Gibraltar – Englands enslige klippe i sør

15. januar 2018 at 12:46

Gibraltar ligger nesten så langt sør som det er mulig på det Europeiske fastlandet. Gibraltar har en lang og blodig historie, som endte med at det ble en britisk kronkoloni i 1830. Mer om den blodige forhistorien kan leses i denne artikkelen på Wikipedia. Gibraltar er blitt forsøkt gjenerobret av Spania gjennom tidene, og er den dag i dag grunnen til et anspent forhold mellom England og Spania. Klippen på Gibraltar kalles «Gib» eller «The Rock» og rager 426 moh. Det er også den eneste plassen hvor det lever ville aper i Europa. 

Jeg ankommer med bil til Gibraltar. Det første som oppleves etter grensepasseringen er at man krysser flystripen. Venter som vanlig på grønt lys og kjører når det er klart. Ingen flyavganger eller ankomster denne dagen, men en litt spesiell følelse å kjøre over flystripen der ja. Selve byen er ganske liten, men likevel veldig forskjellig fra den spanske siden. Det er som å komme til en liten del av England. Bortsett fra palmene da, som vel ikke er så vanlig lengre nord. 

Jeg tar turen opp med kabelbanen på «The Rock», en tur ikke ulik Fjellheisen i både tid og høyde – om enn ikke litt mer spektakulær. Fjellet minner veldig mye om et fuglefjell på kysten av Nord-Norge. Fugler flyr frem og tilbake og setter seg i klippene. Lydene er ikke til å ta feil av, hektisk aktivitet og mye «skravling» fra de på vinger. Det eneste som avviker her er apene, som det ikke er så alt for mange av i Nord-Norske fuglefjell! 

Nå er det sagt at apene her er de eneste ville i Europa. Det virker ikke slik, de er veldig avslappet blant turistene. Noen sitter bare å betrakter turistene, andre lar seg bli klødd av en klåfingret turist. Sikkert godt å bli kvitt litt lus, men fint for fotoalbumet. Av og til er det et hyl av noen som har en ape på ryggen for inspeksjon av ryggsekken, som sannsynligvis oppfattes som en godtepose av en stakkars berberape på «The Rock». Selv om det står utallige skilter om at nettopp det kan skje. Desto morsommere når det skjer…! 

Når jeg først er i England, så må jo turen avsluttes på engelsk pub og en Shepherds Pie. Se bildene fra et lite stykke England i Spania. 

The Rock

 

 

 

 

 

 

 

Toppen på «The Rock» 

 

 

 

 

 

 

 

På vei opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flystripen som må krysses ved ankomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hovedgaten, Main Street

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shepherds Pie