Hva er det beste landet?

12. april 2016 at 14:53

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger, både underveis og etter at jeg kom hjem. Spørsmålet er både enkelt og genuint. Svaret er ikke riktig så rett frem. De landene jeg besøkte var utrolig forskjellige på mange forskjellige måter. For å konkretisere dette mer så vil jeg sette opp noen kriterier som jeg vurderer det utfra. Disse er:

 1. Infrastruktur, spesielt det å reise rundt krever gode veier eller togforbindelser. Internettforbindelser
 2. Økonomi, fattig or not?
 3. Severdigheter og historie, noe landet har å tilby en skarve reisende. Språk

På turen besøkte jeg følgende land, i alfabetisk rekkefølge: Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. 8 land, hvor av 4 av de en gang har vært samlet i et stort rike, Angkor, i Østen. Et annet moment er at 7 av landene har tidligere vært kolonialisert av vestlige land, det er kun Thailand har ikke vært kolonialisert.

Kambodsja:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og gode bussforbindelser. Har noe toglinje men da går det i sneglefart, så det prøvde jeg ikke. Tregt internett.
-Kambodsja er et fattig land, jevnt over skitne og støvete byer. Tidligere fransk koloni.
-Kambodsja var hovedsete i Khmerriket og hadde da Angkor som hovedstad. Angkor Wat er en av de fremste turistattraksjonene i verden. Andre plasser som er verdt å få med seg er Killing Fields som ble opprettet under Pol Pot regimet, den genuine byen Kampot med nasjonalpark i nærheten og badebyen Sihanoukville. Greit nivå på engelsk språk.

Laos:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. I nord er det en del dårlige veier, så det tar lang tid å reise med buss. Laos har ikke jernbane. Tregt internett.
-I likhet med Kambodsja er Laos et fattig land, dette reflekteres mye i veistandarden. Også tidligere fransk koloni.
-Den gamle byen Luang Prabang er Laos fremste reisemål. Hovedstaden Vientiane er en liten hovedstad uten de helt store attraksjonene. I nord ligger Phonsavan med de mystiske steinkrukkene mens i sør er det spesielle Don Det eller ‘4000 øyer’, med muligheter for øyhopping i Mekongelva. Sistnevnte renner gjennom Laos fra nord til sør og det er muligheter for elvecruise. Greit nivå på engelsk språk, og har en sterk arv av fransk baketradisjon.

Malaysia:
-Bra infrastruktur, veier av bra standard og gode bussforbindelser. Togforbindelse fra Thailand og sør til Singapore. Gode internettforbindelser.
-Malaysia er et land i økonomisk utvikling og produserer olje. Hovedstaden Kuala Lumpur er både moderne og under sterk utvikling. Tidligere britisk koloni.
-Malaysia er multikulturelt og har mye å by på. Foruten hovedstaden er Gerorge Town på Penang et mat– og kultursentrum. Malakka er kanskje Malaysias best bevarte by, teplantasjene og det behagelige klimaet i Cameron Highlands. På Borneo er det muligheter for både jungel og dykking på korallrev. Andre plasser som jeg ikke fikk besøkt er Langkawi i nordvest, på østkysten ligger øyene Tioman og Perhentians, og på vestkysten ligger Pangkor. Godt nivå på engelsk språk, sannsynligvis en arv etter kolonitiden.

Myanmar:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. Opplevde for eneste gang på turen at bussen brøt sammen. Vi ble 4 timer forsinket. Tog er upålitelig og en sakte reisemåte. Den beste toglinjen går mellom Yangon og Mandalay, selv om togene her er nokså presise er det ikke noe behagelig tur. Mer en opplevelse for livet… Gode flyforbindelser. Jevnt over godt internett.
-Myanmar er nok det fattigste og minst utviklet i regionen. Byene er nokså skitne og støvete. Telenor bygger ut mobilnettet. Tidligere britisk koloni.
-Myanmar har mye genuint å by på siden det ikke er så lenge siden landet ble åpnet for turisme. Deler av landet er sperret for turister med bakgrunn i sikkerhetssituasjonen. Det er mange interne konflikter i Myanmar men nye områder åpnes for turister etter hvert som situasjonen bedres. Yangon har den fantastiske gullbekledte Shwedagon Paya og tempelsletten i Bagan som de fremste turistattraksjonene. Fjellene i øst har behagelig klima og mye jordbruk. Plasser som jeg ikke fikk besøkt er Inle Lake, Kyaiktiyo Pagoda (Golden Rock) og den historiske byen Mawlamyine. Det er mye å utforske i Myanmar. Bra nivå på engelsk språk, i likhet med Malaysia er dette nok en arv fra kolonitiden.

Singapore:
-Singapore er et moderne land, like moderne som Europa. Gode veier og togforbindelse med Malaysia. Flyplassen i Singapore er kåret til verdens beste flere år på rad. Meget bra internett.
-Dette er en økonomisk suksesshistorie i Østen. Det er nok det rikeste og mest velstående landet av jeg besøkte. Tidligere en del av Malaysia men ble egen stat i 1965.
-Singapore er i hovedsak en stor og moderne by. Arktitekturen er fremragende og byen har mange interessante gamle bydeler, og har faktisk også litt «villmark». Noen parker som regnes som nasjonalparker. Engelsk er et av de offisielle språkene i Singapore.

Taiwan:
-Taiwan er i likhet med Singapore et veldig moderne land. Gode veier og bl.a. høyhastighetstog. Utmerket internett.
-Landet er moderne, hovedstaden Taipei er en ren og effektiv storby. Tidligere nederlandsk koloni.
Taipei er et bra reisemål i seg selv, med Taipei 101 og nasjonalparker i umiddelbar nærhet. Den gamle gullgraverbyen Jiufen er verdt et besøk, havnebyen Tamsui og varme kilder i Beitou er absolutt å anbefale. Jeg dro ikke lengre sør på øya, men det er flere interessante plasser der, bl.a. Sun Moon Lake. Engelsk språk går greit, men mange skilt i Taipei kun på kinesisk.

Thailand:
-Thailand har god infrastruktur. Gode veier og et godt utbygget system av motorveier. Gode togforbindelser, spesielt mot nord og sør. Daglig togforbindelse med Malaysia. Mange flyplasser og godt utbygget rutenett av flyruter. Godt internett.
-Thailand er i økonomisk utvikling og er nok også det mest turistifiserte landet i regionen. Hovedstaden Bangkok er moderne men samtidig overfylt og litt skitten.
-De fleste kjenner nok dessverre Thailand kun fra turiststedene, men landet har mye å by på. Ko Chang, Ko Samui, Ko Phi Phi og Ko Muk er alle fantastiske øyer, den mest turistifiserte er nok Phi Phi. Chiang Mai i nord er verdt et besøk, og det er mye lokal kultur og turmuligheter i området. Vil du ut av turiststrømmen så er Chiang Rai og White Temple ikke så langt unna. Da kan man også ta turen innom Golden Triangle, stedet hvor Myanmar, Thailand og Laos møtes. Greit nivå på engelsk språk, men Thailand må se seg forbigått, språkmessig, av mange land som har mindre med turister.

Vietnam:
-Bra infrastruktur, veier av grei standard og gode bussforbindelser. Myriader av mopeder på veiene gjør at trafikken går sakte. Vietnam har godt utbygget jernbane og gode togforbindelser. Godt med flyplasser og flyruter. Greie internettforbindelser.
-Vietnam er et land i økonomisk utvikling. Bra utbygget for turisme. Tidligere fransk koloni.
-Byene Hanoi og Ho Chi Minh City er de største byenene i Vietnam. Vakre Sapa i nord er et yndet turistmål, det samme er Halong Bay sør for Hanoi. Lengre sør ligger den sjarmerende Hoi An og den gamle hovedstaden Hue. Badebyen Nha Trang ligger vakkert til i sør og er en turistby slik man finner eksempelvis i Thailand, men stranden er veldig fin. Øya Vinpearl med fornøyelsespark ligger rett utenfor byen. Vil du ut av den store turistløypa så ta turen til Dalat oppe i fjellene, noen timer fra Nha Trang eller Can Tho i Mekong-deltaet i vest. En stopp i stille og fredelige Dong Hoi lengre nord er også å anbefale. Engelsk går greit i Vietnam.

Så, hvordan oppsummere dette? Noe for enhver sak. Landene er utrolig forskjellige. De dyreste landene er Singapore og Taiwan. Deretter vil jeg si Thailand og til sist de siste 5 har et ganske så likt kostnadsnivå for turister. Mat og reise er jevnt over billig, rom også forsåvidt. Det kommer an på hvilken standard man ønsker, og det er det meste å velge i. Håper det kan være noen tips til årets ferie…

Fra Battambang, Kambodsja

Statue, fra Battambang, Kambodsja

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr "lykkebringer"

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr «lykkebringer»

There's a new SHARIFF in town...! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

There’s a new SHARIFF in town…! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Taipei, Taiwan

Love Taipei, Taiwan

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Ett bilde fra…

3. april 2016 at 21:39

Jeg har tatt over 4000 bilder på tur i løpet av det siste året. Jeg ville gi meg en utfordring om å velge ETT bilde fra hvert land. Et bilde som er spesielt bra eller fra en spesiell plass i det aktuelle landet. Totalt besøkte jeg 8 land slik at det blir åtte bilder. Det var ikke helt enkelt, men en fin og rask rekapitulasjon av turen.

Bildene kommer i alfabetisk rekkefølge og er i utgangspunktet ikke en anbefaling hvor du bør dra, men det er det også!

 1. Kambodsja – Angkor Wat. Et av de absolutte høydepunktene på turen. Historien bak dette tempelet er imponerende, det samme er størrelsen. En fantastisk plass å besøke, og egentlig ikke så mange andre plasser i Kambodsja som matcher en slik opplevelse.
 2. Laos – Plain of jars i Phonsavan. Det sto mellom grotten i Konglor og de mystiske steinkrukkene i Phonsavan. Det faktum at man ikke vet hvem som laget disse steinkrukkene eller hva de ble brukt til er ytterst spennende. I tillegg var turen opp til Phonsavan en fantastisk, men slitsom, reise etter åskammer og langsmed bratte dalfører.
 3. Malaysia – Området sør på Borneo, utenfor Semporna med korallrevene og det klare vannet. Et fantastisk område for snorkling og dykking. Andre steder i Malaysia er den mangfoldige byen George Town på Penang, behagelige Cameron Highlands med teplantasjene, hovedstaden Kuala Lumpur og den gamle handelsbyen Malakka.
 4. Myanmar – Tempelsletten i Bagan. Myanmar har mye å by på, men tempelsletten i Bagan fremstår som unik sånn sett. Et must hvis du skal til Myanmar.
 5. Singapore – Øya, byen og landet. Fremragende arkitektur og mat, her representert ved Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge på havna i Singapore.
 6. Taiwan – Taipei, den moderne byen med Taipei 101. Majestetisk og monumentalt. Varme kilder i Beitou og gullgraverbyen Jiufen var også flotte opplevelser her.
 7. Thailand – Ko Muk med sjørøverhulen som hentet ut fra et eventyr. Andre steder i Thailand er krigshistorien i Kanchanaburi med broen over Kwai, alle de flotte opplevelsene Chiang Mai, flotte Ko Chang eller paradisøya Phi Phi Island. Mye å velge i…
 8. Vietnam – Sapa i nord-Vietnam. Fantastiske Sapa oppe i fjellene. Behagelig klima og den fantastiske dalen fylt med risterrasser. I Vietnam er også Halong Bay og den gamle byen Hoi An med de gamle husene og den gode maten. Hanoi er også en uforglemmelig opplevelse, det samme med Can Tho (Mekong deltaet) og den lokale fiskerbyen Dong Hoi.
1. Kambodsja og Angkor Wat

1. Kambodsja og Angkor Wat

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

4. Myanmar og templene i Bagan

4. Myanmar og templene i Bagan

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

Ho Chi Minh City – også kjent som Saigon

27. september 2015 at 15:00

Siste stopp i Vietnam, Ho Chi Minh City. Oppkalt etter Vietnams store leder. Tidligere het byen Saigon, eller Saigon-Cholon. Man kuttet bort Cholon i 1956, men Saigon henger fremdeles igjen mange steder. Busser til Ho Chi Minh City er merket med Saigon, eller som det skrives på vietnamesisk; Sai Gon.

Byen er en storby. Den er inndelt i 14 distrikter, hvor distrikt 1 er turistområdet. Byen er en miks av gammelt og nytt. Høyhus og gamle bygninger side om side. Parkene er velstelte og pene. Trafikken er overveldende, som i Hanoi er det mopedene som rår her. I hopetall. De er over alt. Som jeg har skrevet tidligere om, så er trafikken ganske støyende her. Det fløytes og fløytes hele tiden.

Jeg dro innom presidentpalasset. En spesiell opplevelse. Palasset er tegnet på 60-tallet, og når man kommer inn i det er det som å dra tilbake i tid. Gangene er store og luftige. Rommene i palasset står også klar til bruk. Bordene er dekket til mottakelse. Legg spesielt merke til forhandlings rommet, det ovale bordet med mikrofoner. Dette rommet er grønt, og ikke rødt som er den fargen man forbinder med kommunismen. Det er fordi at grønt er kjent som en beroligende farge, og rommet er designet for å gi forhandlerne de beste betingelsene for å oppnå enighet.

Krigsmuseet var også en sterk opplevelse. Det forteller ganske så usminket og usensurert om det som skjedde under Vietnam-krigen. Spesielt seksjonen om Agent Orange var sterkt etter som det ennå har store virkninger så lenge etter at krigen sluttet.

Ho Chi Minh City ble mitt siste stopp i Vietnam. Jeg merker at jeg er ordentlig lei av å ta hensyn til mopeder overalt. Ikke bare i gatene men også på fortauet, ute, inne, med kjøreretningen, mot kjøreretningen, absolutt OVERALT!

Slitsomt i lengden!

 

Det høyeste bygget i Ho Chi Minh City

Det høyeste bygget i Ho Chi Minh City

Gamle Saigon

Gamle Saigon

Saigon River

Saigon River

Operahuset

Operahuset

Saigon Notre Dame Cathedral

Saigon Notre Dame Cathedral

Hovedpostkontoret

Hovedpostkontoret

Mopeder i hopetall

Mopeder i hopetall

Presidentpalasset

Presidentpalasset

Forhandlingsrommet

Forhandlingsrommet

Fra krigsmuseet

Fra krigsmuseet

 

Can Tho – hovedstaden i Mekong-deltaet

23. september 2015 at 17:35

Mekong-deltaet er den vestligste delen av fastlands-Vietnam. Det er her Mekong-elva renner ut i havet. Denne elva som jeg nå har fulgt gjennom 4 land i regionen. Først i Golden Triangle nord i Thailand. Deretter med elvabåt fra Huay Xai til Luang Prabang i Laos, før jeg treffer den igjen i Vientiane og senere Don Det på grensa til Kambodsja. I Kambodsja møter jeg den igjen i Kratie og Phnom Penh.

Når Mekong kommer inn i Vietnam deler den seg i tre større elver. Landskapet er helt flatt og gjennomsyret av elver og kanaler. Broer og båter krysser landskapet. De store elvene er hovedfartsveier, og ganske store båter trafikkerer elven. Ved de mindre elvene og kanalene finner man landsbyene, markedene og åkrene. Det er fredelig å rusle langs kanalene i små lokale landsbyer og se hva de dyrker.

Can Tho er hovedstaden i Mekon-deltaet, 4 timers busstur fra Ho Chi Minh City. Dette er en by med over 1 million innbyggere, og mange turister kommer for å oppleve de flytende markedene på elva. Gatene er livlige og fylt av frukt og grønnsaker, og ellers alt som kan selges.

Jeg tok en båttur til et par flytende markeder, gjennom kanaler og forbi landsbyer, plantasjer og åkrer.

Kl. 05:30 om morgenen var det avgang. Et fantastisk spesielt lys før soloppgang, noe jeg ikke har sett maken til før. Det er noe som heter morgenrød og det må være dette. Sjekk ut noen av bildene jeg tok, dette var kun 10 minutter før solen sto opp. Helt utrolig spesielt lys. Jeg har ikke manipulert innstillingen i kameraet, men noe forvrengning av sluttresultatet blir det nok. Spesielt.

Etter kort tid nedover elva kommer vi til det første flytende markedet, Cai Rang. Dette består av en del større båter, som er tungt lastet med frukt og grønnsaker. Hver båt har en stang på båten. På denne er det festet de grønnsakene de selger, et slags reklameskilt… Handelen foregår livlig og frukt og grønnsaker lastes over fra båt til båt. Innimellom kommer det en liten båt med kjøkken ombord, slik at de handlende kan få seg litt varm mat. Folk spiser ombord, vasker klær og utfører andre dagligdagse gjøremål.

Neste marked vi stopper på er Phong Dien. Dette er et mindre marked som ligger i en sidekanal. Både båtene og markedet er mindre og stemningen mye roligere. Fint å bare ligge og iaktta aktiviteten, før turen går videre gjennom små kanaler, åkre og landsbyer. Underveis stopper vi på en lokal restaurant for å spise Mekong-fisk på vietnamesisk vis, med nudler og innpakket i rispapir. Folk er hyggelige, det vinkes og hilses når vi passerer.

Et veldig flott opphold og fine opplevelser i Can Tho.

Trappeoppgangen på hotellet (ingen heis)

Trappeoppgangen på hotellet (ingen heis)

Morgenrød

Morgenrød

Soloppgang

Soloppgang

Det flytende markedet Cai Rang

Det flytende markedet Cai Rang

Phong Dien

Phong Dien

Bananer...

Bananer…

Appelsin, ikke Lime...

Appelsin, ikke Lime…

Papaya

Papaya

Jack Fruit

Jack Fruit

Dragon Fruit

Dragon Fruit

Dragon Fruit

Dragon Fruit

Monkey Bridge

Monkey Bridge

Monkey Bridge

Monkey Bridge

Fisk, nudler, rispapir, urter og saus

Fisk, nudler, rispapir, urter og saus

Fisk, nudler og urter på rispapiret

Fisk, nudler og urter på rispapiret

Rull, dypp og spis

Rull, dypp og spis

Mangrove

Mangrove

Lastet til rekka...

Lastet til rekka…

Gatemarked i Can Tho

Gatemarked i Can Tho

Can Tho by night

Can Tho by night

 

 

Måned 5

18. september 2015 at 10:57
Nå går det slag-i-slag her. Måned 5 har  for det meste blitt tilbrakt i Vietnam.

Høydepunkter:
Vietnam er utrolig rent og pent. Over alt ellers i Asia flyter søppelet, men i Vietnam er det mye bedre. Veldig mye bedre vil jeg si. Dette vil si at de har mye bedre systemer for å behandle søppel, eller bedre mentalitet rundt det. Eller begge deler!

Parker og friområder er særdeles flott «frisert», med hekker og busker formet i spesielle temaer. Utrolig flott.

Nedturer:
Mopeder overalt. Du blir til syvende og sist sliten av å ta hensyn til disse hele tiden. Og den konstante fløytinga.

Skråblikk på:

Små stoler… Se på bildene, spesielt fra Hanoi. Små stoler på fortauet. Og da mener jeg små stoler, så små at de minner mer om barneleker. Ubehagelig å sitte på for en normal utlending, regner med at det også gjelder for den gjengse vietnameser…

Planer:

Tur til Taiwan ble improvisert i Vietnam. En uke, det blir spennende. Skal være med på Moon Cake Festival, som er en slags Thanksgiving hvis jeg ikke har misforstått noe på veien…
Happy Hour (To for en) Gin & Tonic for en billig penge...

Happy Hour (To for en) Gin & Tonic for en billig penge…

Dalat – velkommen til Alpene

15. september 2015 at 12:50

Velkommen til Alpebyen Dalat! Dalat ligger i fjellene nesten 1.500 meter over havet. Dette er en by som man til forveksling kan tro ligger i Alpene. En vakker innsjø ligger ved kanten av byen, som kryper videre oppover i terrenget. Bygningene og i mange tilfeller fargevalg minner om det man kan finne i Europa. Gater og trapper snor seg oppover i de trange gatene mellom husene. Det eneste som kan avsløre at byen ikke ligger i Alpene er de skogkledde fjelltoppene som omkranser den.

På grunn av høyden er klimaet kjøligere enn lengre nede. Det gir gunstige forhold for dyrking av grønnsaker. Dalen på vei til byen er fylt av åkre og drivhus. Noen av spesialitetene i Dalat er kaffe, te og vin. Det er flere kaffebrennerier i byen, og disse lager en deilig lukt i gatene når de brenner og maler kaffe.

Det lages også rødvin og hvitvin i Dalat, basert på mange av de samme druetypene som brukes i Europa. Vin fra Vietnam kom som en overraskelse på meg. Rødvinen er forbausende lik den vi vanligvis kjenner hjemmefra, kanskje en anelse mer karamellaktig smak ut fra min gane. Hvitvinen er fruktig, denne også kanskje litt mer søtlig på smak men ganske lik Riesling-vinene fra Tyskland.

Det ble også et kort besøk i Dalat, men nok tid til å trekke inn frisk fjelluft, spise god mat og drikke lokal vin. Legg merke til et par ting på bildene. Det ene er hvor godt påkledt folk er, siden det er såpass kjøligere oppe i høyden. Det andre er «spindelvevet» av telefonledninger i gatene. Umulig å få tatt et godt bilde uten at disse kom i veien. Nå er organiseringen av telefonledninger her nede et kapittel for seg, men jeg synes det var ekstra ille her.

Eiffeltårn-inspirert radiomast

Eiffeltårn-inspirert radiomast

Byen ved vannet

Byen ved vannet

Markedet

Markedet

Markedet

Markedet

Nha Trang – badebyen

11. september 2015 at 12:00

Nha Trang er Vietnams badeby. Stranda er lang og har flott sand. Byen ligger sør i Vietnam ved Sør-Kina Havet. Dette er en turistby og store hoteller er under bygging. Det er mange gode restauranter i byen, og i alle fall et par mikrobryggerier. Uansett er det vakkert i Nha Trang, byen er omkranset av høye fjell og stranda er finkornet og vannet er klart.

Like ved Nha Trang ligger Hon Tre Island med Vinpearl Land, som er en stor fornøyelsespark. Der er det akvarium, badeland, handlegate, restauranter, karuseller, berg-og-dalbane osv. Alpine Coaster var nok den morsomste. Utforkjøring på skinner. Vi blir tauet opp fjellet. Kjøretøyet er en bil på skinner, med brems. Farten sørger tyngdekraften for. Det er bare å hive seg utfor og kjøre det remmer og tøy kan holde…! Nok å være med på av aktiviteter med andre ord.

Turen over til øya er også en opplevelse. Verdens lengste taubane over sjø på 3.320 meter går fra fastlandet og over til fornøyelsesparken. Det er en luftig overfart for høyeste punkt er 60 meter over havet.

Det ble ikke det lange besøket på meg i Nha Trang, men jeg fikk med meg litt av atmosfæren – og Vinpearl.

Strandpromenaden

Strandpromenaden

Nha Trang sett fra gondolbanen

Nha Trang sett fra gondolbanen

Nha Trang

Nha Trang

Vinpearl Land

Vinpearl Land

Akvariet

Akvariet

Alpine Coaster

Alpine Coaster

Berg- og dalbane

Berg- og dalbane

Hoi An – oldtidsbyen

8. september 2015 at 15:00

Denne vakre oldtidsbyen i det sentrale Vietnam. Turister an mass, ja vel. Hoi An har både sjel og sjarme så det holder.

Trange gater og smug, vakre gamle bygninger og hus som ennå er i bruk. Suvenirbutikkene, kafeene og restaurantene ligger vegg i vegg. Gatene er pyntet med vakre blomster og landterner i alle farger. Virkelig stemningsfullt om kvelden.

Hoi An er en også en liten kulinarisk destinasjon. Byen har sine egne spesialiteter som er vanskelig å finne andre steder i landet.

Cao Lao, nudler og svinekjøtt.
White Rose, små rekekaker pakket i rispapir og kokt. En egen fylt rispannekake og Wonton er også blant spesialitetene.
Også Spring Rolls, alt prøvesmakt og kan trygt anbefales.

Sjekk ut bildene fra vakre Hoi An.

Velkommen til Hoi An

Velkommen til Hoi An

Tradisjonell fiskefelle

Tradisjonell fiskefelle

Brua over til gamlebyen

Brua over til gamlebyen

Den lokale ferga

Den lokale ferga

Japanese covered bridge (1590)

Japanese covered bridge (1590)

Japanese covered bridge (1590)

Japanese covered bridge (1590)

Japanese covered bridge (1590)

Japanese covered bridge (1590)

Japanese covered bridge (1590)

Japanese covered bridge (1590)

Hoi An by night

Hoi An by night

Hue – den gamle hovedstaden med Citadellet

4. september 2015 at 12:34

Hue ligger litt lengre sør enn Dong Hoi. Hue er en gammel hovedstad og har mye historie. Selve byen er som en vanlig vietnamesisk by. Det er mer turister her, men byen virker autentisk. Elva som renner gjennom byen heter Perfume River, uten at det lukter noe spesielt av den. Godt eller vondt.

Hovedattraksjonen er Citadellet hvor de kongelige bodde. Dimensjonene er ganske imponerende, det er en by i byen. Dessverre er det mye som er ødelagt av tidens tann, ikke minst har det blitt bombet i flere kriger gjennom tidene.

Citadellet er uansett vakkert og det er fredfullt å vandre rundt omkring. Dimensjonene er store, de ytterste murene måler totalt 10 kilometer! Det er det første settet med murer, innenfor kommer et nytt, og deretter er det flere mindre områder med murer som beskytter ulike bygningskomplekser. Helt innerst er Det forbudte tempel, hvor kun de kongelige hadde tilgang. Nå er det dessverre ikke noe igjen av dette, bortsett fra den tomme plassen der tempelet engang sto.

En fredelig og vakker plass hvor man nok kan studere historie i dagevis.

Perfume River

Perfume River

Hue sentrum

Hue sentrum

Vollgraven rundt det 1. settet av murer

Vollgraven rundt det 1. settet av murer

Vollgraven rundt det 1. settet av murer

Vollgraven rundt det 1. settet av murer

Inngangen til det 1. settet av murer

Inngangen til det 1. settet av murer

Det 1. settet av murer

Det 1. settet av murer

Det 1. settet av murer

Det 1. settet av murer

9 cannons (selv om det er bare 4...)

9 cannons (selv om det er bare 4…)

Inngangen til det 2. settet av murer (Ngo Mon Gateway)

Inngangen til det 2. settet av murer (Ngo Mon Gateway)

Thai Hoa Palace

Thai Hoa Palace

Halls of the Mandarins

Halls of the Mandarins

Halls of the Mandarins

Halls of the Mandarins

Halls of the Mandarins

Halls of the Mandarins

Halls of the Mandarins

Halls of the Mandarins

Muren inn til Det forbudte tempel

Muren inn til Det forbudte tempel

Utsikt fra Det forbudte tempel

Utsikt fra Det forbudte tempel

Det forbudte tempel sto engang her

Det forbudte tempel sto engang her

Porten til Truong San Residence

Porten til Truong San Residence

Truong San Residence

Truong San Residence

Nine dynastic urns

Nine dynastic urns

Paradise Cave – Asias største hule

31. august 2015 at 11:29

Nok en gang går jeg under jorden.

Nasjonalparken Phong Nha Kebang ligger ikke så langt fra Dong Hoi. Den har de eldste fjellene i Asia og det finnes hundrevis av huler i forskjellige størrelser der. Jeg besøkte Paradise Cave og Dark Cave.

Paradise Cave er den største med sine 31,4 km. Det er Asias største tørre hule. I tillegg besøkte jeg Dark Cave. Inngang til hulen er liten, vi må gå nedover noen trapper før grotten åpenbarer seg. Dimensjonene er enorme, høyden under taket er 80 meter på det største! Det er svalt og fint inne i hulen, det er bygget treveier man går på for ikke å lage slitasje i grotten. Lyssettingen er gjort uten farget lys, slik at man ser den naturlige fargen i steinen. Fjellet har mange vakre marmoreringer som gir noen flotte fargekombinasjoner så det ble noen bilder denne gangen også…

Den andre og morsomste hulen jeg besøkte har jeg ingen bilder fra, det er Dark Cave. Vi blir bedt om å stille i kun badetøy. Deretter blir vi utstyrt med redningsvest og hjelm med lykt. I tillegg får vi på oss en bæresele. Første punkt er 3-400 meter zipline, eller løypestreng, over elva. Etter landing er det av med bæreselen og hoppe ut i elva. Det turkise elvevannet føles kjølig, og vi svømmer 50 meter til åpningen av hulen. Etter å ha vandret noen hundre meter innover i hulen, tar vi av oss redningsvesten og tar en smal gang innover. Dagslyset forsvinner og det eneste lyset vi har er fra hodelykten på hjelmen. Hulen er smal og bakken blir mer og mer sleip desto lengre innover vi kommer.

Etter noen hundre meters vandring til er vi der. Gjørmebadet. Et basseng innerst i gangen fylt med noe som likner flytende sjokolade… Det er en egen følelse å hoppe uti. Blandingen er så salt av vi formelig flyter oppå vannet, noe av det samme som å bade i Dødehavet kan jeg tenke meg. Hele gjengen ser snart ut som sjokoladedragerte figurer i lyset fra hodelyktene. På vei ut igjen er det et basseng vi kan vaske av oss «sjokoladen». Jeg kan si at denne gjørma satt godt, for jeg måtte dusje flere ganger før alt hadde kommet ut av porene i huden. Det er avslørende å bruke hvitt håndkle sånn sett. En annerledes og avgjort morsom opplevelse.

Nå følger bildende fra Paradise Cave.