Ayutthaya – den gamle hovedstaden

29. november 2015 at 07:15

Ayutthaya ligger nord for Bangkok i Thailand. Byen ble grunnlagt rundt 1350 og ble gjort til hovedstad i datidens Siam. Den var residensby for i alt 33 konger gjennom mer enn 400 år. I sin blomstringstid var Ayutthaya en verdensby med tre kongepalasser, 375 tempelanlegg, 94 byporter og 29 forsvarsfort. Byen ble plyndret og brent i 1767, og det ble slutten for Ayutthaya som hovedstad.

I dag er det meste bare ruiner igjen av den engang store byen. Byggestilen på bildene er burmesisk, legg spesielt merke til pagodaene. Disse har jeg skrevet om tidligere i innlegget om Three Pagodas Pass på grensen til Myanmar. En plass som har mye historie å by på og er verdt et besøk.

 

Loy Kratong – en pris til vannets gudinne

27. november 2015 at 12:37

Loy Kratong er en årlig festival som feires ved fullmåne i den 12. måneden etter Thai Lunar Calendar. Etter vår vestlige kalender faller dette i november måned men til forskjellige datoer fra år til år og i år var datoen 25. november. Festivalen har sin opprinnelse fra sørvest-Thailand, men feires over hele landet. I nord feires Yi Peng, som betyr noe sånn som «2. fullmånedag», ved at man sender opp kinesiske papirlandterner.

Kratong er en liten » båt» eller blomsterdekorasjon. Denne lages av bananplanter, brød eller styrofoam. Sistnevnte er forbudt mange plasser på grunn av forsøpling. Selve kratongen dekoreres med grønne blader, blomster, lys, røkelse og i enkelte tilfeller noen mynter. Denne sendes så på havet eller elven som en pris til vannåndene, eller Vanngudinnen Phra Mae Khongkha, mens man kommer med et ønske. Med på kratongen følger ens hat, sinne og andre dårlige følelser. Man tror at opprinnelsen til festivalen var for å blidgjøre vanngudene.

Det er også mye annet som skjer rundt Loy Kratong. Markeder, fyrverkeri, skjønnhetskonkurranse og konkurranse om å ha den fineste kratongen. Vi besøkte tempelet i Khlong Prao, som for anledningen var gjort om til et stort marked med mat, musikk, underholdning og leker for barn. Deretter dro vi ned til stranden og sendte ut kartonger fra stranden. En fargerik opplevelse av en vakker tradisjon.

Kratong på vannet

Kratong på vannet

Marked ved tempelet i Khlong Prao

Marked ved tempelet i Khlong Prao

Kratonger til salgs

Kratonger til salgs

Fullmåne

Fullmåne

Hjemmelagde kratonger

Hjemmelagde kratonger

Anna og Nicolai

Anna og Nicolai

På stranda for utsending av kratonger

På stranda for utsending av kratonger

Restauranten til Tiger Hut på Khlong Prao

Restauranten til Tiger Hut på Khlong Prao

Jiufen – gullgraverbyen

21. november 2015 at 12:41

Jiufen, Jioufen eller Chiufen. Alle er navn på samme by. Jiufen er en fjellby og ligger nord på Taiwan. Byen er ganske gammel, men i 1890 ble det funnet gull i forbindelse med bygging av jernbane. Dette førte til et gullrush som var på høyden frem til 2. verdenskrig, men avtok etter krigen. I 1971 tok gullet slutt og gruven ble stengt. Byen ble så «glemt», helt til begynnelsen av 1990-tallet da turistene begynte å strømme til og forme byen til det den er i dag.

Jeg dro opp i fjellene til Jiufen, riktignok på en regnfull dag uten at det la noe stor demper på opplevelsen. Utsikten hadde nok vært bedre på en klar dag. Dette er en veldig flott liten sjarmerende fjellby. Gamle hus, trange gater og trapper klamrer seg til fjellsiden. Butikkene ligger naturlig nok tett i tett og det lages mat i åpne kjøkken langs gatene. Og her er det noe for enhver smak. Turistbussene snor seg opp og ned de smale og svingete veiene, og lager til tider trafikkaos som blir løst med noe fløyting og vifting med armer. Alt i rolige former. Heldigvis er de fleste gatene i byen gågater, dvs. for gående og mopeder. Sjekk ut bildene fra den flotte byen. Noen av bildene er dessverre litt uklare og dette skyldes nok regn og fukt på en våt dag.

Regntung. Utsikt mot havet

Regntung. Utsikt mot havet

Trange gater

Trange gater

Trapper

Trapper

Spesialiteten dumplings

Spesialiteten dumplings

Lunsj...

Lunsj…

Trangt om plassen...

Trangt om plassen…

Måned 7

19. november 2015 at 15:00

I måned 7 var det en tur hjem i drøye to uker før jeg vendte tilbake til Thailand. Litt merkelig setting egentlig, å reise fra Thailand og hjem MED returbillett…

Høydepunkter:
Det var greit å være hjemme, men på en måte litt surrealistisk etter å ha vært så lenge borte og i varme strøk. Fint å slå følge med andre tilbake til Thailand. Fikk besøkt landsbygda i nordøst, en flott opplevelse. Videre gikk turen til Ko Chang, en vakker øy øst i Thailand. Mer kommer på bloggen etterhvert.

Nedturer:
Kaldt og mørkt hjemme… Brrrr.

Med Harry Hole på tur:
Marekors. Yes. Anbefales.

Skråblikk på:
Stikkontakter. Disse er sjelden plassert der det er behov for de. Kan godt være midt på veggen eller under taket. I alle fall slik at ledningen til mobil laderen er akkurat for kort. Så er det bare å finne stol eller andre møbler for å komme høyt nok. Mye merkelig på dette området.

Planer:
Ko Chang og Thailand. Deretter en svipptur til utlandet, sannsynligvis Malaysia, og deretter tilbake til Thailand. Dvs. jul og nyttår i Thailand.

Varme kilder i Beitou – og ut mot havet i Tamsui

18. november 2015 at 06:10

Beitou er en geotermisk bydel i Taipei. Den har mange varme kilder og plenty med hoteller som tilbyr varme bad og spa. Bydelen ligger i et dalføre og det ligger en lett eim av svovel i luften. Vannet som kommer fra jordens indre holder i mange tilfeller opp mot kokepunktet. Før var det en populært å dra på picnic til de varme kildene og koke egg i de! Etter en del ulykker med skålding så ble dette forbudt av myndighetene for noen tiår siden.

Beitou har også et kommunalt bad med varme kilder. Jeg måtte selvfølgelig ta turen innom og prøve dette. Naturlig nok var det fotografering forbudt, men jeg har «lånt» et bilde fra han Google… Badet har 4 varme bassenger, vannet holder 40-42 grader når det kommer inn fra kilden. Deretter renner det fra basseng til basseng og kjøles gradvis ned. Bassengene er ganske grunne, rundt 40-50 cm. vil jeg tippe. Man sitter på bunnen med vannet opp til halsen.

Jeg startet nederst og arbeidet meg oppover. Det ble stadig varmere, men jeg måtte gi meg over for det aller varmeste bassenget. Det sved rundt anklene når jeg gikk oppi. Etter at man er ferdig med de varme badene, er det på tide med nedkjøling. Det er to «kalde» basseng hvor man kan kjøle seg ned. Deilig når man etter hvert greide å komme seg ned i det kalde vannet. Og kaldt er også relativt!

En flott opplevelse i Beitou.

Etter Beitou fortsatte jeg turen nordover i Taiwan og dro til den lille kystbyen Tamsui. Denne ligger nesten helt på nordspissen av øya. Dette er en veldig gammel bydel og ble grunnlagt av spanjolene i 1629! Gamlebyen i Tamsui omgjøres til gågater med marked i helgene. Jeg besøkte byen under Mid-Autumn Festival og det var nok adskillig mer besøkende da enn det normalt er, men en utrolig flott atmosfære. Enkelte plasser var det nesten karnevalstemning, barn som leker, spillarkader, uendelig mye mat og den lengste softisen jeg har sett. Uten at jeg greide å ta bilde av den! Noen andre bilder ble det dog…

Varm kilde i Beitou

Varm kilde i Beitou

Dette er en naturlig kilde og vannet holder 90 grader når det kommer til overflaten

Dette er en naturlig kilde og vannet holder 90 grader når det kommer til overflaten

Det kommunale badet i Beitou (Bildet lånt fra Google)

Det kommunale badet i Beitou (Bildet lånt fra Google) De kalde bassengene i forgrunnen

Gamlebyen i Tamsui

Gamlebyen i Tamsui

Gatebilde Tamsui

Gatebilde Tamsui

Mat overalt

Mat overalt

Elven heter Tamsui

Elven heter Tamsui

Havet skimtes i det fjerne

Havet skimtes i det fjerne

Elvepromenaden med havet i bakgrunnen til venstre

Elvepromenaden med havet i bakgrunnen til venstre

Maokong – høyt og luftig i Taipei

15. november 2015 at 04:47

Maokong er en bydel i utkanten av Taipei. Herfra kan man ta gondolbanen opp til Maokong Station på 300 moh. og få en fantastisk utsikt over byen. Det er også mange restauranter, te-hus og muligheter for fotturer fra toppen.

Banen er drøye 4000 meter lang og har 4 stasjoner, inkludert start og endestasjonen. Selve turen opp tar 25 minutter og man blir fraktet over tretoppene, opp åskammer og ned dalsøkk. Det er flott og sitte i gondolen og høre på fuglekvitter og gresshopper som spiller nede i jungelen. Jeg dro opp om ettermiddagen og var på toppen til mørkets frembrudd. Fint å se Taipei glitre av lys i mørket, og turen tilbake i mørket med gondolbanen var spesiell.

Over jungelen...

Over jungelen…

Taipei 101 skimtes i det fjerne...

Taipei 101 skimtes i det fjerne…

Langs åssider...

Langs åssider…

...og ned dalsøkk...

…og ned dalsøkk…

Maokong Stasjon, 300 moh.

Maokong Stasjon, 300 moh.

Utsikt fra toppen

Utsikt fra toppen

Mørket faller på...

Mørket faller på…

Taipei by night

Taipei by night

Taipei – ren, moderne og effektiv

7. november 2015 at 10:12

Taipei er hovedstaden i Taiwan og ligger nord på øya med samme navn.  Selve bykjernen har i underkant av 2,7 millioner innbyggere, men tar vi med New Taipei og den nærliggende byen Keelung øker antallet innbyggere til 6,9 millioner.

Dette er en moderne storby. Den er ren, velkonstruert og effektiv. Kanskje den mest moderne og reneste byen jeg har vært innom i Østen, og mulig det man ville kalle en metropol. Kommunikasjonene er godt utbygd, metroen er en enkel og effektiv måte å komme seg rundt på.

Taipei hadde en gang verdens høyeste bygning i Taipei 101. Nå er den forbigått men er fremdeles verdens 4. høyeste bygning. Det er et imponerende byggverk, massivt og elegant på samme tid. Taipei 101 har verdens raskeste heis som gjør unna 600 meter i minuttet. Turen opp til observasjonsdekket på nesten 400 meter ble unnagjort på drøye 40 sekunder! Under konstruksjonen av bygget laget de en motvekt, The Wind Damper, på hele 660 tonn! Denne motvirker bevegelser i tårnet som følge av vind og jordskjelv. Et imponerende stykke ingeniørarbeid.

Supertyfonen Dujuan kom over Taipei da jeg var på besøk. Det var ikke lenge før gatene var folketomme og butikkene begynte å stenge. Løpende mennesker over alt, for å rekke og komme seg hjem før tog og buss ble innstillet. Litt av kreftene tyfonen hadde kan du se på bildene, veltede trær over alt. Bortsett fra det så var det forbausende lite skader.

Taipei er en by som har mye å by på. Gamle templer og moderne bygninger. Grønne lunger i form av parker og fjell som gir utsikt over byen. Gatemat og moderne restauranter. Dag og nattmarkeder. Noe for enhver smak.

Taipei 101

Taipei 101

Taipei 101 (fra Elephant Mountain)

Taipei 101 (fra Elephant Mountain)

Utsikt fra Taipei 101

Utsikt fra Taipei 101

Høyt oppe...

Høyt oppe…

Selfie...

Selfie…

The Wind Damper

The Wind Damper

Taipei 101 by night

Taipei 101 by night

Longshan Temple

Longshan Temple

Chiang Kai-Shek Memorial Hall

Chiang Kai-Shek Memorial Hall

Vaktbytte

Vaktbytte

Daan Forest Park

Daan Forest Park

Dahu Park

Dahu Park

Fra Dahu Park

Fra Dahu Park

Shilin Night Market

Shilin Night Market

Regnfull kveld på Shilin Night Market

Regnfull kveld på Shilin Night Market

Etter tyfonen

Etter tyfonen

Gatebilde

Gatebilde

Taipei by night

Taipei by night