Lake Nakuru – flamingoer og det hvite neshornet

27. desember 2018 at 20:19

Lake Nakuru og Lake Naivasha er begge innsjøer i Riftdalen. Der stopper også likheten mellom de to. Lake Nakuru er en saltvannssjø på grunn av de vulkanske bergartene i området. Det spesielle med denne innsjøen er at den hverken har innløp eller utløp, slik at fordampning er den eneste måten vannet går ut av innsjøen på.

I 2013 opplevde området så mye nedbør at arealet i innsjøen økte med 54 km². Konsekvensen av dette var at mesteparten av flamingoene forlot innsjøen og dro andre steder for å finne mat. Det kunne være millioner av flamingoer i innsjøen og farget den rosa. Hovedkvarteret til parkvokterne ble også oversvømmet i perioden og måtte forlates. Det sto ennå delvis under vann da vi kjørte inn i parken. Vannstanden har i den senere tid minket noe og flamingoene har begynt å komme tilbake til innsjøen. De beiter på grunt vann etter alger, noe som det er overflod av i innsjøen.

Lake Nakuru ligger ved byen Nakuru, som er den 4. største byen i Kenya og ligger drøyt 150 km. nordvest for Nairobi. Nasjonalparken ligger også i gangavstand fra sentrum. Dette er en liten nasjonalpark og en rundtur tar ikke mer enn 2-3 timer. Parken er et fristed for bl. a. neshorn, både sorte og hvite. Også den utrydningstruede rothschildsjiraffen finnes her, den ble omplassert hit fra det vestlige Kenya i 1977.

Det finnes også rovdyr, men det er sjelden de observeres her. Det er det hvite neshornet jeg har kommet hit for å få et glimt av.

Vi drar fra hotellet som vanlig kl. 06:30. Solen står lavt og morgenduggen ennå henger i gresset. Vi passerer parkvokterkontoret som står delvis under vann. Vi får se de første flamingoene straks vi kommer ned til vannet. Det finnes både hvite og rosa flamingoer her. Det er et yrende fugleliv.

Vi kjører gjennom parken og ser på det varierte dyrelivet. Sjiraffer krysser veien rett foran oss og går inn i skogen for å beite. Vannbøflene er mer tilstede her, de går langs veien og krysser den foran bilen. Etter hvert får vi øye på det vi kom for å se. Det hvite neshornet. Det første vi ser ute på et jorde er ei mor med en liten kalv. Rett etterpå kommer vi til enda ei mor med en enda større kalv. De ligger bedagelig ved veien og virker uforstyrret av bilene som står rett ved. Fantastiske dyr å få oppleve så tett innpå.

Farenivået for brann blir angitt ved inngangen til parken
Lake Nakuru er kjent for flamingoene
Hvite og rosa flamingoer
Mange trær står ute i vannet som følge av den høye vannstanden
Eland-antilope, den største av antilopene
Vannbøffel eller kafferbøffel
Sjiraffer ute i åpent terreng
Det første neshornet vi møter på
De neste ligger mye nærmere veien
Fantastisk dyr
Villsvin er det nesten overalt
Tags: