Can Tho – hovedstaden i Mekong-deltaet

23. september 2015 at 17:35

Mekong-deltaet er den vestligste delen av fastlands-Vietnam. Det er her Mekong-elva renner ut i havet. Denne elva som jeg nå har fulgt gjennom 4 land i regionen. Først i Golden Triangle nord i Thailand. Deretter med elvabåt fra Huay Xai til Luang Prabang i Laos, før jeg treffer den igjen i Vientiane og senere Don Det på grensa til Kambodsja. I Kambodsja møter jeg den igjen i Kratie og Phnom Penh.

Når Mekong kommer inn i Vietnam deler den seg i tre større elver. Landskapet er helt flatt og gjennomsyret av elver og kanaler. Broer og båter krysser landskapet. De store elvene er hovedfartsveier, og ganske store båter trafikkerer elven. Ved de mindre elvene og kanalene finner man landsbyene, markedene og åkrene. Det er fredelig å rusle langs kanalene i små lokale landsbyer og se hva de dyrker.

Can Tho er hovedstaden i Mekon-deltaet, 4 timers busstur fra Ho Chi Minh City. Dette er en by med over 1 million innbyggere, og mange turister kommer for å oppleve de flytende markedene på elva. Gatene er livlige og fylt av frukt og grønnsaker, og ellers alt som kan selges.

Jeg tok en båttur til et par flytende markeder, gjennom kanaler og forbi landsbyer, plantasjer og åkrer.

Kl. 05:30 om morgenen var det avgang. Et fantastisk spesielt lys før soloppgang, noe jeg ikke har sett maken til før. Det er noe som heter morgenrød og det må være dette. Sjekk ut noen av bildene jeg tok, dette var kun 10 minutter før solen sto opp. Helt utrolig spesielt lys. Jeg har ikke manipulert innstillingen i kameraet, men noe forvrengning av sluttresultatet blir det nok. Spesielt.

Etter kort tid nedover elva kommer vi til det første flytende markedet, Cai Rang. Dette består av en del større båter, som er tungt lastet med frukt og grønnsaker. Hver båt har en stang på båten. På denne er det festet de grønnsakene de selger, et slags reklameskilt… Handelen foregår livlig og frukt og grønnsaker lastes over fra båt til båt. Innimellom kommer det en liten båt med kjøkken ombord, slik at de handlende kan få seg litt varm mat. Folk spiser ombord, vasker klær og utfører andre dagligdagse gjøremål.

Neste marked vi stopper på er Phong Dien. Dette er et mindre marked som ligger i en sidekanal. Både båtene og markedet er mindre og stemningen mye roligere. Fint å bare ligge og iaktta aktiviteten, før turen går videre gjennom små kanaler, åkre og landsbyer. Underveis stopper vi på en lokal restaurant for å spise Mekong-fisk på vietnamesisk vis, med nudler og innpakket i rispapir. Folk er hyggelige, det vinkes og hilses når vi passerer.

Et veldig flott opphold og fine opplevelser i Can Tho.

Trappeoppgangen på hotellet (ingen heis)

Trappeoppgangen på hotellet (ingen heis)

Morgenrød

Morgenrød

Soloppgang

Soloppgang

Det flytende markedet Cai Rang

Det flytende markedet Cai Rang

Phong Dien

Phong Dien

Bananer...

Bananer…

Appelsin, ikke Lime...

Appelsin, ikke Lime…

Papaya

Papaya

Jack Fruit

Jack Fruit

Dragon Fruit

Dragon Fruit

Dragon Fruit

Dragon Fruit

Monkey Bridge

Monkey Bridge

Monkey Bridge

Monkey Bridge

Fisk, nudler, rispapir, urter og saus

Fisk, nudler, rispapir, urter og saus

Fisk, nudler og urter på rispapiret

Fisk, nudler og urter på rispapiret

Rull, dypp og spis

Rull, dypp og spis

Mangrove

Mangrove

Lastet til rekka...

Lastet til rekka…

Gatemarked i Can Tho

Gatemarked i Can Tho

Can Tho by night

Can Tho by night

 

 

Tags: