De store templene i Bagan

27. mars 2016 at 11:08

Av alle de flere tusen templene i Bagan er det noen ordentlig store stjerner. De virkelig imponerende templene. Det foregår et omfattende restaureringsarbeid av mange av disse. Området er utsatt for jordskjelv og har vært rammet av hyppige skjelv gjennom tidene. Det siste store jordskjelvet traff Bagan i 1975 og gjorde omfattende skader på mange templer. Flere land bistår med restaureringen.

Noen av templene har restriksjoner på å ta bilder inne, slik at de fleste templene vises fra utsiden. Felles for alle templene er at de er i underkant av tusen år gamle og har overlevd utallige jordskjelv, dog ikke uten skader og reparasjoner. Desto mer imponerende er det at de ennå står den dag i dag.

Det første av de store templene er Ananda Pahto. Tempelet er anslått bygget mellom år 1090 og 1105. Med sine 53 meter i høyden er det det nest høyeste tempelet i Bagan. Tempelet fremstår som det mest restaurerte og også den største turistattraksjonen av alle.

Thatbyinnyu Pahto er det høyeste tempelet med sine 63 meter. Det ruver godt i terrenget og kan sees over nesten hele sletten i Bagan. Tempelet ble bygget i 1144.

Sulamani Pahto ble bygget rundt 1181 og fikk omfattende skader i jordskjelvet i 1975 men er nå godt restaurert. Tempelet er i teglstein og er noe av det beste som er bygget i Bagan. Det har også en del veggmalerier innvendig.

Shwezigon Paya er en gullforgylt stupa som ble ferdigstillet i 1086. Inngangen til denne er en lang gang før man kommer inn til selve stupaen, som er omkranset med templer. Shwezigon Paya har gjennom tidene blitt skadet av jordskjelv, og ble også skadet under skjelvet i 1975 men er hele tiden blitt rekonstruert og restaurert.

Siste tempel i dette innlegget er Dhammayangyi Pahto, bygget rundt 1170. Dhammayangyi Pahto er massivt, buegangene er monumentale og dette skal være det største tempelet i Bagan. Tempelet er litt «snaut» på toppen, det likner mer på en pyramide. En gang i tiden har det også hatt et maiskolbe-lignende spir (sikhara) som på Ananda Pahto. Det har dessverre ikke blitt restaurert etter at det også ble offer for det store jordskjelvet i 1975.

Sjekk ut bildene fra de storslagne templene i Bagan.

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto ruver godt i terrenget

Thatbyinnyu Pahto ruver godt i terrenget

Sulamani Pahto

Sulamani Pahto

Sulamani Pahto

Sulamani Pahto

Toppen av Sulamani Pahto (sikhara) er rekonstruert etter jordskjelvet i 1975

Toppen av Sulamani Pahto (sikhara) er rekonstruert etter jordskjelvet i 1975

Detalj fra Sulamani Pahto

Detalj fra Sulamani Pahto

Veggmaleri fra Sulamani Pahto

Veggmaleri fra Sulamani Pahto

Veggmaleri fra Sulamani Pahto

Veggmaleri fra Sulamani Pahto

Inngangen til Shwezigon Paya

Inngangen til Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya, området rundt stupaen

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto, uten sikhara

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto

Buegang, Dhammayangyi Pahto

Buegang, Dhammayangyi Pahto

Buegang, Dhammayangyi Pahto

Buegang, Dhammayangyi Pahto

Tags: