Cameron Highlands – opp i høyden

25. januar 2016 at 16:39

Cameron Highlands (Tanah Tinggi Cameron) er et høyfjellsområde omtrent midt inne på det Malaysiske fastlandet. Området ligger mellom 1100 og 1600 meter over havet, med noen høyereliggende fjelltopper og har en størrelse på 712 kvadratkilometer. Det ble oppdaget av engelskmannen Sir William Cameron i 1885, og området er navngitt etter han.

Temperaturen her oppe er behagelig, sjelden under 10 grader og heller ikke over 25. Det kjølige klimaet førte til utvikling av turistnæringen allerede så tidlig i 1930-årene og turistene begynte å strømme til på grunn av det. En av de mest dramatiske historiene fra Cameron Highlands er forsvinningen av Jim Thompson også kjent som «Silkekongen». Han ble kjent som mannen som revolusjonerte eller revitaliserte silkeproduksjonen i Thailand og reddet den fra å forsvinne helt. Han forsvant sporløst fra Cameron Highlands i 1967, og en av de største leteaksjoner på den tiden ble gjennomført uten resultat. Det har ført til at forsvinningen fremstår som et av de største mysterier i regionen ennå den dag i dag. Jim Thompson house er en av de store attraksjonene i Bangkok, og er omgjort til museum.

I dag er det teproduksjon og grønnsaker som dyrkes året rundt på grunn av det behagelige og jevne klimaet. Dalen på vei opp til Cameron Highlands er fylt med plantasjer og drivhus. Byene Tanah Rata og Brinchang er tettstedene, førstnevnte er sete for kommuneadministrasjonen. Begge byene ligger mellom 1400-1500 moh. Det vokser ikke palmer her oppe i høyden, bare løv- og bartrær og det gir området en annen følelse. På mange måter er det ikke så ulikt alpelandskapet som i Dalat i Vietnam, og byene her oppe minner også om alpelandsbyer.

Jeg tok meg en tur rundt i området, besøk på teplantasje, toppen av Gunung Brinchang (2031 moh.), tur i urskogen, besøk på jordbærplantasje (!) og sommerfuglfarm. Teplantasjene er vakre, et grønt rutete teppe dekker åssidene. Lys grønne tebusker er klare for høsting, når man skuer utover landskapet kan man se ulike nyanser i grønt alt etter hvor langt i høstingen man befinner seg. Tefabrikken vi besøkte produserer 4-5000 kilo te pr. dag! Ellers er det mulighet for selvplukk av jordbær her – året rundt. Klimaet sørger for at det er sesong hele året. Det er vakkert i høyden, klar luft og god utsikt på en klar dag som dette.

Teplantasje

Teplantasje

Urskogen (mossy forest)

Urskogen (mossy forest)

På toppen av Gunung Brinchang, 6666 fot over havet

På toppen av Gunung Brinchang, 6666 fot over havet

Utsikt mot Brinchang

Utsikt mot Brinchang

Utsikt mot Tanah Rata

Utsikt mot Tanah Rata

Panoramabilde fra toppen

Panoramabilde fra toppen

Besøk på jordbærplantasje

Besøk på jordbærplantasje

Mmmmmm...

Mmmmmm…

Besøk på sommerfuglfarm

Besøk på sommerfuglfarm (sommerfuglen har nok et tverrmål på ca. 20 cm.)

Vandrende blad (insekt)

Vandrende blad (insekt)

Hovedgaten i Tanah Rata

Hovedgaten i Tanah Rata

Tanah Rata

Tanah Rata