Måned 6

30. oktober 2015 at 22:39

I måned 6 var det 40-års feiring på Ko Samui og Taiwan som sto på programmet. Flotte opplevelser sto i kø.

Høydepunkter:
Ko Samui er vakker. 40-årsdagen til Ketil ble feiret på Penny Lane Bar på Chaweng. Det ble servert helstekt gris med tilbehør, alt smakte nydelig.
Fra Samui gikk turen til Taiwan og Mid-Autumn Festival, som er en slags Thanksgiving der borte. Supertyfonen Dujuan kom inn over Taiwan og ble en ekstra opplevelse. Mer om Taiwan kommer på bloggen etter hvert.

Nedturer:
Jeg tråkket på en manet på Lamai Beach på Ko Samui. Ikke noe alvorlig, det sved litt den dagen. Senere døde en tysk turist etter kontakt med en kubemanet, verdens giftigste manet, på den samme stranden. Skremmende…

Med Harry Hole på tur:
Neste bok ble bestilt på nett og kom med Ketil til Samui. Det var Sorgenfri, spennende som vanlig. Anbefales også.

Skråblikk på:
Pengetelling. Det er litt morsomt å se på dette. Penger telles «over alt», spesielt på gata. I Vietnam så jeg en mann på moped. Det ble rødt lys, og alle stopper. Han reiser seg, tar opp pengboka og teller pengene. Legger så denne tilbake i baklomma og kjører videre når det blir grønt lys!

Planer:
Etter Taiwan blir det noen dagers badeferie i Thailand og deretter et besøk hjem til Norge. Turen fortsetter 1. November, da er jeg tilbake på sporet i Thailand.

Taipei 101

Taipei 101

Korat – porten til Isaan

13. oktober 2015 at 18:34

Det nordøstlige Thailand kalles for Isaan, og er landbruksområdet i Thailand. Korat ligger på grensen til Isaan. Det tar kun 3 timer med buss fra Bangkok, men turister besøker sjelden denne byen. Imidlertid så har Korat lite å by på. Den ble et stopover på turen til Phimai. Statuen av Thao Suranari er et must å besøke for alle som drar til Korat. Thao Suranari er en legendarisk person her, teoriene er mange om hva hun gjorde. Starte et opprør er en av de, andre hevder hun ikke engang har eksistert! Alle elementer av legendemateriale med andre ord. Thaier flokker til statuen og det sies at du ikke har vært i Korat for du har besøkt statuen av Thao Suranari.

Thao Suranari

Thao Suranari

Den gamle byporten

Den gamle byporten

City Pillar

City Pillar

Phimai – forløperen til Angkor Wat

13. oktober 2015 at 18:35

Phimai ligger i Thailand, noen timers busstur nordøst for Bangkok. Phimai er ikke noen stor by, men det spesielle er noen gamle tempelruiner fra Khmer-tiden i byen.

Datidens Khmer-rike dekket store deler av Thailand. Det var Khmer som bygget Angkor Wat i Kambodsja. Ettersom jeg har vært i Angkor og sett det fantastiske Angkor Wat, tok jeg turen til Phimai. For å komme dit tok jeg en stopp i Korat, nærmeste by og knutepunkt for reise til Isaan – det nordøstlige Thailand. Les mer om Korat her.

Det skal være spesielt to templer som har gitt ideer til hvordan Angkor Wat skulle bli. Phimai påstås å være det ene. Det andre ligger i Champasak i Laos, Wat Phu, og har samme arkitekt som tegnet Angkor Wat. Jeg har imidlertid ikke besøkt tempelet i Champasak.

Tempelet i Phimai minner om et «mini» Angkor Wat. Spesielt silhuetten gir klare assosiasjoner til Angkor Wat. Størrelsen er ganske imponerende, yttermuren måler 565 x 1030 meter. I dag er Phimai en liten by. Mulig den var større i Khmer-riket dengang. Uansett en flott opplevelse å få oppleve dette.

 

Money, money, money…

1. oktober 2015 at 04:09

…isn’t funny…

Vietnam. Dong. Thailand. Baht. Laos. Kip. Kambodsja. Riel. Taiwan. Dollar. US. Dollar.

Si hva du vil om EURO, men det er enkelt å reise rundt i Europa og bruke samme valuta. Her er litt reisematematikk, følg med videre…

Thailand:
Myntenheten heter Baht. Største seddel er 1.000 Baht, som tilsvarer 240 NOK. Enklest å dele på 4 så kommer man frem til NOK. Thailand har mynter, 1, 2, 5 og 10 Baht.

Laos:
Myntenheten heter Kip. Største seddel er 100.000 Kip, som tilsvarer 100 NOK. Enkelt og greit, fjern de tre siste nullene og du har beløpet i norske kroner. Thailandske Baht og  US dollar kan også brukes i Laos.

Kambodsja:
Myntenheten heter Riel. Største seddel er 100.000 Riel, som tilsvarer 50 NOK. Altså den største seddel tilsvarer vår 50-lapp! Litt mer innfløkt enn Laos, fjern de tre siste nullene og del på TO.

Etter som Riel har så liten verdi, så benyttes også US Dollars som betalingsmiddel. De fleste plassene oppgir priser i Dollar.
1 Dollar = 4000 Riel, dvs. 4000 Riel = 8 NOK. Thailandske Bath kan også benyttes som betalingsmiddel i Kambodsja!

Vekslepenger kan bestå i både dollar og Riel! Regningen lyder på 6,5 dollar. Jeg betaler med en 10 Dollar seddel. Vekslepenger på 10.000 Riel (2,5 dollar) og 1 US Dollar. Svaret er riktig, men man skal holde hodet kaldt når man skal kontrollere vekslepengene.

Vietnam:
Myntenheten heter Dong. Største seddel er 500.000 Dong, som tilsvarer 200 NOK. Omregning? Fjern de FIRE siste nullene. Svaret GANGES så med 4. Dvs. 40.000 Dong = 4×4 = 16 NOK.

Kontroll mot US Dollar: Fjern de fire nullene, deretter DEL på 2. 40.000 Dong = 4/2 = 2 US Dollar = 16 NOK.

Også her kan det brukes US Dollar som betalingsmiddel.

Taiwan:
Myntenheter heter dollar. Taiwanske dollar. Mynter i 1, 5, 10 og 50 dollar. Sedler fra 100 dollar og oppover til 2.000 dollar. Omregning er ganske likt Thailand, del på 4. Taiwanske dollar utgjør 25,8 mot norske kroner mens Thailandske bath utgjør 23,3 i skrivende stund.

Enkelt og greit å være på reisefot…!?

Vietnamesiske dong

Vietnamesiske dong