.

Laos:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. I nord er det en del dårlige veier, så det tar lang tid å reise med buss. Laos har ikke jernbane. Tregt internett.
-I likhet med Kambodsja er Laos et fattig land, dette reflekteres mye i veistandarden. Også tidligere fransk koloni.
-Den gamle byen Luang Prabang er Laos fremste reisemål. Hovedstaden Vientiane er en liten hovedstad uten de helt store attraksjonene. I nord ligger Phonsavan med de mystiske steinkrukkene mens i sør er det spesielle Don Det eller ‘4000 øyer’, med muligheter for øyhopping i Mekongelva. Sistnevnte renner gjennom Laos fra nord til sør og det er muligheter for elvecruise. Greit nivå på engelsk språk, og har en sterk arv av fransk baketradisjon.

Malaysia:
-Bra infrastruktur, veier av bra standard og gode bussforbindelser. Togforbindelse fra Thailand og sør til Singapore. Gode internettforbindelser.
-Malaysia er et land i økonomisk utvikling og produserer olje. Hovedstaden Kuala Lumpur er både moderne og under sterk utvikling. Tidligere britisk koloni.
-Malaysia er multikulturelt og har mye å by på. Foruten hovedstaden er Gerorge Town på Penang et mat– og kultursentrum. Malakka er kanskje Malaysias best bevarte by, teplantasjene og det behagelige klimaet i Cameron Highlands. På Borneo er det muligheter for både jungel og dykking på korallrev. Andre plasser som jeg ikke fikk besøkt er Langkawi i nordvest, på østkysten ligger øyene Tioman og Perhentians, og på vestkysten ligger Pangkor. Godt nivå på engelsk språk, sannsynligvis en arv etter kolonitiden.

Myanmar:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. Opplevde for eneste gang på turen at bussen brøt sammen. Vi ble 4 timer forsinket. Tog er upålitelig og en sakte reisemåte. Den beste toglinjen går mellom Yangon og Mandalay, selv om togene her er nokså presise er det ikke noe behagelig tur. Mer en opplevelse for livet… Gode flyforbindelser. Jevnt over godt internett.
-Myanmar er nok det fattigste og minst utviklet i regionen. Byene er nokså skitne og støvete. Telenor bygger ut mobilnettet. Tidligere britisk koloni.
-Myanmar har mye genuint å by på siden det ikke er så lenge siden landet ble åpnet for turisme. Deler av landet er sperret for turister med bakgrunn i sikkerhetssituasjonen. Det er mange interne konflikter i Myanmar men nye områder åpnes for turister etter hvert som situasjonen bedres. Yangon har den fantastiske gullbekledte Shwedagon Paya og tempelsletten i Bagan som de fremste turistattraksjonene. Fjellene i øst har behagelig klima og mye jordbruk. Plasser som jeg ikke fikk besøkt er Inle Lake, Kyaiktiyo Pagoda (Golden Rock) og den historiske byen Mawlamyine. Det er mye å utforske i Myanmar. Bra nivå på engelsk språk, i likhet med Malaysia er dette nok en arv fra kolonitiden.

Singapore:
-Singapore er et moderne land, like moderne som Europa. Gode veier og togforbindelse med Malaysia. Flyplassen i Singapore er kåret til verdens beste flere år på rad. Meget bra internett.
-Dette er en økonomisk suksesshistorie i Østen. Det er nok det rikeste og mest velstående landet av jeg besøkte. Tidligere en del av Malaysia men ble egen stat i 1965.
-Singapore er i hovedsak en stor og moderne by. Arktitekturen er fremragende og byen har mange interessante gamle bydeler, og har faktisk også litt «villmark». Noen parker som regnes som nasjonalparker. Engelsk er et av de offisielle språkene i Singapore.

Taiwan:
-Taiwan er i likhet med Singapore et veldig moderne land. Gode veier og bl.a. høyhastighetstog. Utmerket internett.
-Landet er moderne, hovedstaden Taipei er en ren og effektiv storby. Tidligere nederlandsk koloni.
Taipei er et bra reisemål i seg selv, med Taipei 101 og nasjonalparker i umiddelbar nærhet. Den gamle gullgraverbyen Jiufen er verdt et besøk, havnebyen Tamsui og varme kilder i Beitou er absolutt å anbefale. Jeg dro ikke lengre sør på øya, men det er flere interessante plasser der, bl.a. Sun Moon Lake. Engelsk språk går greit, men mange skilt i Taipei kun på kinesisk.

Thailand:
-Thailand har god infrastruktur. Gode veier og et godt utbygget system av motorveier. Gode togforbindelser, spesielt mot nord og sør. Daglig togforbindelse med Malaysia. Mange flyplasser og godt utbygget rutenett av flyruter. Godt internett.
-Thailand er i økonomisk utvikling og er nok også det mest turistifiserte landet i regionen. Hovedstaden Bangkok er moderne men samtidig overfylt og litt skitten.
-De fleste kjenner nok dessverre Thailand kun fra turiststedene, men landet har mye å by på. Ko Chang, Ko Samui, Ko Phi Phi og Ko Muk er alle fantastiske øyer, den mest turistifiserte er nok Phi Phi. Chiang Mai i nord er verdt et besøk, og det er mye lokal kultur og turmuligheter i området. Vil du ut av turiststrømmen så er Chiang Rai og White Temple ikke så langt unna. Da kan man også ta turen innom Golden Triangle, stedet hvor Myanmar, Thailand og Laos møtes. Greit nivå på engelsk språk, men Thailand må se seg forbigått, språkmessig, av mange land som har mindre med turister.

Vietnam:
-Bra infrastruktur, veier av grei standard og gode bussforbindelser. Myriader av mopeder på veiene gjør at trafikken går sakte. Vietnam har godt utbygget jernbane og gode togforbindelser. Godt med flyplasser og flyruter. Greie internettforbindelser.
-Vietnam er et land i økonomisk utvikling. Bra utbygget for turisme. Tidligere fransk koloni.
-Byene Hanoi og Ho Chi Minh City er de største byenene i Vietnam. Vakre Sapa i nord er et yndet turistmål, det samme er Halong Bay sør for Hanoi. Lengre sør ligger den sjarmerende Hoi An og den gamle hovedstaden Hue. Badebyen Nha Trang ligger vakkert til i sør og er en turistby slik man finner eksempelvis i Thailand, men stranden er veldig fin. Øya Vinpearl med fornøyelsespark ligger rett utenfor byen. Vil du ut av den store turistløypa så ta turen til Dalat oppe i fjellene, noen timer fra Nha Trang eller Can Tho i Mekong-deltaet i vest. En stopp i stille og fredelige Dong Hoi lengre nord er også å anbefale. Engelsk går greit i Vietnam.

Så, hvordan oppsummere dette? Noe for enhver sak. Landene er utrolig forskjellige. De dyreste landene er Singapore og Taiwan. Deretter vil jeg si Thailand og til sist de siste 5 har et ganske så likt kostnadsnivå for turister. Mat og reise er jevnt over billig, rom også forsåvidt. Det kommer an på hvilken standard man ønsker, og det er det meste å velge i. Håper det kan være noen tips til årets ferie…

Fra Battambang, Kambodsja

Statue, fra Battambang, Kambodsja

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr "lykkebringer"

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr «lykkebringer»

There's a new SHARIFF in town...! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

There’s a new SHARIFF in town…! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Taipei, Taiwan

Love Taipei, Taiwan

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Ett bilde fra…

3. april 2016 at 21:39

Jeg har tatt over 4000 bilder på tur i løpet av det siste året. Jeg ville gi meg en utfordring om å velge ETT bilde fra hvert land. Et bilde som er spesielt bra eller fra en spesiell plass i det aktuelle landet. Totalt besøkte jeg 8 land slik at det blir åtte bilder. Det var ikke helt enkelt, men en fin og rask rekapitulasjon av turen.

Bildene kommer i alfabetisk rekkefølge og er i utgangspunktet ikke en anbefaling hvor du bør dra, men det er det også!

 1. Kambodsja – Angkor Wat. Et av de absolutte høydepunktene på turen. Historien bak dette tempelet er imponerende, det samme er størrelsen. En fantastisk plass å besøke, og egentlig ikke så mange andre plasser i Kambodsja som matcher en slik opplevelse.
 2. Laos – Plain of jars i Phonsavan. Det sto mellom grotten i Konglor og de mystiske steinkrukkene i Phonsavan. Det faktum at man ikke vet hvem som laget disse steinkrukkene eller hva de ble brukt til er ytterst spennende. I tillegg var turen opp til Phonsavan en fantastisk, men slitsom, reise etter åskammer og langsmed bratte dalfører.
 3. Malaysia – Området sør på Borneo, utenfor Semporna med korallrevene og det klare vannet. Et fantastisk område for snorkling og dykking. Andre steder i Malaysia er den mangfoldige byen George Town på Penang, behagelige Cameron Highlands med teplantasjene, hovedstaden Kuala Lumpur og den gamle handelsbyen Malakka.
 4. Myanmar – Tempelsletten i Bagan. Myanmar har mye å by på, men tempelsletten i Bagan fremstår som unik sånn sett. Et must hvis du skal til Myanmar.
 5. Singapore – Øya, byen og landet. Fremragende arkitektur og mat, her representert ved Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge på havna i Singapore.
 6. Taiwan – Taipei, den moderne byen med Taipei 101. Majestetisk og monumentalt. Varme kilder i Beitou og gullgraverbyen Jiufen var også flotte opplevelser her.
 7. Thailand – Ko Muk med sjørøverhulen som hentet ut fra et eventyr. Andre steder i Thailand er krigshistorien i Kanchanaburi med broen over Kwai, alle de flotte opplevelsene Chiang Mai, flotte Ko Chang eller paradisøya Phi Phi Island. Mye å velge i…
 8. Vietnam – Sapa i nord-Vietnam. Fantastiske Sapa oppe i fjellene. Behagelig klima og den fantastiske dalen fylt med risterrasser. I Vietnam er også Halong Bay og den gamle byen Hoi An med de gamle husene og den gode maten. Hanoi er også en uforglemmelig opplevelse, det samme med Can Tho (Mekong deltaet) og den lokale fiskerbyen Dong Hoi.
1. Kambodsja og Angkor Wat

1. Kambodsja og Angkor Wat

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

4. Myanmar og templene i Bagan

4. Myanmar og templene i Bagan

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

Måned 9

12. januar 2016 at 15:30

I måned 9 var det jule- og nyttårsfeiring på Ko Samui samt å begynne på reisen gjennom Malaysia.

Høydepunkter:
På vestkysten av Thailand fant jeg den lille paradisøya Ko Muk. Det var en rolig og avslappede plass, og så har den jo en sjørøverhule!

Nedturer:
Litt syk i jule- og nyttårshelga. Fikk svimmelhet (vertigo) og måtte til doktor et par ganger. Fikk tabletter i regnbuens farger og en sprøyte. Det rettet seg gradvis, men noe amputert jule- og nyttårsfeiring.

Med Harry Hole på tur:
Førjulsdrama. Frelseren. Som vanlig, velskrevet og spennende. Anbefales.

Planer:
Rundreise i Malaysia. Planlegge turen videre og se fremover mot avslutningen av dette året, dvs. planlegge hjemreisen!

Hat Yai – kulinarisk meltedigel i urolig farvann

31. desember 2015 at 04:21

Hat Yai ligger i den sørlige provinsen Songkhla og har over 150.000 innbyggere. Befolkningen består for en stor det av kinesere og muslimer, disse har høyere andel her enn noen andre byer i Thailand. Hat Yai ligger i en av fire provinser hvor Norsk UD fraråder reise til. Så sent som i 2014 ble det sprengt en bilbombe i byen som drepte minst 5 mennesker og såret mange flere. Det har vært en rekke slike hendelser gjennom tidene og målet for bombene er statlige institusjoner og funksjoner. Ingen har påtatt seg ansvaret for dette men man antar at det er ytterliggående separatister som står bak.

Hat Yai er likevel et knutepunkt mellom Thailand og Malaysia, og også mot øyene som ligger på vestkysten av Thailand. Jernbanen til Malaysia går gjennom Songkhla-provinsen. Byen er et senter for handel og mat. Fullastede turistbusser kommer fra Malaysia hver helg og fyller byen. Markedene er mange og man kan gjøre gode kjøp her, og vestlig standard kjøpesenter dukker opp fortløpende. Det er litt vanskelig å sette Hat Yai i en bestemt kategori. Ta en Thailandsk by, bland inn en kulturell miks, lokale markeder, forskjellige matkulturer, nye kjøpesentre, tilføy McDonalds og Starbucks så har du Hat Yai. Det er en miks av «alt»… Gammelt og nytt, lokalt og internasjonalt! Selve byen er sånn sett ikke pen, så det er ingen grunn til å gå amok med kamera her. Men byen er desto mer levende, spesielt på kveldstid og i helgene.

Med den kulturelle miksen byen har er utvalget av mat enormt. Det vrimler av restauranter og små gaterestauranter i hele byen. Her er det noe for enhver smak. Og det er langt billigere enn mange andre plasser jeg har vært på i Thailand. Og kanskje med en spesiell sjarm man heller ikke finner så mange andre plasser her nede…

Fra jernbanestasjonen

Fra jernbanestasjonen

Lange markedsgater

Lange markedsgater

Freske reker

Freske reker

Ferdigkokt

Ferdigkokt

Gatebilde

Gatebilde

Dristig fargevalg

Dristig fargevalg

Fargerikt

Fargerikt

Gammelt og velholdt

Gammelt og velholdt

Ko Muk – øya med sjørøverhula

29. desember 2015 at 12:29

Ko Muk eller Koh Mook er en del av en mindre øygruppe i Trang-provinsen, sør i Thailand. Selve øya er ganske liten, drøye 3 kilometer bred og 1 kilometer tvers over. Til tross for dette er det den nest største øya i området. Det er i hovedsak to strender på øya, Ao Kham som er landsbyen på østsiden og Had Farang på vestsiden. (Thai; Had = strand, Farang = utlending). Sistnevnte har perfekt beliggenhet for fantastiske solnedganger.

Det er noe spesielt med Ko Muk. Roen og freden er der. Masseturismen har ikke fått tak, selv om noen luksusresorter har etablert seg. Jeg håper at øya er for liten til at masseturismen får skikkelig fotfeste. Det er faktisk ikke minibank på øya, så her må man ha medbrakte kontanter i bagasjen når man ankommer. Flott å oppleve slikt i 2015! Det er også bare tre år siden øya fikk strømforsyning fra fastlandet.

Lokalbefolkningen livnærer seg i hovedsak av fiske og gummiplantasjer. Noen er selvfølgelig også engasjert i turismen på øya. Det store trekkplasteret er Tham Morakot eller Emerald Cave, en skikkelig sjørøverhule som hentet ut fra eventyret. Jeg skal komme tilbake til den.

På Ko Muk kan du bo i telt, eller «tentalow», telt med bambustak. Det er første plassen jeg kan huske å ha sett det, så det ble mitt valg av innkvartering. Det er enkelt og billig. Teltet er utstyrt med en dobbelmadrass og vifte. Toalett og dusj deles med andre og ligger 30 meter unna. Plassen ligger flott til i en lysning i skogen noen hundre meter fra stranda. Det er mye lyder fra jungelen om natten, men man venner seg fort til det.

Jeg leier meg kajakk tidlig en morgen for å dra til Emerald Cave, en halv times padletur fra Had Farang. Dette er en skikkelig sjørøverhule, selv om det egentlig ikke er en hule. Omkranset av fjell på alle sider gjør at eneste måten for å komme seg dit er sjøveien – og det må være lavvann for å komme inn. Jeg finner inngangen og padler inn. Tunellen er 80 meter lang og etter noen meter er det stummende mørkt. Lyset fra lommelykten hjelper lite, delvis for at den er liten og at øynene er vant med det skarpe sollyset utenfor. Jeg padler på måfå og etter bare 20 meter begynner jeg å skimte lyset fra enden av tunellen. Det er da man padler inn i en side som hentet ut fra et eventyr, en liten sandstrand omgitt av høye bevokste klippevegger. Rett opp ser man den blå himmelen, solen skinner her kort tid midt på dagen. Da er det høyvann og noen timers venting på å komme ut igjen.

Dette ER en sjørøverhule. En informasjonstavle beskriver historien til hulen, hvor sjørøvere brukte å gjemme byttet sitt eller søke tilflukt når de var på tokt. Fantastisk historie!

Det er fredelig inne i hulen, selv om det allerede er noen andre besøkende der. Jeg har med frokost og finner meg en trestubbe og setter meg ned. Helt spesiell opplevelse. Etter en kort stund kommer turistbåtene og flere strømmer inn i hulen. Da er det på tide å komme seg ut for det kommer bare flere og flere turistbåter utover dagen. Roen har forsvunnet men jeg fikk spist frokost på en helt spesiell plass.

På turen tilbake hopper jeg i havet og snorkler litt, så her er det også bilder under vann.

Bob er populær på Ko Muk også...

Bob er populær på Ko Muk også…

 

 

Tentalow

Tentalow

Bra standard...

Bra standard…

Gummiplantasje rett utenfor døra

Gummiplantasje rett utenfor døra

Hat Farang

Had Farang

Hat Farang

Had Farang

Morgensola står lavt

Morgensola står lavt

På vei mot sjørøverhulen

På vei mot sjørøverhula

Inngangen...

Inngangen…

På vei inn i stummende mørke...

På vei inn i stummende mørke…

Lyset fra andre siden

Lyset fra andre siden

Vel fremme...

Vel fremme…

Høye fjell og skog på alle kanter

Høye fjell og skog på alle kanter

Sola begynner å skinne på toppen

Sola begynner å skinne på toppen

Medbrakt frokost i ro og mak

Medbrakt frokost i ro og mak

På vei ut igjen

På vei ut igjen

Blodrød som om kvelden

Blodrød som om kvelden

Vakre Railay med klippene

28. desember 2015 at 05:59

Railay Beach ligger i Krabi sør for Phuket. Det er vakkert her, skikkelig idyllisk. Høye kalksteinsklipper som omkranser den hvite stranden. Railay er også et mekka for fjellklatrere. Hundrevis av løyper går opp de ulike klippene og trekker klatreinteresserte fra hele verden.

Railay Beach er todelt, stranden går ut mot en halvøy og er delt i Øst og Vest. Sistnevnte er den vakreste og hvor de fleste bildene er fra. Stranda i Øst er egentlig ikke noen ordentlig strand, men mest mangroveskog. Det tar bare noen få minutter å gå mellom strendene og det ligger restauranter og barer nesten hele veien. Kan tenke meg det er stemningsfullt her om kveldene etter som det ikke er veiforbindelse hit.

Som kanskje mange andre steder har Railay en utfordring. Populariteten. Turistene strømmer til. Long Tail-båtene går i skytteltrafikk etter som stranda er veiløs. Motoren på disse båtene har lite eller ingen støydemping og ekkoet høres godt i fjellene og tar bort litt av sjarmen og idyllen her. Det er litt trist, men plassen er uansett vakker.

Railay Beach

Railay Beach

En av de populære klatrevegger på Railay

En av de populære klatreveggene på Railay

Bob er fremdeles populær i Thailand

Bob er fremdeles populær i Thailand

Mangroveskog

Mangroveskog (Railay Øst)

Klatrekurs for nybegynnere...

Klatrekurs for nybegynnere… (ser du klatrerne?)

Høyt henger de...

Høyt henger de…

Sailfish Monument på nabostranda Ao Nang

Sailfish Monument på nabostranda Ao Nang

Phi Phi Island – paradisøya

26. desember 2015 at 10:17

Phi Phi Island ligger halvannen times båttur sørøst for Phuket. Phi Phi består i hovedsak av to hovedøyer, Phi Phi Don og den mindre og ubebodde Phi Phi Leh. I tillegg er det en del mindre små øyer rundt.  Phi Phi Don er egentlig to øyer forbundet med en sandbanke og strender på hver side. Når man ser på øya fra oven får man inntrykket av at dette er ei paradisøy, med de hvite strendene og turkise vannet på hver side.

Phi Phi-øyene er berømt på hver sin måte. Phi Phi Don ligger nord-sør med sandbanken øst-vestlig retning. Denne sandbanken har en høyde på mindre enn to meter over havet. Da tsunamien traff øya 2. juledag 2004 var det lite eller ingenting som kunne stoppe den. Bølgen, som hadde en høyde på 6,5 meter, kom inn fra nord og skyllet over sandbanken og tok med seg alt som ikke var festet og skyllet det over i havet på den andre siden av øya. Rundt 70% av bygningene ble tatt av bølgen. Hvor mange som omkom har man ingen eksakte tall på, men et halvt år etter var 850 mennesker funnet omkommet og ytterligere 1200 var savnet. Øya ble også stengt etter tsunamien til man hadde utarbeidet en beredskapsplan for eventuelle fremtidige hendelser.

Phi Phi Leh derimot har en annen form for berømmelse. Filmen The Beach fra år 2000 ble innspilt på Maya Bay på øya. Leonardo DiCaprio hadde hovedrollen i filmen og spiller backpackeren Richard. Kanskje ukjent for mange så hadde vi også en norsk skuespiller med i filmen, Lars Arentz-Hansen i rollen som Bugs! Maya Bay er både vakker og idyllisk der den ligger beskyttet bak høye kalksteinsklipper, som er så karakteristisk for dette området. På Phi Phi Leh finner vi også Viking Cave, hvor man høster svalereder som senere blir til svaleredesuppe! Navnet antar man stammer fra tegninger av gamle vikingskip som ble tegnet av sjøfarende som søkte beskyttelse i hulen mot uvær.

Til tross for de dramatiske hendelsene på Phi Phi så er byen rekonstruert og utvidet og øya er som en magnet på mange turister. Det er også mange som betegner dette som den vakreste øya i Thailand. Kanskje med rette, men turismen er ganske så massiv og allestedsnærværende. Jeg gikk gjennom jungelen til østsiden av øya, hvor det er en liten veiløs strand. Denne lille stranda er anslagsvis 150 meter lang og har allerede to store restauranter som hver nok kan servere 50-100 gjester hver. Gjestene, hovedsakelig kinesiske turister, kommer med et brøl i store speedbåter, skyfles inn på restaurantene og etterpå er det obligatoriske bilder før de forlater igjen med et brøl. Ikke mindre en tredje restaurant var under bygging når jeg var det. Det burde vel holde på 150 meter strandlinje…?

Uansett, Phi Phi Island er vakker, idyllisk og eksotisk. Sjekk ut bildene og bedøm selv.

Phi Phi Don, med byen på sandbanken

Phi Phi Don, med byen på sandbanken

Phi Phi Leh i bakgrunnen

Phi Phi Leh i bakgrunnen

Panoramabilde (klikk på bildet)

Panoramabilde (klikk på bildet)

Gatebilde, fra Ton Sai Village

Gatebilde, fra Ton Sai Village

Ton Sai Village

Ton Sai Village

Klart for kveldens party

Klart for kveldens party

Long Tail båter

Long Tail båter

Phi Phi Leh

Phi Phi Leh

Viking Cave

Viking Cave

Maya Bay

Maya Bay

Maya Bay

Maya Bay

Panoramabilde av Maya Bay

Panoramabilde av Maya Bay

Maya Bay fra sjøsiden

Maya Bay fra sjøsiden

Sola står lavt på ettermiddagen

Sola står lavt på ettermiddagen

Vakker solnedgang

Vakker solnedgang

På vei inn mot Phi Phi Don

På vei inn mot Phi Phi Don

Phuket Town – perlen i skyggen av ferieparadisene

25. desember 2015 at 10:51

Etter å ha «rømt» fra det som jeg vil betegne som «den verste plassen i Thailand» tok jeg et stopp i Phuket by. Det ble en kjempeoverraskelse.

Og jeg rømte fra Patong, den mest turistifiserte og overprisede plassen jeg noen gang har vært på. Stort sett alt var dyrt, dyrt og dyrt. Nesten ingen var interessert i å prute noe særlig, så da valgte jeg å pakke sekken og sette meg på bussen inn til Phuket by.

Phuket by er provinshovedstad og faktisk en av de eldste byene i Thailand. Byen har over 75.000 innbyggere og ligger litt i skyggen av ferieparadiset på vestkysten av øya. Selve byen er ikke noe spesiell, men gamlebyen i Phuket by var veldig sjarmerende. Gamle velholdte bygninger, nye bygninger i gammel stil, gode restauranter og koselige barer. En veldig avslappet atmosfære på kveldstid hvor også mange av husene i gamlebyen ble lyssatt. En stor kontrast til feriestedene de fleste drar til, og også kanskje en litt utypisk thailandsk by. Her blir det en del husbilder…

Fargerikt...

Fargerikt…

By night

By night

Belyst fasade (1/4)

Belyst fasade (1/4)

(2/4)

(2/4)

(3/4)

(3/4)

(4/4)

(4/4)

Måned 8

12. desember 2015 at 11:43

I måned 8 var rundreise med Jarle og familie. Flott tur i nordøst og deretter på Ko Chang. Videre ble det en uke i Kuala Lumpur, en forsmak på Malaysia.

Høydepunkter:
Ko Chang er alltid flott. Nå fikk jeg også tid til å bo på andre strender enn bare White Sand Beach, som er hovedstranda på øya. Kuala Lumpur var også en overraskelse. Fin, ryddig og ren. Og billig.

Nedturer:
Løshunder. Mange plasser samles disse om kveldene i flokker og kan være farlige. Som oftest blir disse aktive om kvelden og kan gjø og holde leven hele natta.

Planer:
Jul- og nyttårsfeiring i Thailand. Deretter er det tilbake til Malaysia og reise litt rundt der.

Juletre foran Petronas Towers i Kuala Lumpur

Juletre foran Petronas Towers i Kuala Lumpur

Bang Bao – landsbyen på stylter

5. desember 2015 at 15:29

Bang Bao ligger helt sør på Ko Chang. Den tidligere fiskerlandsbyen har nå rettet aktiviteten hovedsakelig mot turistene. Adskillige dykker- og snorkelturer går nå ut fra Bang Bao, og butikkene ligger tett i tett utover piren.

Det er noe særegent med Bang Bao. Bare få av husene står på land, resten står på påler ute i vannet i den grunne bukta. Vi må adskillige meter ut fra land før det blir dypt nok til at båtene kan legge til kai. Restaurantene byr på fersk fisk og skalldyr rett fra akvariet. Det er også muligheter for å overnatte i hus på påler i vannet. Det er vakkert, spesielt og noe eget. Sjekk ut bildene fra Bang Bao.

Bang Bao i bakgrunnen...

Bang Bao i bakgrunnen…

"Gutta på tur" tar en rast...

«Gutta på tur» tar en rast…