Bagan – den magiske tempelsletten

24. mars 2016 at 19:33

Bagan ligger noen timers reise sørvest for Mandalay, og er Myanmars største turistattraksjon. Landskapet i området er rimelig flatt, men i Bagan er slettene fylt med templer, pagodaer og stupaer. Det er litt usikkert om når tid stedet ble anlagt, ut fra gamle krøniker er det anslått det 2. århundre, mens det er datert bosettinger til rundt år 950.

Man har beregnet at området engang har inneholdt over 10.000 religiøse monumenter fordelt over et område på 104 kvadratkilometer i Bagan. Dette ble konstruert og bygget i en 250-års periode da Bagan var hovedstaden i det Baganske empiret, Pagan Empire. Bagan var da politisk, økonomisk og kulturelt nervesenter i den Paganske riket.

Området er mildt sagt imponerende. Det er egentlig vanskelig å finne ord for å beskrive Bagan i dag. Omfanget er så overveldende og over alt ser man spir og templer i landskapet. Jeg leier meg en eBike, batteridrevet motorsykkel, og kjører rundt på sletten. Området er stort og dette er en av de varmeste og mest nedbørfattige delen av landet. Noen av de store templene er turistmagneter og turistbussene kjører i ett og templene fylles. Til glede for de mange selgerne utenfor. Det er derfor greit å komme litt utenfor turiststrømmen og besøke plasser som ikke så mange andre kommer til.

Det er varmt, men behagelig å kjøre rundt på sletten mellom alle de gamle templene. Det er ikke helt enkelt å navigere, kartet er i groveste laget og veier og stier forandres eller gror igjen. Over åkrer og forbi gårder. Jeg havner også i en lokal landsby som nok ikke så mange turister dropper innom. Noen plasser støter jeg på flokker av kyr eller geiter. Gjeterne er alltid i nærheten og ser til flokken.

Når jeg stopper så er det helt stille, vinden rusker i det tørre gresset, fluene surrer og fuglene kvitrer i trærne. Ved enkelte av templene er det bare noen få selgere. Jeg møter Kaika ved et av templene, hun kan til alt overmål noen ord på norsk! Kaika er av Bamar-folket. Hun har en tradisjonell ansiktsmaling, Thanaka, som er spesielt for folket i Myanmar. Thanaka lages av tre som det er mye av i Myanmar og benyttes som forskjønnende kosmetikk, påført i mønstre. Det benyttes også som beskyttelse mot solen, og da også av gutter og menn.

Videoen nederst i innlegget er tatt fra en stupa kalt Buledi. Jeg sitter og ser utover landskapet og tenker hvilket ord som kan beskrive det jeg ser. Det kommer plutselig til meg: Magisk. Se bildene fra den magiske tempelsletten i Bagan.

Buledi

Buledi

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Ut på tur...

Ut på tur…

Shwesandaw Paya

Shwesandaw Paya

Shwesandaw Paya

Shwesandaw Paya

Utsikt fra Shwesandaw Paya

Utsikt fra Shwesandaw Paya

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Liggende Buddha

Liggende Buddha (18 meter)

Kaika

Kaika

Lunsj på en lokal restaurant (4 hovedretter + tilbehør)

Lunsj på en lokal restaurant (4 hovedretter + tilbehør)

Ruintester ute på sletten

Ruintester ute på sletten

Mya Zedi Pagoda

Mya Zedi Pagoda

Mya Zedi Pagoda

Mya Zedi Pagoda

Leimyethna Pahto

Leimyethna Pahto

Toppen av Leimyethna Pahto

Toppen av Leimyethna Pahto

Dhammayazika Paya

Dhammayazika Paya

Dhammayazika Paya

Dhammayazika Paya

Lokal landsby

Lokal landsby

En flokk med kyr på vandring

En flokk med kyr på vandring

Solnedgangen nærmer seg og turistene samles på Pyathada Paya

Solnedgangen nærmer seg og turistene samles på Pyathada Paya

Utsikt fra Pyathada Paya

Utsikt fra Pyathada Paya

En flokk med kyr og geiter virvler opp støv og sand på den tørre sletta

En flokk med kyr og geiter virvler opp støv og sand på den tørre sletta

Solnedgang over Bagan

 

 

Tags: