Skilpadder på Mataking og Panadan

4. mars 2016 at 09:24

Øyene Mataking og Panadan ligger øst for Tun Sakaran Marine Nasjonalpark og ligger dermed utenfor nasjonalparken. Begge øyene er kjent tilholdssted for skilpadder. Mataking består av to øyer, Kecil (liten) og Besar (stor). Det er utrolig vakkert, turkis vann, kritthvitt strand og grønn skog på øyene. Som hentet ut fra en reklamebrosjyre.

På Panadan legger skilpaddene egg, og voktere tar eggene og legger disse i rugebinger for å hindre reirplyndring. Da vi kom til Panadan hadde de akkurat funnet et reir med 98 skilpaddeegg som de overførte til en rugebinge. Eggene ligger i 3 måneder før de klekkes, men bare 1% av ungene opplever å vokse opp!

Det er noe spennende å snorkle der det er skilpadder. Mørke skygger som beveger seg i dypet. Plutselig dukker de opp og svømmer ufortrødent videre. En skilpadde manglet den ene luffen foran uten at det så ut til å hindre den nevneverdig. Imponerende dyr i sitt rette element. Jeg så også et par skilpadder som lå i sin dypeste søvn på havbunnen. 

På slutten av turen ble vi innhentet av et solid regnskyll. Det ble kjølig i luften, så da var det bare å hoppe ut i havet og varme seg! Her kommer bilder fra Mataking og Panadan.

Skilpadde som mangler den ene luffen

Skilpadde som mangler den ene luffen

Mataking

Lille Mataking

Store Mataking i bakgrunnen

Store Mataking i bakgrunnen

Fra Panadan

Fra Panadan

Skilpadde egg

Skilpadde egg

Legges i et bevoktet reir og begraves med sand

Legges i et bevoktet reir og begraves med sand

Samme skilpadde som på det første bildet

Samme skilpadde som på det første bildet

Denne ruggen passerte noen meter under meg

Denne ruggen passerte noen meter under meg

Sovende skilpadde

Sovende skilpadde på bunnen

Sovende skilpadde på bunnen

Sovende skilpadde på bunnen

Noen undervannsbilder...

Noen undervannsbilder…

Det blåser opp...

Det blåser opp…

...og regnet pisker

…og regnet pisker

Tags: