Hva er det beste landet?

12. april 2016 at 14:53

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger, både underveis og etter at jeg kom hjem. Spørsmålet er både enkelt og genuint. Svaret er ikke riktig så rett frem. De landene jeg besøkte var utrolig forskjellige på mange forskjellige måter. For å konkretisere dette mer så vil jeg sette opp noen kriterier som jeg vurderer det utfra. Disse er:

 1. Infrastruktur, spesielt det å reise rundt krever gode veier eller togforbindelser. Internettforbindelser
 2. Økonomi, fattig or not?
 3. Severdigheter og historie, noe landet har å tilby en skarve reisende. Språk

På turen besøkte jeg følgende land, i alfabetisk rekkefølge: Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. 8 land, hvor av 4 av de en gang har vært samlet i et stort rike, Angkor, i Østen. Et annet moment er at 7 av landene har tidligere vært kolonialisert av vestlige land, det er kun Thailand har ikke vært kolonialisert.

Kambodsja:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og gode bussforbindelser. Har noe toglinje men da går det i sneglefart, så det prøvde jeg ikke. Tregt internett.
-Kambodsja er et fattig land, jevnt over skitne og støvete byer. Tidligere fransk koloni.
-Kambodsja var hovedsete i Khmerriket og hadde da Angkor som hovedstad. Angkor Wat er en av de fremste turistattraksjonene i verden. Andre plasser som er verdt å få med seg er Killing Fields som ble opprettet under Pol Pot regimet, den genuine byen Kampot med nasjonalpark i nærheten og badebyen Sihanoukville. Greit nivå på engelsk språk.

Laos:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. I nord er det en del dårlige veier, så det tar lang tid å reise med buss. Laos har ikke jernbane. Tregt internett.
-I likhet med Kambodsja er Laos et fattig land, dette reflekteres mye i veistandarden. Også tidligere fransk koloni.
-Den gamle byen Luang Prabang er Laos fremste reisemål. Hovedstaden Vientiane er en liten hovedstad uten de helt store attraksjonene. I nord ligger Phonsavan med de mystiske steinkrukkene mens i sør er det spesielle Don Det eller ‘4000 øyer’, med muligheter for øyhopping i Mekongelva. Sistnevnte renner gjennom Laos fra nord til sør og det er muligheter for elvecruise. Greit nivå på engelsk språk, og har en sterk arv av fransk baketradisjon.

Malaysia:
-Bra infrastruktur, veier av bra standard og gode bussforbindelser. Togforbindelse fra Thailand og sør til Singapore. Gode internettforbindelser.
-Malaysia er et land i økonomisk utvikling og produserer olje. Hovedstaden Kuala Lumpur er både moderne og under sterk utvikling. Tidligere britisk koloni.
-Malaysia er multikulturelt og har mye å by på. Foruten hovedstaden er Gerorge Town på Penang et mat– og kultursentrum. Malakka er kanskje Malaysias best bevarte by, teplantasjene og det behagelige klimaet i Cameron Highlands. På Borneo er det muligheter for både jungel og dykking på korallrev. Andre plasser som jeg ikke fikk besøkt er Langkawi i nordvest, på østkysten ligger øyene Tioman og Perhentians, og på vestkysten ligger Pangkor. Godt nivå på engelsk språk, sannsynligvis en arv etter kolonitiden.

Myanmar:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. Opplevde for eneste gang på turen at bussen brøt sammen. Vi ble 4 timer forsinket. Tog er upålitelig og en sakte reisemåte. Den beste toglinjen går mellom Yangon og Mandalay, selv om togene her er nokså presise er det ikke noe behagelig tur. Mer en opplevelse for livet… Gode flyforbindelser. Jevnt over godt internett.
-Myanmar er nok det fattigste og minst utviklet i regionen. Byene er nokså skitne og støvete. Telenor bygger ut mobilnettet. Tidligere britisk koloni.
-Myanmar har mye genuint å by på siden det ikke er så lenge siden landet ble åpnet for turisme. Deler av landet er sperret for turister med bakgrunn i sikkerhetssituasjonen. Det er mange interne konflikter i Myanmar men nye områder åpnes for turister etter hvert som situasjonen bedres. Yangon har den fantastiske gullbekledte Shwedagon Paya og tempelsletten i Bagan som de fremste turistattraksjonene. Fjellene i øst har behagelig klima og mye jordbruk. Plasser som jeg ikke fikk besøkt er Inle Lake, Kyaiktiyo Pagoda (Golden Rock) og den historiske byen Mawlamyine. Det er mye å utforske i Myanmar. Bra nivå på engelsk språk, i likhet med Malaysia er dette nok en arv fra kolonitiden.

Singapore:
-Singapore er et moderne land, like moderne som Europa. Gode veier og togforbindelse med Malaysia. Flyplassen i Singapore er kåret til verdens beste flere år på rad. Meget bra internett.
-Dette er en økonomisk suksesshistorie i Østen. Det er nok det rikeste og mest velstående landet av jeg besøkte. Tidligere en del av Malaysia men ble egen stat i 1965.
-Singapore er i hovedsak en stor og moderne by. Arktitekturen er fremragende og byen har mange interessante gamle bydeler, og har faktisk også litt «villmark». Noen parker som regnes som nasjonalparker. Engelsk er et av de offisielle språkene i Singapore.

Taiwan:
-Taiwan er i likhet med Singapore et veldig moderne land. Gode veier og bl.a. høyhastighetstog. Utmerket internett.
-Landet er moderne, hovedstaden Taipei er en ren og effektiv storby. Tidligere nederlandsk koloni.
Taipei er et bra reisemål i seg selv, med Taipei 101 og nasjonalparker i umiddelbar nærhet. Den gamle gullgraverbyen Jiufen er verdt et besøk, havnebyen Tamsui og varme kilder i Beitou er absolutt å anbefale. Jeg dro ikke lengre sør på øya, men det er flere interessante plasser der, bl.a. Sun Moon Lake. Engelsk språk går greit, men mange skilt i Taipei kun på kinesisk.

Thailand:
-Thailand har god infrastruktur. Gode veier og et godt utbygget system av motorveier. Gode togforbindelser, spesielt mot nord og sør. Daglig togforbindelse med Malaysia. Mange flyplasser og godt utbygget rutenett av flyruter. Godt internett.
-Thailand er i økonomisk utvikling og er nok også det mest turistifiserte landet i regionen. Hovedstaden Bangkok er moderne men samtidig overfylt og litt skitten.
-De fleste kjenner nok dessverre Thailand kun fra turiststedene, men landet har mye å by på. Ko Chang, Ko Samui, Ko Phi Phi og Ko Muk er alle fantastiske øyer, den mest turistifiserte er nok Phi Phi. Chiang Mai i nord er verdt et besøk, og det er mye lokal kultur og turmuligheter i området. Vil du ut av turiststrømmen så er Chiang Rai og White Temple ikke så langt unna. Da kan man også ta turen innom Golden Triangle, stedet hvor Myanmar, Thailand og Laos møtes. Greit nivå på engelsk språk, men Thailand må se seg forbigått, språkmessig, av mange land som har mindre med turister.

Vietnam:
-Bra infrastruktur, veier av grei standard og gode bussforbindelser. Myriader av mopeder på veiene gjør at trafikken går sakte. Vietnam har godt utbygget jernbane og gode togforbindelser. Godt med flyplasser og flyruter. Greie internettforbindelser.
-Vietnam er et land i økonomisk utvikling. Bra utbygget for turisme. Tidligere fransk koloni.
-Byene Hanoi og Ho Chi Minh City er de største byenene i Vietnam. Vakre Sapa i nord er et yndet turistmål, det samme er Halong Bay sør for Hanoi. Lengre sør ligger den sjarmerende Hoi An og den gamle hovedstaden Hue. Badebyen Nha Trang ligger vakkert til i sør og er en turistby slik man finner eksempelvis i Thailand, men stranden er veldig fin. Øya Vinpearl med fornøyelsespark ligger rett utenfor byen. Vil du ut av den store turistløypa så ta turen til Dalat oppe i fjellene, noen timer fra Nha Trang eller Can Tho i Mekong-deltaet i vest. En stopp i stille og fredelige Dong Hoi lengre nord er også å anbefale. Engelsk går greit i Vietnam.

Så, hvordan oppsummere dette? Noe for enhver sak. Landene er utrolig forskjellige. De dyreste landene er Singapore og Taiwan. Deretter vil jeg si Thailand og til sist de siste 5 har et ganske så likt kostnadsnivå for turister. Mat og reise er jevnt over billig, rom også forsåvidt. Det kommer an på hvilken standard man ønsker, og det er det meste å velge i. Håper det kan være noen tips til årets ferie…

Fra Battambang, Kambodsja

Statue, fra Battambang, Kambodsja

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr "lykkebringer"

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr «lykkebringer»

There's a new SHARIFF in town...! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

There’s a new SHARIFF in town…! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Taipei, Taiwan

Love Taipei, Taiwan

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Ett bilde fra…

3. april 2016 at 21:39

Jeg har tatt over 4000 bilder på tur i løpet av det siste året. Jeg ville gi meg en utfordring om å velge ETT bilde fra hvert land. Et bilde som er spesielt bra eller fra en spesiell plass i det aktuelle landet. Totalt besøkte jeg 8 land slik at det blir åtte bilder. Det var ikke helt enkelt, men en fin og rask rekapitulasjon av turen.

Bildene kommer i alfabetisk rekkefølge og er i utgangspunktet ikke en anbefaling hvor du bør dra, men det er det også!

 1. Kambodsja – Angkor Wat. Et av de absolutte høydepunktene på turen. Historien bak dette tempelet er imponerende, det samme er størrelsen. En fantastisk plass å besøke, og egentlig ikke så mange andre plasser i Kambodsja som matcher en slik opplevelse.
 2. Laos – Plain of jars i Phonsavan. Det sto mellom grotten i Konglor og de mystiske steinkrukkene i Phonsavan. Det faktum at man ikke vet hvem som laget disse steinkrukkene eller hva de ble brukt til er ytterst spennende. I tillegg var turen opp til Phonsavan en fantastisk, men slitsom, reise etter åskammer og langsmed bratte dalfører.
 3. Malaysia – Området sør på Borneo, utenfor Semporna med korallrevene og det klare vannet. Et fantastisk område for snorkling og dykking. Andre steder i Malaysia er den mangfoldige byen George Town på Penang, behagelige Cameron Highlands med teplantasjene, hovedstaden Kuala Lumpur og den gamle handelsbyen Malakka.
 4. Myanmar – Tempelsletten i Bagan. Myanmar har mye å by på, men tempelsletten i Bagan fremstår som unik sånn sett. Et must hvis du skal til Myanmar.
 5. Singapore – Øya, byen og landet. Fremragende arkitektur og mat, her representert ved Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge på havna i Singapore.
 6. Taiwan – Taipei, den moderne byen med Taipei 101. Majestetisk og monumentalt. Varme kilder i Beitou og gullgraverbyen Jiufen var også flotte opplevelser her.
 7. Thailand – Ko Muk med sjørøverhulen som hentet ut fra et eventyr. Andre steder i Thailand er krigshistorien i Kanchanaburi med broen over Kwai, alle de flotte opplevelsene Chiang Mai, flotte Ko Chang eller paradisøya Phi Phi Island. Mye å velge i…
 8. Vietnam – Sapa i nord-Vietnam. Fantastiske Sapa oppe i fjellene. Behagelig klima og den fantastiske dalen fylt med risterrasser. I Vietnam er også Halong Bay og den gamle byen Hoi An med de gamle husene og den gode maten. Hanoi er også en uforglemmelig opplevelse, det samme med Can Tho (Mekong deltaet) og den lokale fiskerbyen Dong Hoi.
1. Kambodsja og Angkor Wat

1. Kambodsja og Angkor Wat

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

4. Myanmar og templene i Bagan

4. Myanmar og templene i Bagan

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

Måned 3

31. juli 2015 at 14:08

Tiden flyr når man har det gøy. Jeg har nå vært 3 måneder på veien, og stortrives med det. Møter nye folk og ser nye plasser hele tiden.

Høydepunkter:
Reisen gjennom Laos var utrolig flott. I nord er det imponerende vakker natur, men noen veldig krevende veier med svinger og mye hull. Turen gjennom grotten i Konglor var nok høydepunktet i Laos.
Har også startet reisen gjennom Kambodsja, og det desidert største høydepunktet på turen til nå er Angkor Wat. Det var en stor opplevelse å endelig komme dit.

Nedturer:
Søppel. Mentalitet. Søppelmentalitet. Jeg har tidligere skrevet om søppel i Thailand. Det er mye det samme i Laos og Kambodsja. Det er en søppelboks over alt. På gulvet i bussen eller rett utenfor vinduet. Ut med det, og det er borte. Ute av øye – ute av sinn. By eller bygd, vekk med det. Ligger mye søppel langs veiene, dessverre. Og voksne lærer opp barn…

Skråblikk på:
Forbikjøringer. Reglene for forbikjøringer må være slik, etter å ha vært passasjer på landeveien:

Kjør ALLTID forbi, uansett hvor langt du skal.

De beste plassene for forbikjøring er:
*Rett før en bakketopp
*I en sving
*Helst foreta forbikjøring i tettbygd strøk

Den viktigste delen på kjøretøyet er hornet!
-muligens er ordet trafikksikkerhet et fremmedord her…

Utfordringer:
Temperaturen er ennå høy på solrike dager. I det siste har regntiden satt inn for fullt, og da blir det vått – rimelig fort. Og gjørmete! Har alltid med paraplyen når jeg går ut.

Hvor går turen videre:
Fortsette gjennom Kambodsja. Deretter blir det «badeferie» i Thailand noen uker. Vietnam står på lista, må bare planlegge litt først…

Don Det – øyhopping i Laos

15. juli 2015 at 07:30

Siste stoppested i Laos.

Don Det er en del av Si Phan Don, som betyr 4000 islands. Det er et område helt sør i Laos hvor Mekong-elva utvider seg og blir opp til 14 km. bred. Dette området er fyllt av små og store øyer, derav navnet. Don Det er en av de mest populære øyene å besøke.

Jeg leide sykkel og dro på sykkeltur til naboøya Don Khon. Det er ikke biler og knapt nok veier her. Enkelte plasser er det bare et tråkk, dårlige kart og lite skilting. Et par bomturer som gjorde turen noen kilometer lengre enn nødvendig, men det er slikt man må regne med. Sol og en avkjølende bris gjorde det til en fin tur.

Jeg besøkte Li Phi som er det største fossefallet på Don Khon, og klarte også å finne det mindre Khon Pa Soi etter litt bomnavigering i jungelen! Det er også en strand på øya, flott strand, men bading var forbudt på grunn av stor vannføring og mye strøm.

En fin dag på sykkelsetet gjennom jungel og gjørme, over rismarker og enger.

Den lokale ferga

Den lokale ferga

Tad Lo – på landsbygda

15. juli 2015 at 07:19

Nok en plass utenfor allfarvei. Tad Lo er en veeeldig liten landsby i det sørlige Laos, rett under kanten av høyfjellssletta Bolaven Plateau.

De eneste severdighetene landsbyen har å by på er et par fossefall! Disse er nok litt severdige, men det er nok ikke derfor plassen trekker reisende. Stemningen i landsbyen er helt avslappet, det er ikke mye som skjer. Rundt landsbyen er det jordbruksland og griser, kyr og høns vandrer omkring i gaten. Litt rart å sitte på den lokale restauranten og lese menyen… chicken or pork… som rusler rett forbi utenfor.

Det er utrolig lett å komme i kontakt med folk der. Å gå inn på en kafe og slå av en prat med en annen reisende er den mest naturlige sak.

På gjestehuset jeg bodde i stelte eieren i stand middag til familien og alle gjestene. Så spiste vi alle ved et langbord om kvelden. Totalt var vi nok 17-18 til bords, laos, norsk, fransk og kanadisk var nasjonalitetene rundt bordet. Flere av disse hadde jeg møtt tidligere på min tur gjennom Laos.

En annen ting som jeg syntes var morsomt var selvbetjeningen. Du skriver opp alt på deg selv i en bok. Vil du ha en is eller brus er det bare å hente og skrive opp! Og turen ut av lansdbyen på en tohjulstraktor på vei til rismarken.

Et flott opphold på en plass utenfor allfarvei.

Konglor – en reise gjennom fjellet

15. juli 2015 at 07:03

Tham Kong Lo – Konglor Cave ligger i det sentrale Laos, og er utenfor allfarvei. Konglor Cave er en 7 km. lang kalksteinsgrotte som vannet har formet gjennom tusenvis av år. Lonely Planet rangerer grotten som et av de beste reisemålene, kanskje det aller beste i Laos.

Man kan kun besøke grotten med båt. Inngangen ligger i landsbyen Ban Kong Lo som ligger i en vakker dal midt inne i Laos.

Ferden gjennom grotten foregår med en flatbunnet elvebåt. Inngangen er romslig og båtene ligger klare rett på innsiden av åpningen. Vi blir utstyrt med redningsvest og hodelykt. Båten har plass til 3 passasjerer, et ungt par fra Nederland er også med. Vi starter og allerede etter bare et par minutter er vi omfavnet av mørke, det lille vi ser er i lyset av hodelyktene. Grotten forandrer seg etter hvert som vi går innover, lyset og skyggene fra hodelykten gir det hele en spesiell stemning.

Føreren er godt kjent med elva og grotten. Vannstanden er lav siden vi ennå er i den tørre årstiden. Båten skraper i sandbunnen og stein innimellom. Flere ganger må vi ut av båten og dra den videre i elva til det er vann nok under. Føreren er snar med å kommandere; «Sit down, sit down» og vi er på vei videre. Vannet er klart og kjølig.

Vi blir ganske raskt satt av i grotten og kan gå et stykke innover som er kunstig belyst. Formasjoner av stalagmitter og stalaktitter er belyst, som et underjordisk museum.

Vi drar innom «katedraler» på veien, store rom i grotten som er 20-30 meter høye. I lyset fra hodelykten kan vi se kalksteiner som står som uhyrer og bare venter på at vi kommer nær nok. Det gjør vi ikke. Noen plasser har et tre kommet drivende inn i grotten og kilt seg fast. Grenene stikker opp av vannet, og i lyset fra lykten virker det som om de vinker «kom hit»… Vi passerer sandbanker og finkornede strender, steiner stikker opp av vannet som draugens skallete bror. Vi venter bare på at øynene skal åpnes og stirre på oss i båten. Flaggermus piper over oss, og vi kan se de henger fra taket i lyset fra hodelykten. Dessverre er det ikke godt å få tatt noen gode bilder inne i grotten.

Etter en times tur skimter vi dagslys igjen. Det er som å komme ut i en annen verden. Totalt sett tok turen 30 timer for å få tatt turen gjennom grotten. Fullstendig verdt det. En opplevelse som er helt uten sidestykke.

Vientiane – hovedstaden

15. juli 2015 at 06:42

Vientiane er hovedstaden i Laos med drøye 250.000 innbyggere. Den ligger ved Mekong-elva som grenser mot Thailand.

Selve byen er ganske «liten» til å være en «storby». Dvs. man tar seg lett rundt det meste av byen til fots! Det er heller ikke mange høyhus her, det meste av bebyggelsen er lav slik at det føles ikke direkte som en storby. Atmosfæren er avslappet, det er mange gode bakerier og et godt utvalg av restauranter og barer. Det er også en del mindre lokale serveringssteder langs gaten her, noe som er helt vanlig i Thailand.

Området rundt Vientiane er helt flatt, i motsetning til lengre nord som har høye og karakteristiske fjell.

Vientiane har ikke de mange severdighetene å by på. En del tempel som ser ut slik som templer skal. Tror min kvote for templer begynner å bli ganske full nå… Så har vi Patuxai eller Victory Gate. Et digert monument bygget av betong USA donerte til ny flyplass på 60-tallet! Fontenen heter Nam Phu, og det er stort sett alt å fortelle om den… Også en del museum som en hver hovedstad har. Det er omtrent det hele. Det er nok grunnen til at jeg kun hadde en to dagers stopp her.

Fortau har en alternativ bruk her. De er ikke forbeholdt gående… enkelte plasser må man gå midt i gata! Bare sjekk bildene.

Patuxai

Patuxai

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nattmarkedet

Nattmarkedet

Cultrual Hall

Cultrual Hall

Nam Phu

Nam Phu

Solnedgang over Mekong

Solnedgang over Mekong

Vang Vieng

15. juli 2015 at 06:23

Vang Vieng ligger idyllisk til ved noen fjell som kan ha vært hentet ut fra et maleri. Selve byen er ikke så imponerende, den lever hovedsaklig av turisme men stemningen er avslappet og det er mange gode spisesteder og barer.

Området rundt byen har mange huler man kan besøke. Jeg leide sykkel og dro til Blue Lagoon, noen kilometer utenfor byen. Der er vannet blått… deilig og avkjølende. På veien dit møtte jeg ei jente på sykkel. Hun stopper og sier; » Photo». Jeg tar bilde av henne og viser det til ho. Deretter sier hun; «Money». Jeg gir henne 2000 KIP, som tilsvarer 2 NOK, hun takker og sykler sin vei. Lur jente… og jeg gikk fem på…

Det er også mulig å padle kajakk, elva Nam Song går gjennom byen. Tubing er populært, flyte på elva i slangen til et traktordekk – fra bar til bar!

Tubing er også den tragiske historien til Vang Vieng. For noen år tilbake var dette den største partybyen i Østen. Her møttes ungdommer for å feriere og feste – og tubing. Over 20 ungdommer druknet eller på annen måte omkom ved å hoppe i elva. Det finnes ingen sikre statistikker på dette, og i tillegg ble mange skadet. Byen og området rundt hadde da mange illegale barer og det var mye ulovlige stoffer i omløp. I 2012 satte myndighetene ned foten og ryddet opp.

Nå foregår det ennå tubing på elva, men i mer kontrollerte former.

Jeg var med på padling nedover elva. Vi padlet i dobbelkajakk, såkalt sit-on-top. En åpen kajakk uten cockpit. Stabil båt,  det var morsomt nedover strykene selv om elva ikke er av de villeste. Naturen er det som gjør turen ekstra flott, drive nedover elva under de majestetiske fjellene. Fantastisk.

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Tubing

Tubing

 

Phonsavan – Plain of jars

14. juli 2015 at 09:59

Laos svar på Stonehenge. Phonsavan ligger på ei høyfjellsslette på 1100 moh. Det er en veldig vakker plass med risåkre, grønne jorder og åser omkranset av fjell på alle kanter. Så høyt oppe er klimaet annerledes, temperaturen er behageligere og om natten kryper denne under 20 grader.

I området rundt Phonsavan er det avdekket 90 plasser med store steinkrukker. Det som gjør det hele veldig interessant er at man ikke vet hvem eller hvilken sivilisasjon som har laget disse. Vitenskapelige undersøkelser har datert krukkene til å være 1800-2500 år gamle.

De største steinkrukkene måler over 2,5 meter høy og 2 meter bred. Noen av disse har steinlokk, men ikke så mange lokk er funnet slik at man tror det også er brukt lokk av naturlige materialer som tre og bambus.

Ingen kan med sikkerhet si hva disse krukkene ble brukt til. Det er mye spekulasjoner, en av teoriene er at de ble benyttet til å lage risvin. Vitenskapelige undersøkelser gir grunnlag for å tro at dette har noe med begravelser å gjøre, grunnet funn av beinrester.

Av de 90 stedene er det ikke så mange som har blitt klarert for UXO, slik at utgravingene blir hindret av dette.

UXO = Unexploded ordnance. Ueksplodert ammunisjon. Phonsavan og området rundt er det tettest bombede området i verden ift. folketall. Over 270 millioner klasebomber er sluppet her, rundt 30% er ikke eksplodert. I tillegg kommer andre bomber og granater, de største bombene er på rundt 1500 kilo.

Hvert år blir rundt 400 personer drept eller skadet som følge av kontakt med UXO. 40% av disse er barn!

Det foregår en storstilt innsats med å rydde området, men det er likevel estimert at det vil ta 150 år for å få ryddet opp alt med dagens tempo. Det er den britiske organisasjonen MAG (Mines Advisory Group) som leder dette arbeidet.

Desarmerte UXO

Desarmerte UXO

Klasebombe

Klasebombe

Luang Prabang

14. juli 2015 at 09:37

Luang Prabang er satt på UNESCOs verdensarvliste for sin enestående blanding av tradisjonell og kolonial arkitektur.

Jeg oppholdt meg mest i den gamle og mest ærverdige delen av byen. Jeg må medgi at det er en meget vakker plass, alt er velholdt og ordentlig. Det er ikke noe villfaren utbygging så vidt jeg kunne se. Byen mangler etter min mening et eget sentrum, selv om noen av gatene bydde på litt mer aktivitet med markeder etc.

Den franske arven vises ennå i form av fremragende bakerier. Her finner man pariserloff, baguetter, wienerbrød og mye annet godsaker av ypperste kvalitet.

Imidlertid føler jeg det er noe som ligger under overflaten og som forblir usagt…

Hvis jeg skulle tippe, så ville jeg si at 60% av byggene i gamlebyen er forbeholdt overnattingssteder. Deretter konkurrerer barer, restauranter, butikker og massasjesteder om de resterende bygningene. Hvor har det lokale blitt av?

Elvepromenaden langs Mekong er vakker, men stort sett privatisert av restauranter og kaféer. Likevel er det vakkert å sitte og spise samtidig som man ser lysene speiler seg i Mekong-elva.

Så når jeg virkelig fikk et innblikk i byen så er dette en gedigen turistmaskin, bare med en annen «innpakning». Jeg ikke være negativ, byen er utrolig vakker. Det er en avslappet stemning og det er ryddig og rent over alt. Så skal du den veien, så vil jeg absolutt anbefale et besøk. Men kanskje ikke legge hele ferien dit.

Ferske bakervarer hver dag...

Ferske bakervarer hver dag…

Midlertidig bro over elva Nam Khan

Midlertidig bro over elva Nam Khan

Elva Nam Khan og Mekong

Elva Nam Khan og Mekong

Elvepromenaden ved Mekong

Elvepromenaden ved Mekong