Hsipaw – opp i fjellene

16. mars 2016 at 18:00

Hsipaw (uttales sii•på) ligger rundt 700 moh. oppe i fjellene i øst mot grensa til Kina, nord for Laos. Området kalles for Shan-staten, etter minoriteten Shan som er majoriteten i delstaten. Hsipaw betyr egentlig «4 hjørner» og er oppkalt etter da byen ble planlagt. Man satte hjørnene for byen, og anla den innenfor de 4 hjørnene.

Byen er en «typisk» by i myanmarsk målestokk. Litt skitten, men energisk på dagtid. På kveldstid dør byen helt ut og stillheten og roen senker seg. Den er vakkert anlagt nede ved elven og med fjellene i bakgrunnen. Man kan ta turen opp til «Sunset hill» og nyte utsikten og solnedgangen.

De fleste besøkende tar turen til Hsipaw for å gå i fjellene og besøke lokale Shan og Palaung landsbyer. Det er motsetninger mellom Shan og Palaung, og væpnede kamper har forekommet. Nå er det våpenhvile etter avtalen som ble inngått i 2013.

Jeg leide guide og tok en tur i nærområdet, hvor vi blant annet besøkte en lokal Shan landsby. Det er ikke så mye turisme her ennå, slik at landsbyen er autentisk. Det er, ironisk nok, den nærmeste landsbyen til Hsipaw men som alle turistene går forbi iflg. guiden min.

Det er vakkert i området rundt Hsipaw. Jorder og plantasjer ligger mellom fjellene, landsbyene er stille og harmoniske og folk er hyggelige. Det er fredelig å rusle over åkrene og gjennom skogen. Vi stoppet også på en liten restaurant og spiste en lokal spesialitet, lokale Shan nudler med tomatsuppe. En god opplevelse.

Solnedgang over Hsipaw

Solnedgang over Hsipaw

Byen ligger vakkert til nede ved elven og med fjellene i bakgrunnen

Byen ligger vakkert til nede ved elven og med fjellene i bakgrunnen

Området rundt byen er relativt flatt til tross for at byen ligger på 700 moh.

Området rundt byen er relativt flatt til tross for at byen ligger på 700 moh.

Bybilde Hsipaw

Bybilde Hsipaw

Hsipaw

Hsipaw

Den lokale moskeen

Den lokale moskeen

Lokalt kjøretøy

Lokalt kjøretøy

Gatebilde Hsipaw

Gatebilde Hsipaw

Fra jernbanestasjonen

Fra jernbanestasjonen

Elvepromenaden

Elvepromenaden

Kaffepause ved elva

Kaffepause nede ved elva

Elvebåt

Elvebåt

Kvinner vasker klær ved elva

Kvinner vasker klær ved elva

På tur på landsbygda

På tur på landsbygda

Nudler som soltørkes

Soltørking av nudler

Området er godt egnet for jordbruk

Området er godt egnet for jordbruk

Gammel kongegrav

Gammel kongegrav

Buddha-statue

Buddha-statue

Lokal Shan-landsby

Lokal Shan-landsby

Suppe med Shan nudler, laget av sticky rice

Suppe med Shan nudler, laget av sticky rice

Utsikt fra Sunset Hill

Utsikt fra Sunset Hill

Solnedgang fra Sunset Hill

Solnedgangen fra Sunset Hill