Hva er det beste landet?

12. april 2016 at 14:53

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger, både underveis og etter at jeg kom hjem. Spørsmålet er både enkelt og genuint. Svaret er ikke riktig så rett frem. De landene jeg besøkte var utrolig forskjellige på mange forskjellige måter. For å konkretisere dette mer så vil jeg sette opp noen kriterier som jeg vurderer det utfra. Disse er:

  1. Infrastruktur, spesielt det å reise rundt krever gode veier eller togforbindelser. Internettforbindelser
  2. Økonomi, fattig or not?
  3. Severdigheter og historie, noe landet har å tilby en skarve reisende. Språk

På turen besøkte jeg følgende land, i alfabetisk rekkefølge: Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. 8 land, hvor av 4 av de en gang har vært samlet i et stort rike, Angkor, i Østen. Et annet moment er at 7 av landene har tidligere vært kolonialisert av vestlige land, det er kun Thailand har ikke vært kolonialisert.

Kambodsja:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og gode bussforbindelser. Har noe toglinje men da går det i sneglefart, så det prøvde jeg ikke. Tregt internett.
-Kambodsja er et fattig land, jevnt over skitne og støvete byer. Tidligere fransk koloni.
-Kambodsja var hovedsete i Khmerriket og hadde da Angkor som hovedstad. Angkor Wat er en av de fremste turistattraksjonene i verden. Andre plasser som er verdt å få med seg er Killing Fields som ble opprettet under Pol Pot regimet, den genuine byen Kampot med nasjonalpark i nærheten og badebyen Sihanoukville. Greit nivå på engelsk språk.

Laos:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. I nord er det en del dårlige veier, så det tar lang tid å reise med buss. Laos har ikke jernbane. Tregt internett.
-I likhet med Kambodsja er Laos et fattig land, dette reflekteres mye i veistandarden. Også tidligere fransk koloni.
-Den gamle byen Luang Prabang er Laos fremste reisemål. Hovedstaden Vientiane er en liten hovedstad uten de helt store attraksjonene. I nord ligger Phonsavan med de mystiske steinkrukkene mens i sør er det spesielle Don Det eller ‘4000 øyer’, med muligheter for øyhopping i Mekongelva. Sistnevnte renner gjennom Laos fra nord til sør og det er muligheter for elvecruise. Greit nivå på engelsk språk, og har en sterk arv av fransk baketradisjon.

Malaysia:
-Bra infrastruktur, veier av bra standard og gode bussforbindelser. Togforbindelse fra Thailand og sør til Singapore. Gode internettforbindelser.
-Malaysia er et land i økonomisk utvikling og produserer olje. Hovedstaden Kuala Lumpur er både moderne og under sterk utvikling. Tidligere britisk koloni.
-Malaysia er multikulturelt og har mye å by på. Foruten hovedstaden er Gerorge Town på Penang et mat– og kultursentrum. Malakka er kanskje Malaysias best bevarte by, teplantasjene og det behagelige klimaet i Cameron Highlands. På Borneo er det muligheter for både jungel og dykking på korallrev. Andre plasser som jeg ikke fikk besøkt er Langkawi i nordvest, på østkysten ligger øyene Tioman og Perhentians, og på vestkysten ligger Pangkor. Godt nivå på engelsk språk, sannsynligvis en arv etter kolonitiden.

Myanmar:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. Opplevde for eneste gang på turen at bussen brøt sammen. Vi ble 4 timer forsinket. Tog er upålitelig og en sakte reisemåte. Den beste toglinjen går mellom Yangon og Mandalay, selv om togene her er nokså presise er det ikke noe behagelig tur. Mer en opplevelse for livet… Gode flyforbindelser. Jevnt over godt internett.
-Myanmar er nok det fattigste og minst utviklet i regionen. Byene er nokså skitne og støvete. Telenor bygger ut mobilnettet. Tidligere britisk koloni.
-Myanmar har mye genuint å by på siden det ikke er så lenge siden landet ble åpnet for turisme. Deler av landet er sperret for turister med bakgrunn i sikkerhetssituasjonen. Det er mange interne konflikter i Myanmar men nye områder åpnes for turister etter hvert som situasjonen bedres. Yangon har den fantastiske gullbekledte Shwedagon Paya og tempelsletten i Bagan som de fremste turistattraksjonene. Fjellene i øst har behagelig klima og mye jordbruk. Plasser som jeg ikke fikk besøkt er Inle Lake, Kyaiktiyo Pagoda (Golden Rock) og den historiske byen Mawlamyine. Det er mye å utforske i Myanmar. Bra nivå på engelsk språk, i likhet med Malaysia er dette nok en arv fra kolonitiden.

Singapore:
-Singapore er et moderne land, like moderne som Europa. Gode veier og togforbindelse med Malaysia. Flyplassen i Singapore er kåret til verdens beste flere år på rad. Meget bra internett.
-Dette er en økonomisk suksesshistorie i Østen. Det er nok det rikeste og mest velstående landet av jeg besøkte. Tidligere en del av Malaysia men ble egen stat i 1965.
-Singapore er i hovedsak en stor og moderne by. Arktitekturen er fremragende og byen har mange interessante gamle bydeler, og har faktisk også litt «villmark». Noen parker som regnes som nasjonalparker. Engelsk er et av de offisielle språkene i Singapore.

Taiwan:
-Taiwan er i likhet med Singapore et veldig moderne land. Gode veier og bl.a. høyhastighetstog. Utmerket internett.
-Landet er moderne, hovedstaden Taipei er en ren og effektiv storby. Tidligere nederlandsk koloni.
Taipei er et bra reisemål i seg selv, med Taipei 101 og nasjonalparker i umiddelbar nærhet. Den gamle gullgraverbyen Jiufen er verdt et besøk, havnebyen Tamsui og varme kilder i Beitou er absolutt å anbefale. Jeg dro ikke lengre sør på øya, men det er flere interessante plasser der, bl.a. Sun Moon Lake. Engelsk språk går greit, men mange skilt i Taipei kun på kinesisk.

Thailand:
-Thailand har god infrastruktur. Gode veier og et godt utbygget system av motorveier. Gode togforbindelser, spesielt mot nord og sør. Daglig togforbindelse med Malaysia. Mange flyplasser og godt utbygget rutenett av flyruter. Godt internett.
-Thailand er i økonomisk utvikling og er nok også det mest turistifiserte landet i regionen. Hovedstaden Bangkok er moderne men samtidig overfylt og litt skitten.
-De fleste kjenner nok dessverre Thailand kun fra turiststedene, men landet har mye å by på. Ko Chang, Ko Samui, Ko Phi Phi og Ko Muk er alle fantastiske øyer, den mest turistifiserte er nok Phi Phi. Chiang Mai i nord er verdt et besøk, og det er mye lokal kultur og turmuligheter i området. Vil du ut av turiststrømmen så er Chiang Rai og White Temple ikke så langt unna. Da kan man også ta turen innom Golden Triangle, stedet hvor Myanmar, Thailand og Laos møtes. Greit nivå på engelsk språk, men Thailand må se seg forbigått, språkmessig, av mange land som har mindre med turister.

Vietnam:
-Bra infrastruktur, veier av grei standard og gode bussforbindelser. Myriader av mopeder på veiene gjør at trafikken går sakte. Vietnam har godt utbygget jernbane og gode togforbindelser. Godt med flyplasser og flyruter. Greie internettforbindelser.
-Vietnam er et land i økonomisk utvikling. Bra utbygget for turisme. Tidligere fransk koloni.
-Byene Hanoi og Ho Chi Minh City er de største byenene i Vietnam. Vakre Sapa i nord er et yndet turistmål, det samme er Halong Bay sør for Hanoi. Lengre sør ligger den sjarmerende Hoi An og den gamle hovedstaden Hue. Badebyen Nha Trang ligger vakkert til i sør og er en turistby slik man finner eksempelvis i Thailand, men stranden er veldig fin. Øya Vinpearl med fornøyelsespark ligger rett utenfor byen. Vil du ut av den store turistløypa så ta turen til Dalat oppe i fjellene, noen timer fra Nha Trang eller Can Tho i Mekong-deltaet i vest. En stopp i stille og fredelige Dong Hoi lengre nord er også å anbefale. Engelsk går greit i Vietnam.

Så, hvordan oppsummere dette? Noe for enhver sak. Landene er utrolig forskjellige. De dyreste landene er Singapore og Taiwan. Deretter vil jeg si Thailand og til sist de siste 5 har et ganske så likt kostnadsnivå for turister. Mat og reise er jevnt over billig, rom også forsåvidt. Det kommer an på hvilken standard man ønsker, og det er det meste å velge i. Håper det kan være noen tips til årets ferie…

Fra Battambang, Kambodsja

Statue, fra Battambang, Kambodsja

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr "lykkebringer"

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr «lykkebringer»

There's a new SHARIFF in town...! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

There’s a new SHARIFF in town…! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Taipei, Taiwan

Love Taipei, Taiwan

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Ett bilde fra…

3. april 2016 at 21:39

Jeg har tatt over 4000 bilder på tur i løpet av det siste året. Jeg ville gi meg en utfordring om å velge ETT bilde fra hvert land. Et bilde som er spesielt bra eller fra en spesiell plass i det aktuelle landet. Totalt besøkte jeg 8 land slik at det blir åtte bilder. Det var ikke helt enkelt, men en fin og rask rekapitulasjon av turen.

Bildene kommer i alfabetisk rekkefølge og er i utgangspunktet ikke en anbefaling hvor du bør dra, men det er det også!

  1. Kambodsja – Angkor Wat. Et av de absolutte høydepunktene på turen. Historien bak dette tempelet er imponerende, det samme er størrelsen. En fantastisk plass å besøke, og egentlig ikke så mange andre plasser i Kambodsja som matcher en slik opplevelse.
  2. Laos – Plain of jars i Phonsavan. Det sto mellom grotten i Konglor og de mystiske steinkrukkene i Phonsavan. Det faktum at man ikke vet hvem som laget disse steinkrukkene eller hva de ble brukt til er ytterst spennende. I tillegg var turen opp til Phonsavan en fantastisk, men slitsom, reise etter åskammer og langsmed bratte dalfører.
  3. Malaysia – Området sør på Borneo, utenfor Semporna med korallrevene og det klare vannet. Et fantastisk område for snorkling og dykking. Andre steder i Malaysia er den mangfoldige byen George Town på Penang, behagelige Cameron Highlands med teplantasjene, hovedstaden Kuala Lumpur og den gamle handelsbyen Malakka.
  4. Myanmar – Tempelsletten i Bagan. Myanmar har mye å by på, men tempelsletten i Bagan fremstår som unik sånn sett. Et must hvis du skal til Myanmar.
  5. Singapore – Øya, byen og landet. Fremragende arkitektur og mat, her representert ved Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge på havna i Singapore.
  6. Taiwan – Taipei, den moderne byen med Taipei 101. Majestetisk og monumentalt. Varme kilder i Beitou og gullgraverbyen Jiufen var også flotte opplevelser her.
  7. Thailand – Ko Muk med sjørøverhulen som hentet ut fra et eventyr. Andre steder i Thailand er krigshistorien i Kanchanaburi med broen over Kwai, alle de flotte opplevelsene Chiang Mai, flotte Ko Chang eller paradisøya Phi Phi Island. Mye å velge i…
  8. Vietnam – Sapa i nord-Vietnam. Fantastiske Sapa oppe i fjellene. Behagelig klima og den fantastiske dalen fylt med risterrasser. I Vietnam er også Halong Bay og den gamle byen Hoi An med de gamle husene og den gode maten. Hanoi er også en uforglemmelig opplevelse, det samme med Can Tho (Mekong deltaet) og den lokale fiskerbyen Dong Hoi.
1. Kambodsja og Angkor Wat

1. Kambodsja og Angkor Wat

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

4. Myanmar og templene i Bagan

4. Myanmar og templene i Bagan

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

Jiufen – gullgraverbyen

21. november 2015 at 12:41

Jiufen, Jioufen eller Chiufen. Alle er navn på samme by. Jiufen er en fjellby og ligger nord på Taiwan. Byen er ganske gammel, men i 1890 ble det funnet gull i forbindelse med bygging av jernbane. Dette førte til et gullrush som var på høyden frem til 2. verdenskrig, men avtok etter krigen. I 1971 tok gullet slutt og gruven ble stengt. Byen ble så «glemt», helt til begynnelsen av 1990-tallet da turistene begynte å strømme til og forme byen til det den er i dag.

Jeg dro opp i fjellene til Jiufen, riktignok på en regnfull dag uten at det la noe stor demper på opplevelsen. Utsikten hadde nok vært bedre på en klar dag. Dette er en veldig flott liten sjarmerende fjellby. Gamle hus, trange gater og trapper klamrer seg til fjellsiden. Butikkene ligger naturlig nok tett i tett og det lages mat i åpne kjøkken langs gatene. Og her er det noe for enhver smak. Turistbussene snor seg opp og ned de smale og svingete veiene, og lager til tider trafikkaos som blir løst med noe fløyting og vifting med armer. Alt i rolige former. Heldigvis er de fleste gatene i byen gågater, dvs. for gående og mopeder. Sjekk ut bildene fra den flotte byen. Noen av bildene er dessverre litt uklare og dette skyldes nok regn og fukt på en våt dag.

Regntung. Utsikt mot havet

Regntung. Utsikt mot havet

Trange gater

Trange gater

Trapper

Trapper

Spesialiteten dumplings

Spesialiteten dumplings

Lunsj...

Lunsj…

Trangt om plassen...

Trangt om plassen…

Varme kilder i Beitou – og ut mot havet i Tamsui

18. november 2015 at 06:10

Beitou er en geotermisk bydel i Taipei. Den har mange varme kilder og plenty med hoteller som tilbyr varme bad og spa. Bydelen ligger i et dalføre og det ligger en lett eim av svovel i luften. Vannet som kommer fra jordens indre holder i mange tilfeller opp mot kokepunktet. Før var det en populært å dra på picnic til de varme kildene og koke egg i de! Etter en del ulykker med skålding så ble dette forbudt av myndighetene for noen tiår siden.

Beitou har også et kommunalt bad med varme kilder. Jeg måtte selvfølgelig ta turen innom og prøve dette. Naturlig nok var det fotografering forbudt, men jeg har «lånt» et bilde fra han Google… Badet har 4 varme bassenger, vannet holder 40-42 grader når det kommer inn fra kilden. Deretter renner det fra basseng til basseng og kjøles gradvis ned. Bassengene er ganske grunne, rundt 40-50 cm. vil jeg tippe. Man sitter på bunnen med vannet opp til halsen.

Jeg startet nederst og arbeidet meg oppover. Det ble stadig varmere, men jeg måtte gi meg over for det aller varmeste bassenget. Det sved rundt anklene når jeg gikk oppi. Etter at man er ferdig med de varme badene, er det på tide med nedkjøling. Det er to «kalde» basseng hvor man kan kjøle seg ned. Deilig når man etter hvert greide å komme seg ned i det kalde vannet. Og kaldt er også relativt!

En flott opplevelse i Beitou.

Etter Beitou fortsatte jeg turen nordover i Taiwan og dro til den lille kystbyen Tamsui. Denne ligger nesten helt på nordspissen av øya. Dette er en veldig gammel bydel og ble grunnlagt av spanjolene i 1629! Gamlebyen i Tamsui omgjøres til gågater med marked i helgene. Jeg besøkte byen under Mid-Autumn Festival og det var nok adskillig mer besøkende da enn det normalt er, men en utrolig flott atmosfære. Enkelte plasser var det nesten karnevalstemning, barn som leker, spillarkader, uendelig mye mat og den lengste softisen jeg har sett. Uten at jeg greide å ta bilde av den! Noen andre bilder ble det dog…

Varm kilde i Beitou

Varm kilde i Beitou

Dette er en naturlig kilde og vannet holder 90 grader når det kommer til overflaten

Dette er en naturlig kilde og vannet holder 90 grader når det kommer til overflaten

Det kommunale badet i Beitou (Bildet lånt fra Google)

Det kommunale badet i Beitou (Bildet lånt fra Google) De kalde bassengene i forgrunnen

Gamlebyen i Tamsui

Gamlebyen i Tamsui

Gatebilde Tamsui

Gatebilde Tamsui

Mat overalt

Mat overalt

Elven heter Tamsui

Elven heter Tamsui

Havet skimtes i det fjerne

Havet skimtes i det fjerne

Elvepromenaden med havet i bakgrunnen til venstre

Elvepromenaden med havet i bakgrunnen til venstre

Maokong – høyt og luftig i Taipei

15. november 2015 at 04:47

Maokong er en bydel i utkanten av Taipei. Herfra kan man ta gondolbanen opp til Maokong Station på 300 moh. og få en fantastisk utsikt over byen. Det er også mange restauranter, te-hus og muligheter for fotturer fra toppen.

Banen er drøye 4000 meter lang og har 4 stasjoner, inkludert start og endestasjonen. Selve turen opp tar 25 minutter og man blir fraktet over tretoppene, opp åskammer og ned dalsøkk. Det er flott og sitte i gondolen og høre på fuglekvitter og gresshopper som spiller nede i jungelen. Jeg dro opp om ettermiddagen og var på toppen til mørkets frembrudd. Fint å se Taipei glitre av lys i mørket, og turen tilbake i mørket med gondolbanen var spesiell.

Over jungelen...

Over jungelen…

Taipei 101 skimtes i det fjerne...

Taipei 101 skimtes i det fjerne…

Langs åssider...

Langs åssider…

...og ned dalsøkk...

…og ned dalsøkk…

Maokong Stasjon, 300 moh.

Maokong Stasjon, 300 moh.

Utsikt fra toppen

Utsikt fra toppen

Mørket faller på...

Mørket faller på…

Taipei by night

Taipei by night

Taipei – ren, moderne og effektiv

7. november 2015 at 10:12

Taipei er hovedstaden i Taiwan og ligger nord på øya med samme navn.  Selve bykjernen har i underkant av 2,7 millioner innbyggere, men tar vi med New Taipei og den nærliggende byen Keelung øker antallet innbyggere til 6,9 millioner.

Dette er en moderne storby. Den er ren, velkonstruert og effektiv. Kanskje den mest moderne og reneste byen jeg har vært innom i Østen, og mulig det man ville kalle en metropol. Kommunikasjonene er godt utbygd, metroen er en enkel og effektiv måte å komme seg rundt på.

Taipei hadde en gang verdens høyeste bygning i Taipei 101. Nå er den forbigått men er fremdeles verdens 4. høyeste bygning. Det er et imponerende byggverk, massivt og elegant på samme tid. Taipei 101 har verdens raskeste heis som gjør unna 600 meter i minuttet. Turen opp til observasjonsdekket på nesten 400 meter ble unnagjort på drøye 40 sekunder! Under konstruksjonen av bygget laget de en motvekt, The Wind Damper, på hele 660 tonn! Denne motvirker bevegelser i tårnet som følge av vind og jordskjelv. Et imponerende stykke ingeniørarbeid.

Supertyfonen Dujuan kom over Taipei da jeg var på besøk. Det var ikke lenge før gatene var folketomme og butikkene begynte å stenge. Løpende mennesker over alt, for å rekke og komme seg hjem før tog og buss ble innstillet. Litt av kreftene tyfonen hadde kan du se på bildene, veltede trær over alt. Bortsett fra det så var det forbausende lite skader.

Taipei er en by som har mye å by på. Gamle templer og moderne bygninger. Grønne lunger i form av parker og fjell som gir utsikt over byen. Gatemat og moderne restauranter. Dag og nattmarkeder. Noe for enhver smak.

Taipei 101

Taipei 101

Taipei 101 (fra Elephant Mountain)

Taipei 101 (fra Elephant Mountain)

Utsikt fra Taipei 101

Utsikt fra Taipei 101

Høyt oppe...

Høyt oppe…

Selfie...

Selfie…

The Wind Damper

The Wind Damper

Taipei 101 by night

Taipei 101 by night

Longshan Temple

Longshan Temple

Chiang Kai-Shek Memorial Hall

Chiang Kai-Shek Memorial Hall

Vaktbytte

Vaktbytte

Daan Forest Park

Daan Forest Park

Dahu Park

Dahu Park

Fra Dahu Park

Fra Dahu Park

Shilin Night Market

Shilin Night Market

Regnfull kveld på Shilin Night Market

Regnfull kveld på Shilin Night Market

Etter tyfonen

Etter tyfonen

Gatebilde

Gatebilde

Taipei by night

Taipei by night

Måned 6

30. oktober 2015 at 22:39

I måned 6 var det 40-års feiring på Ko Samui og Taiwan som sto på programmet. Flotte opplevelser sto i kø.

Høydepunkter:
Ko Samui er vakker. 40-årsdagen til Ketil ble feiret på Penny Lane Bar på Chaweng. Det ble servert helstekt gris med tilbehør, alt smakte nydelig.
Fra Samui gikk turen til Taiwan og Mid-Autumn Festival, som er en slags Thanksgiving der borte. Supertyfonen Dujuan kom inn over Taiwan og ble en ekstra opplevelse. Mer om Taiwan kommer på bloggen etter hvert.

Nedturer:
Jeg tråkket på en manet på Lamai Beach på Ko Samui. Ikke noe alvorlig, det sved litt den dagen. Senere døde en tysk turist etter kontakt med en kubemanet, verdens giftigste manet, på den samme stranden. Skremmende…

Med Harry Hole på tur:
Neste bok ble bestilt på nett og kom med Ketil til Samui. Det var Sorgenfri, spennende som vanlig. Anbefales også.

Skråblikk på:
Pengetelling. Det er litt morsomt å se på dette. Penger telles «over alt», spesielt på gata. I Vietnam så jeg en mann på moped. Det ble rødt lys, og alle stopper. Han reiser seg, tar opp pengboka og teller pengene. Legger så denne tilbake i baklomma og kjører videre når det blir grønt lys!

Planer:
Etter Taiwan blir det noen dagers badeferie i Thailand og deretter et besøk hjem til Norge. Turen fortsetter 1. November, da er jeg tilbake på sporet i Thailand.

Taipei 101

Taipei 101