Bako nasjonalpark – neseapen på Borneo

23. februar 2016 at 17:01

Bako nasjonalpark ligger bare en halv times biltur fra Kuching. Parken er kjent for de utrydningstruede neseapene som lever på Borneo. En del annet dyreliv er det i også parken, i tillegg til frodig vegetasjon i regnskogen.

Dagen startet ikke så lovende, torden og lyn om morgenen. Regnet pøste ned på vei ut til havnen, og fortsatte etter at vi var på vei i båten ut til nasjonalparken. Da vi ankom stranden i nasjonalparken så vi de første neseapene (proboscis monkeys), dog på litt avstand, men det var oppløftende å se at de var i området. Dette er ville dyr og det er ingen garanti for å få se de selv om de lever og oppholder seg i nasjonalparken.

Da vi ankom kontoret i nasjonalparken var allerede makakene, eller jungelens mafia som de lokale kaller de, ankommet. På jakt etter mat, helst hos en uoppmerksom turist. Og det varte ikke lenge før de fikk rappet en godbit fra en nettopp ankommet turist, og levde opp til kallenavnet. Denne typen aper er den mest vanlige i Asia og finnes «overalt» her.

Rett etter at vi hadde startet turen inn i regnskogen oppdager guiden bevegelse i trærne. Vi går nærmere og en flokk silver leaf monkeys kommer til syne. Guiden forteller at disse er sjeldne, normalt sett så ser de bare disse i gjennomsnitt en gang pr. uke. Det er litt vanskelig å få tatt noen gode bilder av disse der de sitter bak løvet og spiser. Plutselig kommer de jumpende ut av treet og over til neste. Sakte spiser de seg gjennom treene og forsvinner inn i regnskogen igjen. Regnet har også stoppet nå, så dagen blir bare bedre og bedre.

Turen fortsetter og vi kommer til en gangvei som leder oss forbi en sump og over ei elv. Da dukker hovedattraksjonen opp, neseapene. De er ikke sky, men sørger for å holde en sikker avstand til oss som går på to. Flere av disse sitter på gelenderet til gangveien. Vi begynner å bevege oss sakte mot de, men de sørger for å holde avstanden og rusler rolig videre mot stranden før de de klatrer opp i trærne. Ikke noe hastverk, de sørger for at alle blir med og gir oss også anledning til å ta noen bilder. Til slutt forsvinner de i den tette regnskogen. Fantastiske dyr.

Guiden tar oss med gjennom en sti i regnskogen til ei lita strand. Det er vanskelig å gå i den tette vegetasjonen, greiner og stammer ligger i skogbunnen og steiner er både glatte og skarpe. Luftfuktigheten er helt fenomenal inne i skogen. Brillene dugger på grunn av fuktigheten men dette går bort straks vi er ute av skogen.

På tur tilbake kommer vi på villsvin i skogen, disse er ville dyr men er vant til mennesker så vi kommer tett innpå. Det største svinet har fått navnet Barbie, som i Barbeque i følge guiden… Til slutt greier han å spore opp en flygende lemur som henger sovende fra ei grein. Dette er nattdyr og sover om dagen. Noen ekorn springer også rundt i trærne på jakt etter noe å spise.

På en dagstur til Bako nasjonalpark hadde jeg flaks og fikk med meg alt av dyreliv som finnes i parken. Det eneste vi ikke så var slanger og i følge guiden er det flere arter her, noen av de er giftige. Alt i alt en fantastisk tur på en dag som ikke startet alt for oppløftende.

Bako nasjonalpark

Bako nasjonalpark

Grått og vått da vi landet på stranda i Bako

Grått og vått da vi landet på stranda i Bako

Jungelens mafia

Jungelens mafia

På vei inn i regnskogen

På vei inn i regnskogen

Silver leaf monkey

Silver leaf monkey

De første neseapene vi kommer innpå

De første neseapene vi kommer innpå

På tur gjennom regnskogen

På tur gjennom regnskogen

Mangroveskog

Mangroveskog

Vannet har gjennom årenes løp laget formasjoner i berget

Vannet har gjennom årenes løp laget formasjoner i berget

Villsvinet Barbie

Villsvinet Barbie

Enda et villsvin...

Enda et villsvin…

Flyvende lemur henger sovende fra en gren

Flyvende lemur henger sovende under en gren

Tags: