Paradise Cave – Asias største hule

31. august 2015 at 11:29

Nok en gang går jeg under jorden.

Nasjonalparken Phong Nha Kebang ligger ikke så langt fra Dong Hoi. Den har de eldste fjellene i Asia og det finnes hundrevis av huler i forskjellige størrelser der. Jeg besøkte Paradise Cave og Dark Cave.

Paradise Cave er den største med sine 31,4 km. Det er Asias største tørre hule. I tillegg besøkte jeg Dark Cave. Inngang til hulen er liten, vi må gå nedover noen trapper før grotten åpenbarer seg. Dimensjonene er enorme, høyden under taket er 80 meter på det største! Det er svalt og fint inne i hulen, det er bygget treveier man går på for ikke å lage slitasje i grotten. Lyssettingen er gjort uten farget lys, slik at man ser den naturlige fargen i steinen. Fjellet har mange vakre marmoreringer som gir noen flotte fargekombinasjoner så det ble noen bilder denne gangen også…

Den andre og morsomste hulen jeg besøkte har jeg ingen bilder fra, det er Dark Cave. Vi blir bedt om å stille i kun badetøy. Deretter blir vi utstyrt med redningsvest og hjelm med lykt. I tillegg får vi på oss en bæresele. Første punkt er 3-400 meter zipline, eller løypestreng, over elva. Etter landing er det av med bæreselen og hoppe ut i elva. Det turkise elvevannet føles kjølig, og vi svømmer 50 meter til åpningen av hulen. Etter å ha vandret noen hundre meter innover i hulen, tar vi av oss redningsvesten og tar en smal gang innover. Dagslyset forsvinner og det eneste lyset vi har er fra hodelykten på hjelmen. Hulen er smal og bakken blir mer og mer sleip desto lengre innover vi kommer.

Etter noen hundre meters vandring til er vi der. Gjørmebadet. Et basseng innerst i gangen fylt med noe som likner flytende sjokolade… Det er en egen følelse å hoppe uti. Blandingen er så salt av vi formelig flyter oppå vannet, noe av det samme som å bade i Dødehavet kan jeg tenke meg. Hele gjengen ser snart ut som sjokoladedragerte figurer i lyset fra hodelyktene. På vei ut igjen er det et basseng vi kan vaske av oss «sjokoladen». Jeg kan si at denne gjørma satt godt, for jeg måtte dusje flere ganger før alt hadde kommet ut av porene i huden. Det er avslørende å bruke hvitt håndkle sånn sett. En annerledes og avgjort morsom opplevelse.

Nå følger bildende fra Paradise Cave.