Elver av blod – Kambodsjas tragedie

7. august 2015 at 05:26

«Fields of skulls, rivers of blood» – Kambodsjas holocaust

I 1975 overtok Pol Pot styringen i Kambodsja. Under regjeringstiden til regimet ble rundt 3 millioner av befolkningen tatt av dage. Det ble opprettet sikkerhetsfengsler for avhør og områder for avretting, kjent som dødsmarkene eller «killing fields». Totalt var det opprettet rundt 300 dødsmarker rundt om i Kambodsja.

Jeg besøkte sikkerhetsfengselet Tuol Sleng i Phnom Penh og Choeung Ek, en av dødsmarkene utenfor Phnom Penh. Det er skremmende å se hva en manns galskap og paranoia kan resultere i, ikke ulikt det som skjedde i Europa under 2. verdenskrig.

På begge plassene blir handlingene dokumentert underbygget av bilder, gjenstander og historier fra overlevende. Det er kort sagt veldig groteske ting som har skjedd der, og jeg vil ikke beskrive noe av dette her. Imidlertid så vil jeg oppfordre alle som leser dette til å innhente ytterligere informasjon om handlingene som har foregått her, slik at man kan lese til det er «nok»:

Google-søk på Tuol Sleng, klikk her (åpnes i ny fane)

Google-søk på Choeung Ek, klikk her (åpnes i ny fane)

 

Sikkerhetsfengselet Tuol Sleng:

Også kjent som S-21, sikkerhetsfengsel 21. Opprinnelig en skolebygning som ble konvertert til forhørsfengsel. Inne i fengselet er det dokumentasjon på de handlingene som har foregått her, bilder, gjenstander og fortellinger fra overlevende. Det er mange historier, men jeg greide ikke å finne en som inneholdt ordene «frifunnet» eller «benådet». Kun 12 fanger skal ha overlevd fengselet. Det sier litt om hensikten til regimet.

Utenfor fengselet er det 14 graver. Det er de 14 siste omkomne som ble funnet i fengselet etter at Vietnam befridde Kambodsja i 1979. Disse ble lagt der som et minnesmerke og kan sees på ett av bildene. Det er ikke tillatt å ta bilder inne i fengselet, slik at alle bildene kun er utenfra. Innlegget fra Choeung Ek fortsetter etter bildene fra Tuol Sleng.

Skull map. Fra Tuol Sleng. Kilde: wikimedia

Skull map. Fields of skulls, rivers of blood. Fra Tuol Sleng. Kilde: wikimedia

Tuol Sleng

Tuol Sleng

14 graver

14 graver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Choeung Ek – en av dødsmarkene:

Choeung Eks rolle var å avrette de som hadde fått «dom» i sikkerhetsfengselet Tuol Sleng. I dag fremstår plassen som fredelig, men den grusomme fortiden lurer i bakgrunnen. Det er bygget en stupa (gravplass) og et museum på området. Merkene etter massegravene sees tydelig i terrenget, og i regntiden hvert år dukker det opp nye beinrester på gravene. Rundt 20.000 mennesker mistet livet her og mange av massegravene er ikke åpnet.

Alle besøkende får utlevert audio guide som gir beskrivelse om hva som skjedde hvor på området. Det er mange alvorlige og sorgtunge ansikter å se når man går rundt her.

I stupaen ligger levninger etter 8.895 mennesker som ble avrettet i Choeung Ek. Disse er sortert over 11 etasjer etter kjønn, alder og dødsårsak. Det er en uvirkelig opplevelse å gå gjennom en slik gravplass. Plassen inne i stupaen så liten at kun en person kan passere om gangen. Man står helt ansikt til ansikt med hodeskaller og rester fra mennesker som ligger i «monteren», som i praksis er graven.

På toppen av stupaen står Naga, Buddhismens beskytter, og Garuda – den hinduistiske guden Vishnus fremkomstmiddel. Naga og Garuda er fiender. At de opptrer på samme sted symboliserer fred – en æresbevisning for de som er gravlagt her.

The killing tree

The killing tree

Illustrasjon - Choeung Ek

Illustrasjon – Choeung Ek