Hva er det beste landet?

12. april 2016 at 14:53

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger, både underveis og etter at jeg kom hjem. Spørsmålet er både enkelt og genuint. Svaret er ikke riktig så rett frem. De landene jeg besøkte var utrolig forskjellige på mange forskjellige måter. For å konkretisere dette mer så vil jeg sette opp noen kriterier som jeg vurderer det utfra. Disse er:

  1. Infrastruktur, spesielt det å reise rundt krever gode veier eller togforbindelser. Internettforbindelser
  2. Økonomi, fattig or not?
  3. Severdigheter og historie, noe landet har å tilby en skarve reisende. Språk

På turen besøkte jeg følgende land, i alfabetisk rekkefølge: Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. 8 land, hvor av 4 av de en gang har vært samlet i et stort rike, Angkor, i Østen. Et annet moment er at 7 av landene har tidligere vært kolonialisert av vestlige land, det er kun Thailand har ikke vært kolonialisert.

Kambodsja:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og gode bussforbindelser. Har noe toglinje men da går det i sneglefart, så det prøvde jeg ikke. Tregt internett.
-Kambodsja er et fattig land, jevnt over skitne og støvete byer. Tidligere fransk koloni.
-Kambodsja var hovedsete i Khmerriket og hadde da Angkor som hovedstad. Angkor Wat er en av de fremste turistattraksjonene i verden. Andre plasser som er verdt å få med seg er Killing Fields som ble opprettet under Pol Pot regimet, den genuine byen Kampot med nasjonalpark i nærheten og badebyen Sihanoukville. Greit nivå på engelsk språk.

Laos:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. I nord er det en del dårlige veier, så det tar lang tid å reise med buss. Laos har ikke jernbane. Tregt internett.
-I likhet med Kambodsja er Laos et fattig land, dette reflekteres mye i veistandarden. Også tidligere fransk koloni.
-Den gamle byen Luang Prabang er Laos fremste reisemål. Hovedstaden Vientiane er en liten hovedstad uten de helt store attraksjonene. I nord ligger Phonsavan med de mystiske steinkrukkene mens i sør er det spesielle Don Det eller ‘4000 øyer’, med muligheter for øyhopping i Mekongelva. Sistnevnte renner gjennom Laos fra nord til sør og det er muligheter for elvecruise. Greit nivå på engelsk språk, og har en sterk arv av fransk baketradisjon.

Malaysia:
-Bra infrastruktur, veier av bra standard og gode bussforbindelser. Togforbindelse fra Thailand og sør til Singapore. Gode internettforbindelser.
-Malaysia er et land i økonomisk utvikling og produserer olje. Hovedstaden Kuala Lumpur er både moderne og under sterk utvikling. Tidligere britisk koloni.
-Malaysia er multikulturelt og har mye å by på. Foruten hovedstaden er Gerorge Town på Penang et mat– og kultursentrum. Malakka er kanskje Malaysias best bevarte by, teplantasjene og det behagelige klimaet i Cameron Highlands. På Borneo er det muligheter for både jungel og dykking på korallrev. Andre plasser som jeg ikke fikk besøkt er Langkawi i nordvest, på østkysten ligger øyene Tioman og Perhentians, og på vestkysten ligger Pangkor. Godt nivå på engelsk språk, sannsynligvis en arv etter kolonitiden.

Myanmar:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. Opplevde for eneste gang på turen at bussen brøt sammen. Vi ble 4 timer forsinket. Tog er upålitelig og en sakte reisemåte. Den beste toglinjen går mellom Yangon og Mandalay, selv om togene her er nokså presise er det ikke noe behagelig tur. Mer en opplevelse for livet… Gode flyforbindelser. Jevnt over godt internett.
-Myanmar er nok det fattigste og minst utviklet i regionen. Byene er nokså skitne og støvete. Telenor bygger ut mobilnettet. Tidligere britisk koloni.
-Myanmar har mye genuint å by på siden det ikke er så lenge siden landet ble åpnet for turisme. Deler av landet er sperret for turister med bakgrunn i sikkerhetssituasjonen. Det er mange interne konflikter i Myanmar men nye områder åpnes for turister etter hvert som situasjonen bedres. Yangon har den fantastiske gullbekledte Shwedagon Paya og tempelsletten i Bagan som de fremste turistattraksjonene. Fjellene i øst har behagelig klima og mye jordbruk. Plasser som jeg ikke fikk besøkt er Inle Lake, Kyaiktiyo Pagoda (Golden Rock) og den historiske byen Mawlamyine. Det er mye å utforske i Myanmar. Bra nivå på engelsk språk, i likhet med Malaysia er dette nok en arv fra kolonitiden.

Singapore:
-Singapore er et moderne land, like moderne som Europa. Gode veier og togforbindelse med Malaysia. Flyplassen i Singapore er kåret til verdens beste flere år på rad. Meget bra internett.
-Dette er en økonomisk suksesshistorie i Østen. Det er nok det rikeste og mest velstående landet av jeg besøkte. Tidligere en del av Malaysia men ble egen stat i 1965.
-Singapore er i hovedsak en stor og moderne by. Arktitekturen er fremragende og byen har mange interessante gamle bydeler, og har faktisk også litt «villmark». Noen parker som regnes som nasjonalparker. Engelsk er et av de offisielle språkene i Singapore.

Taiwan:
-Taiwan er i likhet med Singapore et veldig moderne land. Gode veier og bl.a. høyhastighetstog. Utmerket internett.
-Landet er moderne, hovedstaden Taipei er en ren og effektiv storby. Tidligere nederlandsk koloni.
Taipei er et bra reisemål i seg selv, med Taipei 101 og nasjonalparker i umiddelbar nærhet. Den gamle gullgraverbyen Jiufen er verdt et besøk, havnebyen Tamsui og varme kilder i Beitou er absolutt å anbefale. Jeg dro ikke lengre sør på øya, men det er flere interessante plasser der, bl.a. Sun Moon Lake. Engelsk språk går greit, men mange skilt i Taipei kun på kinesisk.

Thailand:
-Thailand har god infrastruktur. Gode veier og et godt utbygget system av motorveier. Gode togforbindelser, spesielt mot nord og sør. Daglig togforbindelse med Malaysia. Mange flyplasser og godt utbygget rutenett av flyruter. Godt internett.
-Thailand er i økonomisk utvikling og er nok også det mest turistifiserte landet i regionen. Hovedstaden Bangkok er moderne men samtidig overfylt og litt skitten.
-De fleste kjenner nok dessverre Thailand kun fra turiststedene, men landet har mye å by på. Ko Chang, Ko Samui, Ko Phi Phi og Ko Muk er alle fantastiske øyer, den mest turistifiserte er nok Phi Phi. Chiang Mai i nord er verdt et besøk, og det er mye lokal kultur og turmuligheter i området. Vil du ut av turiststrømmen så er Chiang Rai og White Temple ikke så langt unna. Da kan man også ta turen innom Golden Triangle, stedet hvor Myanmar, Thailand og Laos møtes. Greit nivå på engelsk språk, men Thailand må se seg forbigått, språkmessig, av mange land som har mindre med turister.

Vietnam:
-Bra infrastruktur, veier av grei standard og gode bussforbindelser. Myriader av mopeder på veiene gjør at trafikken går sakte. Vietnam har godt utbygget jernbane og gode togforbindelser. Godt med flyplasser og flyruter. Greie internettforbindelser.
-Vietnam er et land i økonomisk utvikling. Bra utbygget for turisme. Tidligere fransk koloni.
-Byene Hanoi og Ho Chi Minh City er de største byenene i Vietnam. Vakre Sapa i nord er et yndet turistmål, det samme er Halong Bay sør for Hanoi. Lengre sør ligger den sjarmerende Hoi An og den gamle hovedstaden Hue. Badebyen Nha Trang ligger vakkert til i sør og er en turistby slik man finner eksempelvis i Thailand, men stranden er veldig fin. Øya Vinpearl med fornøyelsespark ligger rett utenfor byen. Vil du ut av den store turistløypa så ta turen til Dalat oppe i fjellene, noen timer fra Nha Trang eller Can Tho i Mekong-deltaet i vest. En stopp i stille og fredelige Dong Hoi lengre nord er også å anbefale. Engelsk går greit i Vietnam.

Så, hvordan oppsummere dette? Noe for enhver sak. Landene er utrolig forskjellige. De dyreste landene er Singapore og Taiwan. Deretter vil jeg si Thailand og til sist de siste 5 har et ganske så likt kostnadsnivå for turister. Mat og reise er jevnt over billig, rom også forsåvidt. Det kommer an på hvilken standard man ønsker, og det er det meste å velge i. Håper det kan være noen tips til årets ferie…

Fra Battambang, Kambodsja

Statue, fra Battambang, Kambodsja

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr "lykkebringer"

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr «lykkebringer»

There's a new SHARIFF in town...! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

There’s a new SHARIFF in town…! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Taipei, Taiwan

Love Taipei, Taiwan

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Ett bilde fra…

3. april 2016 at 21:39

Jeg har tatt over 4000 bilder på tur i løpet av det siste året. Jeg ville gi meg en utfordring om å velge ETT bilde fra hvert land. Et bilde som er spesielt bra eller fra en spesiell plass i det aktuelle landet. Totalt besøkte jeg 8 land slik at det blir åtte bilder. Det var ikke helt enkelt, men en fin og rask rekapitulasjon av turen.

Bildene kommer i alfabetisk rekkefølge og er i utgangspunktet ikke en anbefaling hvor du bør dra, men det er det også!

  1. Kambodsja – Angkor Wat. Et av de absolutte høydepunktene på turen. Historien bak dette tempelet er imponerende, det samme er størrelsen. En fantastisk plass å besøke, og egentlig ikke så mange andre plasser i Kambodsja som matcher en slik opplevelse.
  2. Laos – Plain of jars i Phonsavan. Det sto mellom grotten i Konglor og de mystiske steinkrukkene i Phonsavan. Det faktum at man ikke vet hvem som laget disse steinkrukkene eller hva de ble brukt til er ytterst spennende. I tillegg var turen opp til Phonsavan en fantastisk, men slitsom, reise etter åskammer og langsmed bratte dalfører.
  3. Malaysia – Området sør på Borneo, utenfor Semporna med korallrevene og det klare vannet. Et fantastisk område for snorkling og dykking. Andre steder i Malaysia er den mangfoldige byen George Town på Penang, behagelige Cameron Highlands med teplantasjene, hovedstaden Kuala Lumpur og den gamle handelsbyen Malakka.
  4. Myanmar – Tempelsletten i Bagan. Myanmar har mye å by på, men tempelsletten i Bagan fremstår som unik sånn sett. Et must hvis du skal til Myanmar.
  5. Singapore – Øya, byen og landet. Fremragende arkitektur og mat, her representert ved Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge på havna i Singapore.
  6. Taiwan – Taipei, den moderne byen med Taipei 101. Majestetisk og monumentalt. Varme kilder i Beitou og gullgraverbyen Jiufen var også flotte opplevelser her.
  7. Thailand – Ko Muk med sjørøverhulen som hentet ut fra et eventyr. Andre steder i Thailand er krigshistorien i Kanchanaburi med broen over Kwai, alle de flotte opplevelsene Chiang Mai, flotte Ko Chang eller paradisøya Phi Phi Island. Mye å velge i…
  8. Vietnam – Sapa i nord-Vietnam. Fantastiske Sapa oppe i fjellene. Behagelig klima og den fantastiske dalen fylt med risterrasser. I Vietnam er også Halong Bay og den gamle byen Hoi An med de gamle husene og den gode maten. Hanoi er også en uforglemmelig opplevelse, det samme med Can Tho (Mekong deltaet) og den lokale fiskerbyen Dong Hoi.
1. Kambodsja og Angkor Wat

1. Kambodsja og Angkor Wat

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

4. Myanmar og templene i Bagan

4. Myanmar og templene i Bagan

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

Måned 4

20. august 2015 at 14:56

Tiden går, ikke noen stor overraskelse det. Føles ikke så lenge siden sist jeg skrev innlegget for måneden før…

Høydepunkter:
Turen gjennom Kambodsja må jeg si var denne månedens høydepunkt. Begynnelsen på Vietnam er også spennende, selv om jeg bare har vært innom Hanoi til nå. Utenom dette har jeg vært 2,5 uker i Thailand på «ferie», bare strand og avslapping for å hente meg inn og bearbeide inntrykk.

Nedturer:
Besøket til Tuol Sleng og Choeung Ek i Phnom Penh var både en opptur og nedtur. Opptur for å kunne få innblikk i Kambodsjas nyere historie, en nedtur for det samtidig viser menneskets vilje til råskap og brutalitet mot andre medmennesker.

Med Harry Hole på tur:
Denne gangen har Harry vært i aksjon i Panserhjerte. Hva mer kan jeg si; Anbefales. Det var den 3. boka på turen. Ny er bestilt fra Norge. Samme hovedperson.

Skråblikk på:
Trafikkkultur. I Vietnam gjelder fløyta. Den som har fløyte har forkjørsrett. Har flere fløyte så gjelder den største og kraftigste. I Kambodsja var det mye det samme, men ikke så ekstremt. De hadde til og med soner hvor det ikke er lov å bruke fløyta. Merkelig nok virket det som om det ble respektert…!

Hvor går turen videre:
Vietnam står på programmet denne måneden. Starter i Hanoi i nord og fortsetter reisen sør og vestover til Ho Chi Minh City, som blir exitpunkt tilbake til Thailand.

Khmer-riket

Khmer-riket

Phnom Penh – den lille storbyen

17. august 2015 at 09:31

Hovedstaden har rundt 2 millioner innbyggere. Byen føles ikke som noen storby, men likevel får man inntrykk av dette. På en måte en by som ikke har bestemt seg om den skal være stor eller liten. Det er lett å ta seg rundt til fots i sentrum, selv om utallige tuk tuk-sjåfører helst vil kjøre deg.

Byen er ganske skitten og støvete når man kommer litt ut fra sentrum, mange bruker ansiktsmasker for å beskytte seg – forståelig nok. Trafikken er et kapittel for seg. Den styres av utelukkende en regel: ANARKI! Ikke kaos, men anarki. Merkelig nok så oppstår det ikke kaos, selv om jeg har sett den mest rotete trafikkavviklingen noen sinne. Det virker som om hver finner sin vei og det løser seg opp. Mopeder, biler, traktorer og tuk tuk’er i en merkelig «dans» ute på gatene.

Jeg besøkte Royal Palace og National Museum her. Det er ikke lov å ta bilder inne så det blir bare utebilder. I nasjonalmuseet var det utstillet en del gjenstander fra bl.a. Angkor Wat. Det var utrolig å se alle disse gjenstandene når man har sett de flotte byggverkene i Angkor. Royal Palace består av en rekke flotte bygninger, bl.a. Silver Pagoda. Også her var det ikke tillatt å ta bilder inne.

I tillegg besøkte jeg Tuol Sleng og Choeung Ek, fra Kambodsjas blodige fortid, som jeg har skrevet om i et eget innlegg.

Hotellet jeg bodde på lå ikke så langt fra elvepromenaden, så det er noen bilder herfra også. 4 dager i Phnom Penh er mer enn nok dersom du tenker å dra dit.

Elvepromenaden

Elvepromenaden

Sentralmarkedet

Sentralmarkedet

Royal Palace

Royal Palace

Silver Pagoda

Silver Pagoda

Elver av blod – Kambodsjas tragedie

7. august 2015 at 05:26

«Fields of skulls, rivers of blood» – Kambodsjas holocaust

I 1975 overtok Pol Pot styringen i Kambodsja. Under regjeringstiden til regimet ble rundt 3 millioner av befolkningen tatt av dage. Det ble opprettet sikkerhetsfengsler for avhør og områder for avretting, kjent som dødsmarkene eller «killing fields». Totalt var det opprettet rundt 300 dødsmarker rundt om i Kambodsja.

Jeg besøkte sikkerhetsfengselet Tuol Sleng i Phnom Penh og Choeung Ek, en av dødsmarkene utenfor Phnom Penh. Det er skremmende å se hva en manns galskap og paranoia kan resultere i, ikke ulikt det som skjedde i Europa under 2. verdenskrig.

På begge plassene blir handlingene dokumentert underbygget av bilder, gjenstander og historier fra overlevende. Det er kort sagt veldig groteske ting som har skjedd der, og jeg vil ikke beskrive noe av dette her. Imidlertid så vil jeg oppfordre alle som leser dette til å innhente ytterligere informasjon om handlingene som har foregått her, slik at man kan lese til det er «nok»:

Google-søk på Tuol Sleng, klikk her (åpnes i ny fane)

Google-søk på Choeung Ek, klikk her (åpnes i ny fane)

 

Sikkerhetsfengselet Tuol Sleng:

Også kjent som S-21, sikkerhetsfengsel 21. Opprinnelig en skolebygning som ble konvertert til forhørsfengsel. Inne i fengselet er det dokumentasjon på de handlingene som har foregått her, bilder, gjenstander og fortellinger fra overlevende. Det er mange historier, men jeg greide ikke å finne en som inneholdt ordene «frifunnet» eller «benådet». Kun 12 fanger skal ha overlevd fengselet. Det sier litt om hensikten til regimet.

Utenfor fengselet er det 14 graver. Det er de 14 siste omkomne som ble funnet i fengselet etter at Vietnam befridde Kambodsja i 1979. Disse ble lagt der som et minnesmerke og kan sees på ett av bildene. Det er ikke tillatt å ta bilder inne i fengselet, slik at alle bildene kun er utenfra. Innlegget fra Choeung Ek fortsetter etter bildene fra Tuol Sleng.

Skull map. Fra Tuol Sleng. Kilde: wikimedia

Skull map. Fields of skulls, rivers of blood. Fra Tuol Sleng. Kilde: wikimedia

Tuol Sleng

Tuol Sleng

14 graver

14 graver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Choeung Ek – en av dødsmarkene:

Choeung Eks rolle var å avrette de som hadde fått «dom» i sikkerhetsfengselet Tuol Sleng. I dag fremstår plassen som fredelig, men den grusomme fortiden lurer i bakgrunnen. Det er bygget en stupa (gravplass) og et museum på området. Merkene etter massegravene sees tydelig i terrenget, og i regntiden hvert år dukker det opp nye beinrester på gravene. Rundt 20.000 mennesker mistet livet her og mange av massegravene er ikke åpnet.

Alle besøkende får utlevert audio guide som gir beskrivelse om hva som skjedde hvor på området. Det er mange alvorlige og sorgtunge ansikter å se når man går rundt her.

I stupaen ligger levninger etter 8.895 mennesker som ble avrettet i Choeung Ek. Disse er sortert over 11 etasjer etter kjønn, alder og dødsårsak. Det er en uvirkelig opplevelse å gå gjennom en slik gravplass. Plassen inne i stupaen så liten at kun en person kan passere om gangen. Man står helt ansikt til ansikt med hodeskaller og rester fra mennesker som ligger i «monteren», som i praksis er graven.

På toppen av stupaen står Naga, Buddhismens beskytter, og Garuda – den hinduistiske guden Vishnus fremkomstmiddel. Naga og Garuda er fiender. At de opptrer på samme sted symboliserer fred – en æresbevisning for de som er gravlagt her.

The killing tree

The killing tree

Illustrasjon - Choeung Ek

Illustrasjon – Choeung Ek

Rundkjøringer i Kambodsja

4. august 2015 at 04:29

Litt morsomt dette, men rundkjøringer kan de lage i Kambodsja. Ikke bare for trafikkavvikling, men det ser ut som de har en kultur eller forkjærlighet for å utsmykke disse med et tema. Jeg har samlet bilder av noen her, og har kjørt forbi mange flotte rundkjøringer underveis.

Noe å ta lærdom av hjemme på berget…?

Vishnu roundabout (Battambang)

Vishnu roundabout (Battambang)

Utenfor Pursat

Utenfor Pursat

Durian roundabout (Kampot)

Durian roundabout (Kampot)

Golden Lion roundabout (Sihanoukville)

Golden Lion roundabout (Sihanoukville)

Sihanoukville – ved kysten

4. august 2015 at 04:11

Sihanoukville ligger ute ved kysten et par timer nord for Kampot. Det er flere strender i og rundt byen. Jeg oppholdt meg på den største og mest populære, Serendipity. 5 dager med regn og pålandsvind. En kjedelig plass i sånt vær.

Dette er en turistby. Turistby og atter turistby. Og det er vel det å si om plassen. Turoperatørene ligger tett i tett og konkurrerer om å selge turer og bussbilletter. Tuk tuk sjåførene går på tomgang nå i lavsesongen, og står hvileløst langs med gaten og vil ha deg som passasjer. Barer og restauranter er det plenty av, og fallbyr hverandre med «happy hour» og billig mat. Øl selges for 0,5 USD for 0,35 l under «happy hour». Det tilsvarer rundt 4 NOK, og «vanlig» pris er 1 USD! Stranden er fin, men også der er det plenty med selgere av forskjellig slag.

Det er mye god sjømat å oppdrive her. Fersk fisk, blekksprut, reker og kreps i lange baner. Billig og godt. Har litt å ta igjen etter å ha vært borte fra kysten i over 1 måned.

Golden Lion

Golden Lion

Kasino er tillatt i Kambodsja

Kasino er tillatt i Kambodsja

Måned 3

31. juli 2015 at 14:08

Tiden flyr når man har det gøy. Jeg har nå vært 3 måneder på veien, og stortrives med det. Møter nye folk og ser nye plasser hele tiden.

Høydepunkter:
Reisen gjennom Laos var utrolig flott. I nord er det imponerende vakker natur, men noen veldig krevende veier med svinger og mye hull. Turen gjennom grotten i Konglor var nok høydepunktet i Laos.
Har også startet reisen gjennom Kambodsja, og det desidert største høydepunktet på turen til nå er Angkor Wat. Det var en stor opplevelse å endelig komme dit.

Nedturer:
Søppel. Mentalitet. Søppelmentalitet. Jeg har tidligere skrevet om søppel i Thailand. Det er mye det samme i Laos og Kambodsja. Det er en søppelboks over alt. På gulvet i bussen eller rett utenfor vinduet. Ut med det, og det er borte. Ute av øye – ute av sinn. By eller bygd, vekk med det. Ligger mye søppel langs veiene, dessverre. Og voksne lærer opp barn…

Skråblikk på:
Forbikjøringer. Reglene for forbikjøringer må være slik, etter å ha vært passasjer på landeveien:

Kjør ALLTID forbi, uansett hvor langt du skal.

De beste plassene for forbikjøring er:
*Rett før en bakketopp
*I en sving
*Helst foreta forbikjøring i tettbygd strøk

Den viktigste delen på kjøretøyet er hornet!
-muligens er ordet trafikksikkerhet et fremmedord her…

Utfordringer:
Temperaturen er ennå høy på solrike dager. I det siste har regntiden satt inn for fullt, og da blir det vått – rimelig fort. Og gjørmete! Har alltid med paraplyen når jeg går ut.

Hvor går turen videre:
Fortsette gjennom Kambodsja. Deretter blir det «badeferie» i Thailand noen uker. Vietnam står på lista, må bare planlegge litt først…

Kampot – pepper og spøkelsesby

31. juli 2015 at 13:57

Kampot ligger i sørvest, nesten ute ved kysten. Byen er ikke så stor og føles autentisk. Den er bygget i kolonistil og det er noen fine gamle bygninger rundt om kring i byen, selv om det er kommet noen nybygg i løpet av årene.

Det er ikke så mye å gjøre i byen enn å bare kjenne på atmosfæren. Det er noen gode spiseplasser og barer der. I tillegg kan man ta elvecruise på elva som renner gjennom byen, kommer tilbake til det litt senere.

Pepper dyrkes i området og Kampot-pepper er kjent og har fått geografisk opprinnelsesgodkjenning på lik linje med f.eks. franske oster. Pepper høstes i perioden februar til mai, så det er litt utenfor sesongen akkurat nå.

Rett utenfor byen ligger nasjonalparken Bokor Hill. Det er et fjell på nesten 1100 moh. I selve nasjonalparken er det som lokalt blir kalt «ghost town». Et forlatt samfunn, det som står igjen er en kirke og et casino!

Nå som det er regntid så er sjansen for skyer og regn høyst tilstede i høyden. Det var det på denne turen. Sikten var nok ikke mer enn 20-30 meter på det verste. Et fantastisk vær å besøke «ghost town». Casinoet var imponerende, som en labyrint innvending. Tåka satte sin spesielle stemning på dette.

Imidlertid så er ikke casinoet historie i Bokor Hill. For noen år siden så sto et nytt ferdig, med tilhørende hotell med over 500 rom! I nasjonalparken!! Det er rimelig sprøtt å komme inn på en slik plass etter å ha vært ute i tåke og regn i fjellheimen.

Siste del av turen bestod av elvecruise. Vi drar oppover elva for å oppleve solnedgangen og ildfluer (firefly). Solnedgangen var fin, men en del skyer hindret sola i å vise seg. Etter solnedgangen beveget båten seg inn mot noen trær ved bredden. Og når mørket falt på kunne vi se ildfluene i trærne. Som små blinkende prikker i mørket. Første gang jeg har sett det, fantastisk opplevelse men umulig å ta bilde av dette naturfenomenet.

Old french bridge

Old french bridge

Elvepromenaden

Elvepromenaden

Den gamle kinoen

Den gamle kinoen

Det gamle kasinoet

Det gamle kasinoet

Nytt kasino...

Nytt kasino…

På elvecruise

På elvecruise

Lokal fiskebåt

Lokal fiskebåt

Firefly. Bilde fra Google

Firefly. Bilde fra Google

 

 

Kompong Luong – den flytende landsbyen

26. juli 2015 at 14:21

Les om Pursat og den spesielle Koh Sampovmeas (The Golden Boat) i dette innlegget.

Jeg leier en tuk tuk med sjåfør i Pursat for å ta meg til landsbyen. Det tar nesten 1,5 time å komme frem til havnen hvor jeg kan leie båt.

På veien ut mot havna er sjåføren så elskverdig og plukker opp noen barn på vei fra skolen. Plutselig er vi 7 i tuk tuk’en, og de nye passasjerene er ikke sjenerte. «How are you today?», «What’s your name?», «Where are you from?» Spørsmålene kommer som perler på en snor, men jeg tror ikke svarene ble helt forstått…! En morsom gjeng å kjøre tuk tuk med.

Den flytende landsbyen Kompong Luong er egentlig to landsbyer, den ene delen er Vietnamesisk og den andre er Khmer. Nå ligger disse to ved siden av hverandre, og landsbyene flyttes ettersom vannforholdene endrer seg.

Landsbyen har omtrent «alt». Her bygges det båter, det repareres båter og båtmotorer og det finnes delelager. Naturlig nok. I tillegg er det butikker med matvarer og nødvendig husutstyr. Mye av handelen foregår også fra båter, bl.a. flytende kjøkken. Antall innbyggere er rundt 10.000.

Vi snirkler oss mellom husene i «gater» på vannet. Hovedveien er størst og bredest, mens «bakgatene» er trange og kronglete. Barna synes det er stor stas å rope «hello» og vinke. Jeg roper «hello» og vinker tilbake.

En autentisk landsby på vannet som jeg håper blir forskånet for masseturismen. Opplevelsen ved å komme hit var storartet og fasinerende. Dessverre så er bildene fra de to landsbyene blandet, men for meg som utenforstående er de ganske like. Det er også mange bilder her og jeg synes de fanger opp dagliglivet i landsbyen på en fin måte.

Tuk tuk

Tuk tuk

På landsbygda

På landsbygda

Mine medpassasjerer...

Mine medpassasjerer…

"hello"

«hello»

Utbygget helt til venstre er utedoen...

Utbygget helt til venstre er utedoen…

Hørt om skipshane før...?

Hørt om skipshane før…?

Båtreparasjon

Båtreparasjon

Båtbygging

Båtbygging

Båtreparasjon

Båtreparasjon

Kvinne bøter garn

Kvinne bøter garn

Den lokale bensinstasjonen

Den lokale bensinstasjonen

Flytende kjøkken

Flytende kjøkken