Phi Phi Island – paradisøya

26. desember 2015 at 10:17

Phi Phi Island ligger halvannen times båttur sørøst for Phuket. Phi Phi består i hovedsak av to hovedøyer, Phi Phi Don og den mindre og ubebodde Phi Phi Leh. I tillegg er det en del mindre små øyer rundt.  Phi Phi Don er egentlig to øyer forbundet med en sandbanke og strender på hver side. Når man ser på øya fra oven får man inntrykket av at dette er ei paradisøy, med de hvite strendene og turkise vannet på hver side.

Phi Phi-øyene er berømt på hver sin måte. Phi Phi Don ligger nord-sør med sandbanken øst-vestlig retning. Denne sandbanken har en høyde på mindre enn to meter over havet. Da tsunamien traff øya 2. juledag 2004 var det lite eller ingenting som kunne stoppe den. Bølgen, som hadde en høyde på 6,5 meter, kom inn fra nord og skyllet over sandbanken og tok med seg alt som ikke var festet og skyllet det over i havet på den andre siden av øya. Rundt 70% av bygningene ble tatt av bølgen. Hvor mange som omkom har man ingen eksakte tall på, men et halvt år etter var 850 mennesker funnet omkommet og ytterligere 1200 var savnet. Øya ble også stengt etter tsunamien til man hadde utarbeidet en beredskapsplan for eventuelle fremtidige hendelser.

Phi Phi Leh derimot har en annen form for berømmelse. Filmen The Beach fra år 2000 ble innspilt på Maya Bay på øya. Leonardo DiCaprio hadde hovedrollen i filmen og spiller backpackeren Richard. Kanskje ukjent for mange så hadde vi også en norsk skuespiller med i filmen, Lars Arentz-Hansen i rollen som Bugs! Maya Bay er både vakker og idyllisk der den ligger beskyttet bak høye kalksteinsklipper, som er så karakteristisk for dette området. På Phi Phi Leh finner vi også Viking Cave, hvor man høster svalereder som senere blir til svaleredesuppe! Navnet antar man stammer fra tegninger av gamle vikingskip som ble tegnet av sjøfarende som søkte beskyttelse i hulen mot uvær.

Til tross for de dramatiske hendelsene på Phi Phi så er byen rekonstruert og utvidet og øya er som en magnet på mange turister. Det er også mange som betegner dette som den vakreste øya i Thailand. Kanskje med rette, men turismen er ganske så massiv og allestedsnærværende. Jeg gikk gjennom jungelen til østsiden av øya, hvor det er en liten veiløs strand. Denne lille stranda er anslagsvis 150 meter lang og har allerede to store restauranter som hver nok kan servere 50-100 gjester hver. Gjestene, hovedsakelig kinesiske turister, kommer med et brøl i store speedbåter, skyfles inn på restaurantene og etterpå er det obligatoriske bilder før de forlater igjen med et brøl. Ikke mindre en tredje restaurant var under bygging når jeg var det. Det burde vel holde på 150 meter strandlinje…?

Uansett, Phi Phi Island er vakker, idyllisk og eksotisk. Sjekk ut bildene og bedøm selv.

Phi Phi Don, med byen på sandbanken

Phi Phi Don, med byen på sandbanken

Phi Phi Leh i bakgrunnen

Phi Phi Leh i bakgrunnen

Panoramabilde (klikk på bildet)

Panoramabilde (klikk på bildet)

Gatebilde, fra Ton Sai Village

Gatebilde, fra Ton Sai Village

Ton Sai Village

Ton Sai Village

Klart for kveldens party

Klart for kveldens party

Long Tail båter

Long Tail båter

Phi Phi Leh

Phi Phi Leh

Viking Cave

Viking Cave

Maya Bay

Maya Bay

Maya Bay

Maya Bay

Panoramabilde av Maya Bay

Panoramabilde av Maya Bay

Maya Bay fra sjøsiden

Maya Bay fra sjøsiden

Sola står lavt på ettermiddagen

Sola står lavt på ettermiddagen

Vakker solnedgang

Vakker solnedgang

På vei inn mot Phi Phi Don

På vei inn mot Phi Phi Don