Burma eller Myanmar?

7. mars 2016 at 17:20

Burma eller Myanmar?

Burma er det gamle navnet på landet. Dette henviser egentlig til Bamar folket, som er en del av befolkningssammensetningen i landet. Totalt er det 8 etniske hovedgrupper i Burma, hvorav Bamar er den største. Med så mange ulike etniske sammensetninger har det blitt mye spenninger og konflikter som har resultert i kamphandlinger. Disse baserer seg ikke bare på etnisitet men også religion. I november 2013 inngikk de største gruppene en våpenhvileavtale med regjeringen.

I 1989 endret regimet navnet til Myanmar, eller Republic of the Union of Myanmar, for å omfatte alle etniske gruppene i landet. Noen land, deriblant USA, kaller landet fremdeles for Burma.

Det bor anslagsvis 55 millioner mennesker i Myanmar, tallet er litt usikkert etter som det ikke har vært avholdt folketelling på lenge.

Aung San Suu Kyi er den store helten i landet. Det finnes bilder av henne nesten «overalt», museer, butikker, hoteller og er kanskje det første man forbinder Myanmar med. Aung San Suu Kyi hevet røsten kritisk mot navneendringen fra Burma til Myanmar og hevdet den var gjort «uten referanse til folkets vilje».

Høyre eller venstre?

Bilkjøringen i Myanmar er litt snodig. De hadde venstrekjøring helt frem til 1970, da skiftet de side til høyrekjøring, akkurat som hjemme. Imidlertid så har de fleste bilene rattet på høyre side, som da er beregnet for venstrekjøring. Grunnen til dette er litt snodig. For det første, så finnes det ennå gamle biler fra 70-tallet som da var opprinnelig beregnet for venstrekjøring. Det foregår videre import av japanske bruktbiler til Myanmar, og i Japan kjører de på venstre side av veien. Det er noe eget å sitte i passasjersetet og ligge bak en lastebil, og ha en lastebil i motgående kjørefelt når sjåføren prøver på en forbikjøring…

I tillegg så har bussene også rattet på høyre side, slik at passasjerer må stige av eller på bussen på venstre side. Dvs. midt i trafikken…!

Myanmar er et utrolig spennende land, kanskje det mest spennende i regionen. Mer fra dette fantastiske landet kommer etterhvert.

Myanmar

Myanmar

Myanmar

Myanmar

Money, money, money…

1. oktober 2015 at 04:09

…isn’t funny…

Vietnam. Dong. Thailand. Baht. Laos. Kip. Kambodsja. Riel. Taiwan. Dollar. US. Dollar.

Si hva du vil om EURO, men det er enkelt å reise rundt i Europa og bruke samme valuta. Her er litt reisematematikk, følg med videre…

Thailand:
Myntenheten heter Baht. Største seddel er 1.000 Baht, som tilsvarer 240 NOK. Enklest å dele på 4 så kommer man frem til NOK. Thailand har mynter, 1, 2, 5 og 10 Baht.

Laos:
Myntenheten heter Kip. Største seddel er 100.000 Kip, som tilsvarer 100 NOK. Enkelt og greit, fjern de tre siste nullene og du har beløpet i norske kroner. Thailandske Baht og  US dollar kan også brukes i Laos.

Kambodsja:
Myntenheten heter Riel. Største seddel er 100.000 Riel, som tilsvarer 50 NOK. Altså den største seddel tilsvarer vår 50-lapp! Litt mer innfløkt enn Laos, fjern de tre siste nullene og del på TO.

Etter som Riel har så liten verdi, så benyttes også US Dollars som betalingsmiddel. De fleste plassene oppgir priser i Dollar.
1 Dollar = 4000 Riel, dvs. 4000 Riel = 8 NOK. Thailandske Bath kan også benyttes som betalingsmiddel i Kambodsja!

Vekslepenger kan bestå i både dollar og Riel! Regningen lyder på 6,5 dollar. Jeg betaler med en 10 Dollar seddel. Vekslepenger på 10.000 Riel (2,5 dollar) og 1 US Dollar. Svaret er riktig, men man skal holde hodet kaldt når man skal kontrollere vekslepengene.

Vietnam:
Myntenheten heter Dong. Største seddel er 500.000 Dong, som tilsvarer 200 NOK. Omregning? Fjern de FIRE siste nullene. Svaret GANGES så med 4. Dvs. 40.000 Dong = 4×4 = 16 NOK.

Kontroll mot US Dollar: Fjern de fire nullene, deretter DEL på 2. 40.000 Dong = 4/2 = 2 US Dollar = 16 NOK.

Også her kan det brukes US Dollar som betalingsmiddel.

Taiwan:
Myntenheter heter dollar. Taiwanske dollar. Mynter i 1, 5, 10 og 50 dollar. Sedler fra 100 dollar og oppover til 2.000 dollar. Omregning er ganske likt Thailand, del på 4. Taiwanske dollar utgjør 25,8 mot norske kroner mens Thailandske bath utgjør 23,3 i skrivende stund.

Enkelt og greit å være på reisefot…!?

Vietnamesiske dong

Vietnamesiske dong

Chiang Mai

22. mai 2015 at 13:20

Chiang Mai er regionhovedstad og ligger nordvest i Thailand. Provinsen grenser mot Myanmar i vest og nord samt mot Laos i nord og øst.

Provinsen har mange minoriteter, bl.a Karen-folket opprinnelig fra Myanmar.

Byen er veldig gammel, man anslår at den ble grunnlagt rundt år 1296. Gamlebyen var omringet av en mur med vollgrav foran. Vollgraven er ennå intakt mens muren finnes stedvis, noen plasser restaurert og andre plasser slitt av tidens tann.

Chiang Mai er svært ulik Bangkok. Den ligner mer på en småby og tar man en tur gjennom litt mindre bakgater så er det riktig så fredelig, selv om man er midt i sentrum. Det er også mange skoler og universiteter her. Antallet templer i byen vet jeg ikke, men jeg kan si at det er mange…

Byen ligger også idyllisk til omringet av fjell på alle kanter. Thailands høyeste fjell, Doi Inthanon, ligger en times kjøretur sørvest for byen. Det er også flere nasjonalparker i provinsen.

Kanchanaburi

21. april 2015 at 16:55

Kanchanaburi er Thailands tredje største provins. Den ligger et par timers tur vest for Bangkok og har grense mot Myanmar i vest. Regionen har en dyster forhistorie fra 2. verdenskrig og broen over elven Kwai ligger her. Foruten dette har regionen flere nasjonalparker, liten grad av turistifisering og stor blanding av minoriteter desto lengre vest man kommer.

Khao San Road – Bangkok

16. april 2015 at 11:41

Khao San Road ligger i bydelen Banglamphu i Bangkok.

Det finnes rundt fem store møtesteder for backpackere rundt om i verden. Khao San Road er ett av dem. Selve gaten er ikke så imponerende, rundt 4-500 meter lang og fylt med hoteller, gjestehus, restauranter, barer og nattklubber. Her møtes backpackere fra hele verden for å dele erfaringer og informasjon. Det er dette som gjør gaten så spesiell.

Khao San Road er en institusjon. Du kan spørre taxisjåfører hvor som helst i Bangkok om gaten og han vet hvor den er. Dersom du har vært i Grand Palace er Khao San Road bare en liten spasertur unna.