Safari i Masai Mara – jakten på de 5 store

21. desember 2018 at 21:17

Nasjonalparken Masai Mara ligger ved grensen til Tanzania og utgjør den nordlige delen av Serengeti nasjonalpark. Den store migrasjonen foregår akkurat her, fra Serengeti i sør og til Masai Mara i nord, hvor et par millioner ville dyr flytter på seg. Og omvendt senere. Nasjonalparken ligger fra 1. 500 til 2. 180 moh.

Vi kjører landeveien fra Nairobi og innover i landet. Veien er god og etter en drøy times kjøring kommer vi til Riftdalen, en forsenking som strekker seg nesten 5.000 kilometer fra Libanon til Mosambik.

Etter byen Narok tar vi av hovedveien og setter kursen mot Masai Mara. Veien blir gradvis smalere og dårligere, og ligner etter hvert mer på ei nordnorsk fjære enn en bilvei. Etter en drøy times humpete opplevelse ankommer vi campen hvor vi skal tilbringe et par netter. Innkvarteringen er i telt, disse er riktig nok av en større type. Eget bad og flislagt gulv. Elektrisk strøm er kun tilgjengelig i drøye 3 timer hver kveld. Etter kl. 22 så er det bare å holde sengen – og lommelykta.

Etter at vi har fått tildelt telt, drar vi en kveldstur inn i Masai Mara. Nasjonalparken ligger kun 5 minutters kjøretur fra campen, og det tar ikke lang tid før vi ser de første dyrene. Gnu, sebra, antiloper og villsvin er de første vi møter på. Like etterpå oppdager sjåføren to unge løver som ligger bak noen busker. Mor selv ligger et stykke unna ute på den åpne sletten. Vi kjører bortover og betrakter henne. Hun virker uanfektet av de besøkende.

Over sambandet får sjåføren melding om en hannløve. Vi setter oss i bevegelse og sjåføren stopper ved et vannhull. Løven er tørst og tar peiling på vannhullet, hvor vi har den beste utsikten til å beundre dette fantastiske dyret. Det ble avslutningen på de første timene i Masai Mara.

Om natten kommer det kraftig regn som gjør kjøreforholdene i parken utfordrende neste dag. Regnet vedvarer utover morgenen og formiddagen. Vi starter tidlig så frokost er allerede kl. 06. Avgang umiddelbart etter at frokosten er satt til livs. Vi passerer de obligatoriske gnuene, sebraene, antilopene og villsvinene vi så kvelden før. En liten stopp ved en løvefamilie som tar morgenen svært så bedagelig og uforstyrret av kjøretøyene.

Etter litt kjøring så oppdager vi de første elefantene. Også de har et avslappet forhold til safaribilene der de beiter på trærne. Ikke langt unna treffer vi på sjiraffer. Disse dyrene ruver godt i terrenget og er lett å få øye på. Majestetiske dyr. Vi passere videre en flokk med vannbøfler, men sjåføren stopper ikke slik at vi kan ta bilder. Dette er det eneste dyret som oppfører seg aggresivt mot safarikjøretøy, og det har man respekt for.

En allerede spennende dag skal ta en vending. Rhino, sier sjåføren og setter bilen i bevegelse. Vi kjører noen minutter og får øye på et sort neshorn som løper noen hundre meter unna oss. Da har klokka ennå ikke rundet 10 på morgenen og vi har allerede sett 4 av de 5 store.

Etter det går det bare slag i slag. Vi får se et par geparder, neshornet dukker opp igjen. Denne gangen mye nærmere enn sist og krysser 50 meter foran oss. Sjåføren får melding om at det er observert leopard og ikke lengre etterpå har vi en rett utenfor bilen. Faktisk så nært at det er vanskelig å få tatt et brukbart bilde av den. Vi flytter på oss og da blir sjansene bedre. Da hadde vi sett alle de 5 store i god tid før lunsj. I tillegg så var det også en del andre dyr ute på slettene, bl. a. hyene, villkatt, sebra, gnu, bøfler og så videre.

Siste delen av safarien gikk til grenseelva Mara River, som deler Masai Mara fra Serengeti. Her er det både flodhest og krokodiller, heldigvis i behørig avstand fra lunsjplassen vår. En liten tur over elva til Tanzania ble vi også guidet. Etter det gikk turen tilbake til campen og fordøying av dagens inntrykk. En absolutt helt fantastisk plass å oppleve.

Å få oppleve de 5 store i løpet bare av noen få morgentimer var en utrolig stor opplevelse, og ikke minst en god porsjon flaks også. Og en dyktig guide…

Teltet
Innvendig
Impala og gnu (wildebeest)
Gnu
To løveunger…
… mens mor ligger et lite stykke unna
Den første av de 5 store
Nr. 2
Sort neshorn er nr. 3
Geparden er verdens raskeste dyr
Trangt om plassen…
Hyene
Gribber
Sekretærfugl
Thompson-gaselle
Den neste av de store, leoparden
Villkatt (jungle cat)
Flodhest og kalv (Mara River)
Håpet på en skikkelig fight her, men det ble bare med advarsler
På tur over til Tanzania (bakerst)
Den siste av de 5 store, vannbøffelen, (bildet er tatt i Lake Nakuru)
Tags: