Kuala Terengganu – i Sharia-land

19. februar 2016 at 17:47

Nordøst i Malaysia dominerer den islamittiske befolkningen. Byer som Kuala Terengganu og Kota Bharu er underlagt Sharia-lover. Jeg stoppet i Kuala Terengganu, en by hvor fiske tradisjonelt har vært hovedinntektskilde. Nå er oljen på rask vei inn og hotellene og høyhusene har begynt å sprette opp rundt om kring i byen, som har i underkant av 400.000 innbyggere.

Selve byen er egentlig ikke noe spesiell, det er lite severdigheter. Chinatown er velholdt og har noen gode restauranter. Øya Pulau Duyung ligger på andre siden av elva og har både skipsverft og båtbyggeri.

Da jeg ankommer byen, bommer jeg litt i navigeringen ut fra busstasjonen. Tar til høyre i stedet for venstre. 50% sjanse for feil = 100% feil. Lite gateskilt gjør ikke navigeringen lettere, og jeg står som en forvirret turist på gata og prøver å orientere meg. Da stopper en bil og ut kommer en hyggelig dame, pent kledd i tradisjonelle islamske klær, jilbab eller abaya. «Are you lost?» spør hun meg. Jeg må medgi at hun nok har rett i det, mens jeg beklager meg over manglende gateskilting for å kunne finne frem.

Jeg sier hvor jeg har tenkt meg og får hurtig instruksjoner om hvor jeg skal gå; rett frem, ta til venstre ved 2. lyskryss deretter til høyre ved 2. lyskryss i neste gate. Jeg takker henne og legger i vei. «Ekvipasjen» på 107 kilo, sekk foran og bak og hatt på toppen setter seg i bevegelse. Det første lyskrysset passeres og jeg tar til venstre ved det neste. Første lyskryss passeres også i denne gaten og på vei mot det andre så ser jeg en skikkelse jeg drar kjensel på. Det er samme damen som tidligere ga meg instruksjoner om hvor jeg skulle gå, hun ville forsikre seg om at jeg var på riktig vei og har kjørt dit for å se etter meg. Det er både overraskende og hyggelig.

Det er noe annet å være her som turist i Sharia-land. Folk er utrolig hyggelige, smiler og hilser i forbifarten. En del tar kontakt på gata og spør om hvor jeg kommer fra, om jeg liker Malaysia og hva jeg synes om maten. Da jeg forteller om alle plassene jeg har besøkt i Malaysia er det mange som får seg en overraskelse, og smilende gir uttrykk for det. En positiv overraskelse å få oppleve sånt.

Noen bilder ble det også her, kanskje ikke den mest spennende plassen visuelt men fine opplevelser å ta med seg videre.

Høyden Bukit Puteri i bakgrunnen

Høyden Bukit Puteri i bakgrunnen

Utsikt over byen fra høyden Bukit Puteri

Utsikt over byen fra høyden Bukit Puteri

Chinatown

Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Chinatown by night

Chinatown by night

Malaysisk fiskebåt

Malaysisk fiskebåt

Pulau Duyung med skipsverft

Pulau Duyung med skipsverft

Zainal Abidin Mosque

Zainal Abidin Moskeen

Snurr film (gatemaleri)

Snurr film (gatemaleri)