Hva er det beste landet?

12. april 2016 at 14:53

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger, både underveis og etter at jeg kom hjem. Spørsmålet er både enkelt og genuint. Svaret er ikke riktig så rett frem. De landene jeg besøkte var utrolig forskjellige på mange forskjellige måter. For å konkretisere dette mer så vil jeg sette opp noen kriterier som jeg vurderer det utfra. Disse er:

 1. Infrastruktur, spesielt det å reise rundt krever gode veier eller togforbindelser. Internettforbindelser
 2. Økonomi, fattig or not?
 3. Severdigheter og historie, noe landet har å tilby en skarve reisende. Språk

På turen besøkte jeg følgende land, i alfabetisk rekkefølge: Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. 8 land, hvor av 4 av de en gang har vært samlet i et stort rike, Angkor, i Østen. Et annet moment er at 7 av landene har tidligere vært kolonialisert av vestlige land, det er kun Thailand har ikke vært kolonialisert.

Kambodsja:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og gode bussforbindelser. Har noe toglinje men da går det i sneglefart, så det prøvde jeg ikke. Tregt internett.
-Kambodsja er et fattig land, jevnt over skitne og støvete byer. Tidligere fransk koloni.
-Kambodsja var hovedsete i Khmerriket og hadde da Angkor som hovedstad. Angkor Wat er en av de fremste turistattraksjonene i verden. Andre plasser som er verdt å få med seg er Killing Fields som ble opprettet under Pol Pot regimet, den genuine byen Kampot med nasjonalpark i nærheten og badebyen Sihanoukville. Greit nivå på engelsk språk.

Laos:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. I nord er det en del dårlige veier, så det tar lang tid å reise med buss. Laos har ikke jernbane. Tregt internett.
-I likhet med Kambodsja er Laos et fattig land, dette reflekteres mye i veistandarden. Også tidligere fransk koloni.
-Den gamle byen Luang Prabang er Laos fremste reisemål. Hovedstaden Vientiane er en liten hovedstad uten de helt store attraksjonene. I nord ligger Phonsavan med de mystiske steinkrukkene mens i sør er det spesielle Don Det eller ‘4000 øyer’, med muligheter for øyhopping i Mekongelva. Sistnevnte renner gjennom Laos fra nord til sør og det er muligheter for elvecruise. Greit nivå på engelsk språk, og har en sterk arv av fransk baketradisjon.

Malaysia:
-Bra infrastruktur, veier av bra standard og gode bussforbindelser. Togforbindelse fra Thailand og sør til Singapore. Gode internettforbindelser.
-Malaysia er et land i økonomisk utvikling og produserer olje. Hovedstaden Kuala Lumpur er både moderne og under sterk utvikling. Tidligere britisk koloni.
-Malaysia er multikulturelt og har mye å by på. Foruten hovedstaden er Gerorge Town på Penang et mat– og kultursentrum. Malakka er kanskje Malaysias best bevarte by, teplantasjene og det behagelige klimaet i Cameron Highlands. På Borneo er det muligheter for både jungel og dykking på korallrev. Andre plasser som jeg ikke fikk besøkt er Langkawi i nordvest, på østkysten ligger øyene Tioman og Perhentians, og på vestkysten ligger Pangkor. Godt nivå på engelsk språk, sannsynligvis en arv etter kolonitiden.

Myanmar:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. Opplevde for eneste gang på turen at bussen brøt sammen. Vi ble 4 timer forsinket. Tog er upålitelig og en sakte reisemåte. Den beste toglinjen går mellom Yangon og Mandalay, selv om togene her er nokså presise er det ikke noe behagelig tur. Mer en opplevelse for livet… Gode flyforbindelser. Jevnt over godt internett.
-Myanmar er nok det fattigste og minst utviklet i regionen. Byene er nokså skitne og støvete. Telenor bygger ut mobilnettet. Tidligere britisk koloni.
-Myanmar har mye genuint å by på siden det ikke er så lenge siden landet ble åpnet for turisme. Deler av landet er sperret for turister med bakgrunn i sikkerhetssituasjonen. Det er mange interne konflikter i Myanmar men nye områder åpnes for turister etter hvert som situasjonen bedres. Yangon har den fantastiske gullbekledte Shwedagon Paya og tempelsletten i Bagan som de fremste turistattraksjonene. Fjellene i øst har behagelig klima og mye jordbruk. Plasser som jeg ikke fikk besøkt er Inle Lake, Kyaiktiyo Pagoda (Golden Rock) og den historiske byen Mawlamyine. Det er mye å utforske i Myanmar. Bra nivå på engelsk språk, i likhet med Malaysia er dette nok en arv fra kolonitiden.

Singapore:
-Singapore er et moderne land, like moderne som Europa. Gode veier og togforbindelse med Malaysia. Flyplassen i Singapore er kåret til verdens beste flere år på rad. Meget bra internett.
-Dette er en økonomisk suksesshistorie i Østen. Det er nok det rikeste og mest velstående landet av jeg besøkte. Tidligere en del av Malaysia men ble egen stat i 1965.
-Singapore er i hovedsak en stor og moderne by. Arktitekturen er fremragende og byen har mange interessante gamle bydeler, og har faktisk også litt «villmark». Noen parker som regnes som nasjonalparker. Engelsk er et av de offisielle språkene i Singapore.

Taiwan:
-Taiwan er i likhet med Singapore et veldig moderne land. Gode veier og bl.a. høyhastighetstog. Utmerket internett.
-Landet er moderne, hovedstaden Taipei er en ren og effektiv storby. Tidligere nederlandsk koloni.
Taipei er et bra reisemål i seg selv, med Taipei 101 og nasjonalparker i umiddelbar nærhet. Den gamle gullgraverbyen Jiufen er verdt et besøk, havnebyen Tamsui og varme kilder i Beitou er absolutt å anbefale. Jeg dro ikke lengre sør på øya, men det er flere interessante plasser der, bl.a. Sun Moon Lake. Engelsk språk går greit, men mange skilt i Taipei kun på kinesisk.

Thailand:
-Thailand har god infrastruktur. Gode veier og et godt utbygget system av motorveier. Gode togforbindelser, spesielt mot nord og sør. Daglig togforbindelse med Malaysia. Mange flyplasser og godt utbygget rutenett av flyruter. Godt internett.
-Thailand er i økonomisk utvikling og er nok også det mest turistifiserte landet i regionen. Hovedstaden Bangkok er moderne men samtidig overfylt og litt skitten.
-De fleste kjenner nok dessverre Thailand kun fra turiststedene, men landet har mye å by på. Ko Chang, Ko Samui, Ko Phi Phi og Ko Muk er alle fantastiske øyer, den mest turistifiserte er nok Phi Phi. Chiang Mai i nord er verdt et besøk, og det er mye lokal kultur og turmuligheter i området. Vil du ut av turiststrømmen så er Chiang Rai og White Temple ikke så langt unna. Da kan man også ta turen innom Golden Triangle, stedet hvor Myanmar, Thailand og Laos møtes. Greit nivå på engelsk språk, men Thailand må se seg forbigått, språkmessig, av mange land som har mindre med turister.

Vietnam:
-Bra infrastruktur, veier av grei standard og gode bussforbindelser. Myriader av mopeder på veiene gjør at trafikken går sakte. Vietnam har godt utbygget jernbane og gode togforbindelser. Godt med flyplasser og flyruter. Greie internettforbindelser.
-Vietnam er et land i økonomisk utvikling. Bra utbygget for turisme. Tidligere fransk koloni.
-Byene Hanoi og Ho Chi Minh City er de største byenene i Vietnam. Vakre Sapa i nord er et yndet turistmål, det samme er Halong Bay sør for Hanoi. Lengre sør ligger den sjarmerende Hoi An og den gamle hovedstaden Hue. Badebyen Nha Trang ligger vakkert til i sør og er en turistby slik man finner eksempelvis i Thailand, men stranden er veldig fin. Øya Vinpearl med fornøyelsespark ligger rett utenfor byen. Vil du ut av den store turistløypa så ta turen til Dalat oppe i fjellene, noen timer fra Nha Trang eller Can Tho i Mekong-deltaet i vest. En stopp i stille og fredelige Dong Hoi lengre nord er også å anbefale. Engelsk går greit i Vietnam.

Så, hvordan oppsummere dette? Noe for enhver sak. Landene er utrolig forskjellige. De dyreste landene er Singapore og Taiwan. Deretter vil jeg si Thailand og til sist de siste 5 har et ganske så likt kostnadsnivå for turister. Mat og reise er jevnt over billig, rom også forsåvidt. Det kommer an på hvilken standard man ønsker, og det er det meste å velge i. Håper det kan være noen tips til årets ferie…

Fra Battambang, Kambodsja

Statue, fra Battambang, Kambodsja

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr "lykkebringer"

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr «lykkebringer»

There's a new SHARIFF in town...! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

There’s a new SHARIFF in town…! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Taipei, Taiwan

Love Taipei, Taiwan

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Ett bilde fra…

3. april 2016 at 21:39

Jeg har tatt over 4000 bilder på tur i løpet av det siste året. Jeg ville gi meg en utfordring om å velge ETT bilde fra hvert land. Et bilde som er spesielt bra eller fra en spesiell plass i det aktuelle landet. Totalt besøkte jeg 8 land slik at det blir åtte bilder. Det var ikke helt enkelt, men en fin og rask rekapitulasjon av turen.

Bildene kommer i alfabetisk rekkefølge og er i utgangspunktet ikke en anbefaling hvor du bør dra, men det er det også!

 1. Kambodsja – Angkor Wat. Et av de absolutte høydepunktene på turen. Historien bak dette tempelet er imponerende, det samme er størrelsen. En fantastisk plass å besøke, og egentlig ikke så mange andre plasser i Kambodsja som matcher en slik opplevelse.
 2. Laos – Plain of jars i Phonsavan. Det sto mellom grotten i Konglor og de mystiske steinkrukkene i Phonsavan. Det faktum at man ikke vet hvem som laget disse steinkrukkene eller hva de ble brukt til er ytterst spennende. I tillegg var turen opp til Phonsavan en fantastisk, men slitsom, reise etter åskammer og langsmed bratte dalfører.
 3. Malaysia – Området sør på Borneo, utenfor Semporna med korallrevene og det klare vannet. Et fantastisk område for snorkling og dykking. Andre steder i Malaysia er den mangfoldige byen George Town på Penang, behagelige Cameron Highlands med teplantasjene, hovedstaden Kuala Lumpur og den gamle handelsbyen Malakka.
 4. Myanmar – Tempelsletten i Bagan. Myanmar har mye å by på, men tempelsletten i Bagan fremstår som unik sånn sett. Et must hvis du skal til Myanmar.
 5. Singapore – Øya, byen og landet. Fremragende arkitektur og mat, her representert ved Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge på havna i Singapore.
 6. Taiwan – Taipei, den moderne byen med Taipei 101. Majestetisk og monumentalt. Varme kilder i Beitou og gullgraverbyen Jiufen var også flotte opplevelser her.
 7. Thailand – Ko Muk med sjørøverhulen som hentet ut fra et eventyr. Andre steder i Thailand er krigshistorien i Kanchanaburi med broen over Kwai, alle de flotte opplevelsene Chiang Mai, flotte Ko Chang eller paradisøya Phi Phi Island. Mye å velge i…
 8. Vietnam – Sapa i nord-Vietnam. Fantastiske Sapa oppe i fjellene. Behagelig klima og den fantastiske dalen fylt med risterrasser. I Vietnam er også Halong Bay og den gamle byen Hoi An med de gamle husene og den gode maten. Hanoi er også en uforglemmelig opplevelse, det samme med Can Tho (Mekong deltaet) og den lokale fiskerbyen Dong Hoi.
1. Kambodsja og Angkor Wat

1. Kambodsja og Angkor Wat

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

4. Myanmar og templene i Bagan

4. Myanmar og templene i Bagan

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

Måned 11

11. mars 2016 at 12:18

Måned 11 er siste hele reisemåned.  Det var Malaysia og Myanmar på planen, sistnevnte ble besluttet i siste liten.

Høydepunkter:
Området utenfor Semporna i provinsen Sabah på Borneo var helt fantastisk. Turkis vann og krystallklart hav. Fargerike fisker og skilpadder på korallrevene. Myanmar er også et høydepunkt. Lite turister og et veldig enkelt land.

Nedturer:
For kort tid i Myanmar. Prøvde å endre billetten, men det ble for dyrt. Shit happens! Nedtelling til hjemreisen har nok startet eller vært i gang en stund… 🙁

Med Harry Hole og Lisbeth Salander på tur:
Nå er «alle » bøkene lest og sekken lettere. Det har vært mye god underholdning på turen.

Planer:
Etter Myanmar er det tilbake til Thailand og de siste ukene av turen blir tilbrakt der.

Skilpadder på Mataking og Panadan

4. mars 2016 at 09:24

Øyene Mataking og Panadan ligger øst for Tun Sakaran Marine Nasjonalpark og ligger dermed utenfor nasjonalparken. Begge øyene er kjent tilholdssted for skilpadder. Mataking består av to øyer, Kecil (liten) og Besar (stor). Det er utrolig vakkert, turkis vann, kritthvitt strand og grønn skog på øyene. Som hentet ut fra en reklamebrosjyre.

På Panadan legger skilpaddene egg, og voktere tar eggene og legger disse i rugebinger for å hindre reirplyndring. Da vi kom til Panadan hadde de akkurat funnet et reir med 98 skilpaddeegg som de overførte til en rugebinge. Eggene ligger i 3 måneder før de klekkes, men bare 1% av ungene opplever å vokse opp!

Det er noe spennende å snorkle der det er skilpadder. Mørke skygger som beveger seg i dypet. Plutselig dukker de opp og svømmer ufortrødent videre. En skilpadde manglet den ene luffen foran uten at det så ut til å hindre den nevneverdig. Imponerende dyr i sitt rette element. Jeg så også et par skilpadder som lå i sin dypeste søvn på havbunnen. 

På slutten av turen ble vi innhentet av et solid regnskyll. Det ble kjølig i luften, så da var det bare å hoppe ut i havet og varme seg! Her kommer bilder fra Mataking og Panadan.

Skilpadde som mangler den ene luffen

Skilpadde som mangler den ene luffen

Mataking

Lille Mataking

Store Mataking i bakgrunnen

Store Mataking i bakgrunnen

Fra Panadan

Fra Panadan

Skilpadde egg

Skilpadde egg

Legges i et bevoktet reir og begraves med sand

Legges i et bevoktet reir og begraves med sand

Samme skilpadde som på det første bildet

Samme skilpadde som på det første bildet

Denne ruggen passerte noen meter under meg

Denne ruggen passerte noen meter under meg

Sovende skilpadde

Sovende skilpadde på bunnen

Sovende skilpadde på bunnen

Sovende skilpadde på bunnen

Noen undervannsbilder...

Noen undervannsbilder…

Det blåser opp...

Det blåser opp…

...og regnet pisker

…og regnet pisker

Kapalai – sandbanken

2. mars 2016 at 12:36

Kapalai er ikke mer enn en sandbanke, hvor det til alt overmål er bygget en luksusresort! Husene står på stylter i havet, og det er kun mulig å gå på fast grunn på sandbanken ved lavvann. Korallrevet ved hotellet er veldig flott, det er mye fisk, koraller og skilpadder er et vanlig syn. Det er litt sterke strømmer ved Kapalai som gjør at det flyter mye sand i vannet og gjør sikten litt dårlig. Uansett så er det en flott plass å snorkle. Jeg lar bildene tale for seg…

Resorten på Kapalai

Resorten på Kapalai

Fargerike fisker

Fargerike fisker

Puffer fish/kulefisk (giftig)

Puffer fish/kulefisk (giftig)

Kulefisken kan blåse seg opp i selvforsvar

Kulefisken kan blåse seg opp i selvforsvar

Barracuda

Barracuda

Korall

Korall

Trompetfisk...

Trompetfisk…

...en stim med trompetfisk står ved kanten av revet

…en stim med trompetfisk står ved kanten av revet

Stimer med småfisk står under overflaten

Stimer med småfisk står under overflaten

Stimer med større fisk står litt dypere

Stimer med større fisk står litt dypere

Mantis reke

Mantis reke

Skilpadde

Skilpadde

Skilpadde

Skilpadde

Mabul – koralløya

29. februar 2016 at 21:00

Mens den marine nasjonalparken Tun Sakaran ligger øst for byen Semporna, ligger øyene Mabul og Kapalai i sør. Mabul er naboøya til Sipadan, et av verdens beste steder for dykking, mens Kapalai ikke er mer enn en sandbanke med en luksusresort på!

Jeg dro til Mabul og bodde der noen netter. Dette er en liten koralløy og jeg vil tippe at den ikke er mer enn 2 eller maks. 3 meter over havet. Øya er bebodd av to lokale fiskerlandsbyer samt en del dykkerfirmaer som har overnattingssteder, i tillegg er det noen finere hotellresorter som står på stylter i havet og et luksushotell som er en ombygget oljeplattform!

Mabul er fredelig, det å sitte med en bok i stillheten og lese var flott. Å se de store øglene, Monitor Lizard, rusle rolig omkring er fascinerende. Disse er en slektning av Komodovaranen, og de største hadde nok en størrelse på ca. 1,5 meter. De virker sløve og eter bare insekter. Det er ikke fast strømforsyning til øya så all elektrisitet kommer fra generatorer. Der jeg bodde hadde vi to perioder med elektrisitet om dagen, stort sett er det ikke elektrisitet når det er lyst ute. Jeg tok en rundtur på øya, det tar kun 7-8 minutter å krysse den til fots og maks. tre kvarter å rusle rundt den i rolig spasertempo. «Ferskvannet» på øya er naturlig filtrert havvann, salt, men ikke så salt som havet. Så det ble saltvannsdusj og tannbørsting i saltvann i 3 dager. Alle kraner og rør er i plast, forståelig nok.

Rundt øya ligger det et korallrev, og når det blir fjære sjø så blir øya 7-8 ganger større når korallrevet faller tørt. Snorklingen rundt Mabul er ikke noe særlig, men det er spesielt å komme inn i strømmer med vann som renner ut fra revet. Disse har nok en temperatur på langt over 30 grader etter som vannet har blitt varmet opp av sola gjennom dagen og så renner ned av revet ved lavvann.

Imidlertid er det litt trøbbel i paradis. Det flyter med søppel mange steder, mye på strendene og en del knuste glassflasker. Sjefen på stedet der jeg bodde hadde tråkket på et glasskår og kunne ikke dykke på en uke. Et resultat av sløvskap og dårlige holdninger. Dessverre…

Monitor Lizard ute på tur

Monitor Lizard ute på tur

Denne lå rett utenfor restauranten på bostedet

Denne lå rett utenfor restauranten på bostedet

Lokale fiskebåter

Lokale fiskebåter

Hotellresorter står på påler i havet

Hotellresorter står på påler i havet

Seaventures recycled oil rig hotel

Seaventures recycled oil rig hotel

Den lokale fiskerlandsbyen

Den lokale fiskerlandsbyen

Den lokale butikken

Den lokale butikken

Haikjeft

Haikjeft til salgs

Øya mangedobler sitt area ved lavvann

Øya mangedobler sitt area ved lavvann

Båtene ligger godt på land enn så lenge

Båtene ligger godt på land enn så lenge

Trøbbel i paradis... Det flyter med søppel over alt og mye glasskår på stranden

Trøbbel i paradis… Det flyter med søppel over alt og mye glasskår på stranden

Solnedgang over Mabul

Solnedgang over Mabul

Kveldens middag forberedes

Kveldens middag forberedes

Et enslig hus på stylter i havet

Et enslig hus på stylter i havet

 

 

Tun Sakaran Marine Nasjonalpark

27. februar 2016 at 01:51

Tun Sakaran Marine Nasjonalpark ligger i provinsen Sabah øst på Borneo. Den marine nasjonalparken ligger på sørsiden av Borneo i havområdet som heter Celebeshavet, som igjen er en del av det vestlige Stillehavet. Nærmeste by er Semporna som fungerer som startpunkt for alle reiser inn i øyriket som går under betegnelsen Semporna Arkipelago. Noen av de beste stedene i verden for dykking ligger nettopp i dette området. Jeg holdte meg imidlertid i overflaten…

Det bor om lag 2000 mennesker inne i nasjonalparken, i hovedsak sjøsigøynere som bor i hus på stylter i havet. Det er et utrolig vakkert område. Fargene spenner fra dyp blått via turkis til den klareste grønnfarge. Strendene er kritthvite og skaper en flott kontrast mellom det blå havet og de grønne øyene. Vannet er krystallklart og meget innbydende både å se på og svømme i. Og under overflaten er det som å komme ned i et tropisk akvarium. Fargerike fisk og koraller i det krystallklare varme vannet. For ordens skyld så er Pulau malaysisk og betyr helt enkelt ‘øy’. Nok prat, ikke gå glipp av disse bildene…

Utsikt fra Pulau Bodgaya

Utsikt fra Pulau Bodgaya

Kaia sett fra toppen...

Kaia sett fra toppen…

...en turist på toppen...

…en turist på toppen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…og toppen sett fra kaia…

Landsbyen til sjøsigøynerne

Landsbyen til sjøsigøynerne

Barn og voksne kommer ut til turistbåtene... på jakt etter mat, godterier eller penger

Barn og voksne kommer ut til turistbåtene… på jakt etter mat, godterier eller penger

Pulau Mantabuan t.v. og korallrevet

Pulau Mantabuan t.v. og korallrevet

Undervannsbildene er tatt ved Pulau Mantabuan

Undervannsbildene er tatt ved Pulau Mantabuan

Pulau Sibuan

Pulau Sibuan

 

 

Bako nasjonalpark – neseapen på Borneo

23. februar 2016 at 17:01

Bako nasjonalpark ligger bare en halv times biltur fra Kuching. Parken er kjent for de utrydningstruede neseapene som lever på Borneo. En del annet dyreliv er det i også parken, i tillegg til frodig vegetasjon i regnskogen.

Dagen startet ikke så lovende, torden og lyn om morgenen. Regnet pøste ned på vei ut til havnen, og fortsatte etter at vi var på vei i båten ut til nasjonalparken. Da vi ankom stranden i nasjonalparken så vi de første neseapene (proboscis monkeys), dog på litt avstand, men det var oppløftende å se at de var i området. Dette er ville dyr og det er ingen garanti for å få se de selv om de lever og oppholder seg i nasjonalparken.

Da vi ankom kontoret i nasjonalparken var allerede makakene, eller jungelens mafia som de lokale kaller de, ankommet. På jakt etter mat, helst hos en uoppmerksom turist. Og det varte ikke lenge før de fikk rappet en godbit fra en nettopp ankommet turist, og levde opp til kallenavnet. Denne typen aper er den mest vanlige i Asia og finnes «overalt» her.

Rett etter at vi hadde startet turen inn i regnskogen oppdager guiden bevegelse i trærne. Vi går nærmere og en flokk silver leaf monkeys kommer til syne. Guiden forteller at disse er sjeldne, normalt sett så ser de bare disse i gjennomsnitt en gang pr. uke. Det er litt vanskelig å få tatt noen gode bilder av disse der de sitter bak løvet og spiser. Plutselig kommer de jumpende ut av treet og over til neste. Sakte spiser de seg gjennom treene og forsvinner inn i regnskogen igjen. Regnet har også stoppet nå, så dagen blir bare bedre og bedre.

Turen fortsetter og vi kommer til en gangvei som leder oss forbi en sump og over ei elv. Da dukker hovedattraksjonen opp, neseapene. De er ikke sky, men sørger for å holde en sikker avstand til oss som går på to. Flere av disse sitter på gelenderet til gangveien. Vi begynner å bevege oss sakte mot de, men de sørger for å holde avstanden og rusler rolig videre mot stranden før de de klatrer opp i trærne. Ikke noe hastverk, de sørger for at alle blir med og gir oss også anledning til å ta noen bilder. Til slutt forsvinner de i den tette regnskogen. Fantastiske dyr.

Guiden tar oss med gjennom en sti i regnskogen til ei lita strand. Det er vanskelig å gå i den tette vegetasjonen, greiner og stammer ligger i skogbunnen og steiner er både glatte og skarpe. Luftfuktigheten er helt fenomenal inne i skogen. Brillene dugger på grunn av fuktigheten men dette går bort straks vi er ute av skogen.

På tur tilbake kommer vi på villsvin i skogen, disse er ville dyr men er vant til mennesker så vi kommer tett innpå. Det største svinet har fått navnet Barbie, som i Barbeque i følge guiden… Til slutt greier han å spore opp en flygende lemur som henger sovende fra ei grein. Dette er nattdyr og sover om dagen. Noen ekorn springer også rundt i trærne på jakt etter noe å spise.

På en dagstur til Bako nasjonalpark hadde jeg flaks og fikk med meg alt av dyreliv som finnes i parken. Det eneste vi ikke så var slanger og i følge guiden er det flere arter her, noen av de er giftige. Alt i alt en fantastisk tur på en dag som ikke startet alt for oppløftende.

Bako nasjonalpark

Bako nasjonalpark

Grått og vått da vi landet på stranda i Bako

Grått og vått da vi landet på stranda i Bako

Jungelens mafia

Jungelens mafia

På vei inn i regnskogen

På vei inn i regnskogen

Silver leaf monkey

Silver leaf monkey

De første neseapene vi kommer innpå

De første neseapene vi kommer innpå

På tur gjennom regnskogen

På tur gjennom regnskogen

Mangroveskog

Mangroveskog

Vannet har gjennom årenes løp laget formasjoner i berget

Vannet har gjennom årenes løp laget formasjoner i berget

Villsvinet Barbie

Villsvinet Barbie

Enda et villsvin...

Enda et villsvin…

Flyvende lemur henger sovende fra en gren

Flyvende lemur henger sovende under en gren

Kuching – kattebyen

21. februar 2016 at 17:01

Kuching ligger helt vest i provinsen Sarawak som ligger på Borneo, den tredje største øya i verden. Kuching betyr katt, derav navnet kattebyen. Nå er det ikke slik at byen er overfylt med katter, men de viser sin respekt for katten. Her er det statuer, fontener og kattefigurer spredt rundt omkring i byen. Byen ble grunnlagt i 1839 og har i overkant av 300.000 innbyggere.

Kuching er egentlig en behagelig by. Ikke for stor eller for liten. Passelig. Elvepromenaden er flott, et møtested for folk på kveldstid. Det er vakkert om kvelden når lysene speiles i vannet. Gode restauranter og gatemat finnes over alt. Byen har også bydeler som Chinatown og Little India, som er høyst levende og med sitt sedvanlige særpreg.

Kunstneren Ernest Zacharevic, som jeg har nevnt i tidligere innlegg, har laget to kunstverk i Kuching og flere er bestilt. Bilder av disse kommer til slutt i innlegget.

Kuching har flere nasjonalparker i sin nærhet, Bako nasjonalpark, Kuching wetlands nasjonalpark og Semenggoh Nature Reserve. Jeg kommer med et eget innlegg fra Bako senere. Nyt bildene fra Kuching i mens.

Kattefontenen

Kattefontenen

Kattestatue

Kattestatue

Kattesøylen

Kattesøylen

...og enda et kattemonument...

…og enda et kattemonument…

Elvepromenaden

Elvepromenaden

Gatebilde fra Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Hverdagsliv i Chinatown

Hverdagsliv i Chinatown

Veggmaleri i Chinatown

Veggmaleri i Chinatown

Tempel i Chinatown

Tempel i Chinatown

Sarawak State Assembly (offentlig bygning)

Sarawak State Assembly (offentlig bygning)

Fort Margherita

Fort Margherita

Fort Margherita

Fort Margherita

Kuching by night

Kuching by night

Hornbill Fountain

Hornbill Fountain

Elvepromenaden om kvelden

Elvepromenaden om kvelden

Gatekunst blir til

Gatekunst blir til

Eight young orangutans in a wheelbarrow (EZ)

Eight young orangutans in a wheelbarrow (EZ)

Orangutan dangling from a pipe (EZ)

Orangutan dangling from a pipe (EZ)

Kuala Terengganu – i Sharia-land

19. februar 2016 at 17:47

Nordøst i Malaysia dominerer den islamittiske befolkningen. Byer som Kuala Terengganu og Kota Bharu er underlagt Sharia-lover. Jeg stoppet i Kuala Terengganu, en by hvor fiske tradisjonelt har vært hovedinntektskilde. Nå er oljen på rask vei inn og hotellene og høyhusene har begynt å sprette opp rundt om kring i byen, som har i underkant av 400.000 innbyggere.

Selve byen er egentlig ikke noe spesiell, det er lite severdigheter. Chinatown er velholdt og har noen gode restauranter. Øya Pulau Duyung ligger på andre siden av elva og har både skipsverft og båtbyggeri.

Da jeg ankommer byen, bommer jeg litt i navigeringen ut fra busstasjonen. Tar til høyre i stedet for venstre. 50% sjanse for feil = 100% feil. Lite gateskilt gjør ikke navigeringen lettere, og jeg står som en forvirret turist på gata og prøver å orientere meg. Da stopper en bil og ut kommer en hyggelig dame, pent kledd i tradisjonelle islamske klær, jilbab eller abaya. «Are you lost?» spør hun meg. Jeg må medgi at hun nok har rett i det, mens jeg beklager meg over manglende gateskilting for å kunne finne frem.

Jeg sier hvor jeg har tenkt meg og får hurtig instruksjoner om hvor jeg skal gå; rett frem, ta til venstre ved 2. lyskryss deretter til høyre ved 2. lyskryss i neste gate. Jeg takker henne og legger i vei. «Ekvipasjen» på 107 kilo, sekk foran og bak og hatt på toppen setter seg i bevegelse. Det første lyskrysset passeres og jeg tar til venstre ved det neste. Første lyskryss passeres også i denne gaten og på vei mot det andre så ser jeg en skikkelse jeg drar kjensel på. Det er samme damen som tidligere ga meg instruksjoner om hvor jeg skulle gå, hun ville forsikre seg om at jeg var på riktig vei og har kjørt dit for å se etter meg. Det er både overraskende og hyggelig.

Det er noe annet å være her som turist i Sharia-land. Folk er utrolig hyggelige, smiler og hilser i forbifarten. En del tar kontakt på gata og spør om hvor jeg kommer fra, om jeg liker Malaysia og hva jeg synes om maten. Da jeg forteller om alle plassene jeg har besøkt i Malaysia er det mange som får seg en overraskelse, og smilende gir uttrykk for det. En positiv overraskelse å få oppleve sånt.

Noen bilder ble det også her, kanskje ikke den mest spennende plassen visuelt men fine opplevelser å ta med seg videre.

Høyden Bukit Puteri i bakgrunnen

Høyden Bukit Puteri i bakgrunnen

Utsikt over byen fra høyden Bukit Puteri

Utsikt over byen fra høyden Bukit Puteri

Chinatown

Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Chinatown by night

Chinatown by night

Malaysisk fiskebåt

Malaysisk fiskebåt

Pulau Duyung med skipsverft

Pulau Duyung med skipsverft

Zainal Abidin Mosque

Zainal Abidin Moskeen

Snurr film (gatemaleri)

Snurr film (gatemaleri)