Taipei – ren, moderne og effektiv

7. november 2015 at 10:12

Taipei er hovedstaden i Taiwan og ligger nord på øya med samme navn.  Selve bykjernen har i underkant av 2,7 millioner innbyggere, men tar vi med New Taipei og den nærliggende byen Keelung øker antallet innbyggere til 6,9 millioner.

Dette er en moderne storby. Den er ren, velkonstruert og effektiv. Kanskje den mest moderne og reneste byen jeg har vært innom i Østen, og mulig det man ville kalle en metropol. Kommunikasjonene er godt utbygd, metroen er en enkel og effektiv måte å komme seg rundt på.

Taipei hadde en gang verdens høyeste bygning i Taipei 101. Nå er den forbigått men er fremdeles verdens 4. høyeste bygning. Det er et imponerende byggverk, massivt og elegant på samme tid. Taipei 101 har verdens raskeste heis som gjør unna 600 meter i minuttet. Turen opp til observasjonsdekket på nesten 400 meter ble unnagjort på drøye 40 sekunder! Under konstruksjonen av bygget laget de en motvekt, The Wind Damper, på hele 660 tonn! Denne motvirker bevegelser i tårnet som følge av vind og jordskjelv. Et imponerende stykke ingeniørarbeid.

Supertyfonen Dujuan kom over Taipei da jeg var på besøk. Det var ikke lenge før gatene var folketomme og butikkene begynte å stenge. Løpende mennesker over alt, for å rekke og komme seg hjem før tog og buss ble innstillet. Litt av kreftene tyfonen hadde kan du se på bildene, veltede trær over alt. Bortsett fra det så var det forbausende lite skader.

Taipei er en by som har mye å by på. Gamle templer og moderne bygninger. Grønne lunger i form av parker og fjell som gir utsikt over byen. Gatemat og moderne restauranter. Dag og nattmarkeder. Noe for enhver smak.

Taipei 101

Taipei 101

Taipei 101 (fra Elephant Mountain)

Taipei 101 (fra Elephant Mountain)

Utsikt fra Taipei 101

Utsikt fra Taipei 101

Høyt oppe...

Høyt oppe…

Selfie...

Selfie…

The Wind Damper

The Wind Damper

Taipei 101 by night

Taipei 101 by night

Longshan Temple

Longshan Temple

Chiang Kai-Shek Memorial Hall

Chiang Kai-Shek Memorial Hall

Vaktbytte

Vaktbytte

Daan Forest Park

Daan Forest Park

Dahu Park

Dahu Park

Fra Dahu Park

Fra Dahu Park

Shilin Night Market

Shilin Night Market

Regnfull kveld på Shilin Night Market

Regnfull kveld på Shilin Night Market

Etter tyfonen

Etter tyfonen

Gatebilde

Gatebilde

Taipei by night

Taipei by night

Tags: