Ko Muk – øya med sjørøverhula

29. desember 2015 at 12:29

Ko Muk eller Koh Mook er en del av en mindre øygruppe i Trang-provinsen, sør i Thailand. Selve øya er ganske liten, drøye 3 kilometer bred og 1 kilometer tvers over. Til tross for dette er det den nest største øya i området. Det er i hovedsak to strender på øya, Ao Kham som er landsbyen på østsiden og Had Farang på vestsiden. (Thai; Had = strand, Farang = utlending). Sistnevnte har perfekt beliggenhet for fantastiske solnedganger.

Det er noe spesielt med Ko Muk. Roen og freden er der. Masseturismen har ikke fått tak, selv om noen luksusresorter har etablert seg. Jeg håper at øya er for liten til at masseturismen får skikkelig fotfeste. Det er faktisk ikke minibank på øya, så her må man ha medbrakte kontanter i bagasjen når man ankommer. Flott å oppleve slikt i 2015! Det er også bare tre år siden øya fikk strømforsyning fra fastlandet.

Lokalbefolkningen livnærer seg i hovedsak av fiske og gummiplantasjer. Noen er selvfølgelig også engasjert i turismen på øya. Det store trekkplasteret er Tham Morakot eller Emerald Cave, en skikkelig sjørøverhule som hentet ut fra eventyret. Jeg skal komme tilbake til den.

På Ko Muk kan du bo i telt, eller «tentalow», telt med bambustak. Det er første plassen jeg kan huske å ha sett det, så det ble mitt valg av innkvartering. Det er enkelt og billig. Teltet er utstyrt med en dobbelmadrass og vifte. Toalett og dusj deles med andre og ligger 30 meter unna. Plassen ligger flott til i en lysning i skogen noen hundre meter fra stranda. Det er mye lyder fra jungelen om natten, men man venner seg fort til det.

Jeg leier meg kajakk tidlig en morgen for å dra til Emerald Cave, en halv times padletur fra Had Farang. Dette er en skikkelig sjørøverhule, selv om det egentlig ikke er en hule. Omkranset av fjell på alle sider gjør at eneste måten for å komme seg dit er sjøveien – og det må være lavvann for å komme inn. Jeg finner inngangen og padler inn. Tunellen er 80 meter lang og etter noen meter er det stummende mørkt. Lyset fra lommelykten hjelper lite, delvis for at den er liten og at øynene er vant med det skarpe sollyset utenfor. Jeg padler på måfå og etter bare 20 meter begynner jeg å skimte lyset fra enden av tunellen. Det er da man padler inn i en side som hentet ut fra et eventyr, en liten sandstrand omgitt av høye bevokste klippevegger. Rett opp ser man den blå himmelen, solen skinner her kort tid midt på dagen. Da er det høyvann og noen timers venting på å komme ut igjen.

Dette ER en sjørøverhule. En informasjonstavle beskriver historien til hulen, hvor sjørøvere brukte å gjemme byttet sitt eller søke tilflukt når de var på tokt. Fantastisk historie!

Det er fredelig inne i hulen, selv om det allerede er noen andre besøkende der. Jeg har med frokost og finner meg en trestubbe og setter meg ned. Helt spesiell opplevelse. Etter en kort stund kommer turistbåtene og flere strømmer inn i hulen. Da er det på tide å komme seg ut for det kommer bare flere og flere turistbåter utover dagen. Roen har forsvunnet men jeg fikk spist frokost på en helt spesiell plass.

På turen tilbake hopper jeg i havet og snorkler litt, så her er det også bilder under vann.

Bob er populær på Ko Muk også...

Bob er populær på Ko Muk også…

 

 

Tentalow

Tentalow

Bra standard...

Bra standard…

Gummiplantasje rett utenfor døra

Gummiplantasje rett utenfor døra

Hat Farang

Had Farang

Hat Farang

Had Farang

Morgensola står lavt

Morgensola står lavt

På vei mot sjørøverhulen

På vei mot sjørøverhula

Inngangen...

Inngangen…

På vei inn i stummende mørke...

På vei inn i stummende mørke…

Lyset fra andre siden

Lyset fra andre siden

Vel fremme...

Vel fremme…

Høye fjell og skog på alle kanter

Høye fjell og skog på alle kanter

Sola begynner å skinne på toppen

Sola begynner å skinne på toppen

Medbrakt frokost i ro og mak

Medbrakt frokost i ro og mak

På vei ut igjen

På vei ut igjen

Blodrød som om kvelden

Blodrød som om kvelden