Jiufen – gullgraverbyen

21. november 2015 at 12:41

Jiufen, Jioufen eller Chiufen. Alle er navn på samme by. Jiufen er en fjellby og ligger nord på Taiwan. Byen er ganske gammel, men i 1890 ble det funnet gull i forbindelse med bygging av jernbane. Dette førte til et gullrush som var på høyden frem til 2. verdenskrig, men avtok etter krigen. I 1971 tok gullet slutt og gruven ble stengt. Byen ble så «glemt», helt til begynnelsen av 1990-tallet da turistene begynte å strømme til og forme byen til det den er i dag.

Jeg dro opp i fjellene til Jiufen, riktignok på en regnfull dag uten at det la noe stor demper på opplevelsen. Utsikten hadde nok vært bedre på en klar dag. Dette er en veldig flott liten sjarmerende fjellby. Gamle hus, trange gater og trapper klamrer seg til fjellsiden. Butikkene ligger naturlig nok tett i tett og det lages mat i åpne kjøkken langs gatene. Og her er det noe for enhver smak. Turistbussene snor seg opp og ned de smale og svingete veiene, og lager til tider trafikkaos som blir løst med noe fløyting og vifting med armer. Alt i rolige former. Heldigvis er de fleste gatene i byen gågater, dvs. for gående og mopeder. Sjekk ut bildene fra den flotte byen. Noen av bildene er dessverre litt uklare og dette skyldes nok regn og fukt på en våt dag.

Regntung. Utsikt mot havet

Regntung. Utsikt mot havet

Trange gater

Trange gater

Trapper

Trapper

Spesialiteten dumplings

Spesialiteten dumplings

Lunsj...

Lunsj…

Trangt om plassen...

Trangt om plassen…