Hva er det beste landet?

12. april 2016 at 14:53

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger, både underveis og etter at jeg kom hjem. Spørsmålet er både enkelt og genuint. Svaret er ikke riktig så rett frem. De landene jeg besøkte var utrolig forskjellige på mange forskjellige måter. For å konkretisere dette mer så vil jeg sette opp noen kriterier som jeg vurderer det utfra. Disse er:

 1. Infrastruktur, spesielt det å reise rundt krever gode veier eller togforbindelser. Internettforbindelser
 2. Økonomi, fattig or not?
 3. Severdigheter og historie, noe landet har å tilby en skarve reisende. Språk

På turen besøkte jeg følgende land, i alfabetisk rekkefølge: Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. 8 land, hvor av 4 av de en gang har vært samlet i et stort rike, Angkor, i Østen. Et annet moment er at 7 av landene har tidligere vært kolonialisert av vestlige land, det er kun Thailand har ikke vært kolonialisert.

Kambodsja:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og gode bussforbindelser. Har noe toglinje men da går det i sneglefart, så det prøvde jeg ikke. Tregt internett.
-Kambodsja er et fattig land, jevnt over skitne og støvete byer. Tidligere fransk koloni.
-Kambodsja var hovedsete i Khmerriket og hadde da Angkor som hovedstad. Angkor Wat er en av de fremste turistattraksjonene i verden. Andre plasser som er verdt å få med seg er Killing Fields som ble opprettet under Pol Pot regimet, den genuine byen Kampot med nasjonalpark i nærheten og badebyen Sihanoukville. Greit nivå på engelsk språk.

Laos:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. I nord er det en del dårlige veier, så det tar lang tid å reise med buss. Laos har ikke jernbane. Tregt internett.
-I likhet med Kambodsja er Laos et fattig land, dette reflekteres mye i veistandarden. Også tidligere fransk koloni.
-Den gamle byen Luang Prabang er Laos fremste reisemål. Hovedstaden Vientiane er en liten hovedstad uten de helt store attraksjonene. I nord ligger Phonsavan med de mystiske steinkrukkene mens i sør er det spesielle Don Det eller ‘4000 øyer’, med muligheter for øyhopping i Mekongelva. Sistnevnte renner gjennom Laos fra nord til sør og det er muligheter for elvecruise. Greit nivå på engelsk språk, og har en sterk arv av fransk baketradisjon.

Malaysia:
-Bra infrastruktur, veier av bra standard og gode bussforbindelser. Togforbindelse fra Thailand og sør til Singapore. Gode internettforbindelser.
-Malaysia er et land i økonomisk utvikling og produserer olje. Hovedstaden Kuala Lumpur er både moderne og under sterk utvikling. Tidligere britisk koloni.
-Malaysia er multikulturelt og har mye å by på. Foruten hovedstaden er Gerorge Town på Penang et mat– og kultursentrum. Malakka er kanskje Malaysias best bevarte by, teplantasjene og det behagelige klimaet i Cameron Highlands. På Borneo er det muligheter for både jungel og dykking på korallrev. Andre plasser som jeg ikke fikk besøkt er Langkawi i nordvest, på østkysten ligger øyene Tioman og Perhentians, og på vestkysten ligger Pangkor. Godt nivå på engelsk språk, sannsynligvis en arv etter kolonitiden.

Myanmar:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. Opplevde for eneste gang på turen at bussen brøt sammen. Vi ble 4 timer forsinket. Tog er upålitelig og en sakte reisemåte. Den beste toglinjen går mellom Yangon og Mandalay, selv om togene her er nokså presise er det ikke noe behagelig tur. Mer en opplevelse for livet… Gode flyforbindelser. Jevnt over godt internett.
-Myanmar er nok det fattigste og minst utviklet i regionen. Byene er nokså skitne og støvete. Telenor bygger ut mobilnettet. Tidligere britisk koloni.
-Myanmar har mye genuint å by på siden det ikke er så lenge siden landet ble åpnet for turisme. Deler av landet er sperret for turister med bakgrunn i sikkerhetssituasjonen. Det er mange interne konflikter i Myanmar men nye områder åpnes for turister etter hvert som situasjonen bedres. Yangon har den fantastiske gullbekledte Shwedagon Paya og tempelsletten i Bagan som de fremste turistattraksjonene. Fjellene i øst har behagelig klima og mye jordbruk. Plasser som jeg ikke fikk besøkt er Inle Lake, Kyaiktiyo Pagoda (Golden Rock) og den historiske byen Mawlamyine. Det er mye å utforske i Myanmar. Bra nivå på engelsk språk, i likhet med Malaysia er dette nok en arv fra kolonitiden.

Singapore:
-Singapore er et moderne land, like moderne som Europa. Gode veier og togforbindelse med Malaysia. Flyplassen i Singapore er kåret til verdens beste flere år på rad. Meget bra internett.
-Dette er en økonomisk suksesshistorie i Østen. Det er nok det rikeste og mest velstående landet av jeg besøkte. Tidligere en del av Malaysia men ble egen stat i 1965.
-Singapore er i hovedsak en stor og moderne by. Arktitekturen er fremragende og byen har mange interessante gamle bydeler, og har faktisk også litt «villmark». Noen parker som regnes som nasjonalparker. Engelsk er et av de offisielle språkene i Singapore.

Taiwan:
-Taiwan er i likhet med Singapore et veldig moderne land. Gode veier og bl.a. høyhastighetstog. Utmerket internett.
-Landet er moderne, hovedstaden Taipei er en ren og effektiv storby. Tidligere nederlandsk koloni.
Taipei er et bra reisemål i seg selv, med Taipei 101 og nasjonalparker i umiddelbar nærhet. Den gamle gullgraverbyen Jiufen er verdt et besøk, havnebyen Tamsui og varme kilder i Beitou er absolutt å anbefale. Jeg dro ikke lengre sør på øya, men det er flere interessante plasser der, bl.a. Sun Moon Lake. Engelsk språk går greit, men mange skilt i Taipei kun på kinesisk.

Thailand:
-Thailand har god infrastruktur. Gode veier og et godt utbygget system av motorveier. Gode togforbindelser, spesielt mot nord og sør. Daglig togforbindelse med Malaysia. Mange flyplasser og godt utbygget rutenett av flyruter. Godt internett.
-Thailand er i økonomisk utvikling og er nok også det mest turistifiserte landet i regionen. Hovedstaden Bangkok er moderne men samtidig overfylt og litt skitten.
-De fleste kjenner nok dessverre Thailand kun fra turiststedene, men landet har mye å by på. Ko Chang, Ko Samui, Ko Phi Phi og Ko Muk er alle fantastiske øyer, den mest turistifiserte er nok Phi Phi. Chiang Mai i nord er verdt et besøk, og det er mye lokal kultur og turmuligheter i området. Vil du ut av turiststrømmen så er Chiang Rai og White Temple ikke så langt unna. Da kan man også ta turen innom Golden Triangle, stedet hvor Myanmar, Thailand og Laos møtes. Greit nivå på engelsk språk, men Thailand må se seg forbigått, språkmessig, av mange land som har mindre med turister.

Vietnam:
-Bra infrastruktur, veier av grei standard og gode bussforbindelser. Myriader av mopeder på veiene gjør at trafikken går sakte. Vietnam har godt utbygget jernbane og gode togforbindelser. Godt med flyplasser og flyruter. Greie internettforbindelser.
-Vietnam er et land i økonomisk utvikling. Bra utbygget for turisme. Tidligere fransk koloni.
-Byene Hanoi og Ho Chi Minh City er de største byenene i Vietnam. Vakre Sapa i nord er et yndet turistmål, det samme er Halong Bay sør for Hanoi. Lengre sør ligger den sjarmerende Hoi An og den gamle hovedstaden Hue. Badebyen Nha Trang ligger vakkert til i sør og er en turistby slik man finner eksempelvis i Thailand, men stranden er veldig fin. Øya Vinpearl med fornøyelsespark ligger rett utenfor byen. Vil du ut av den store turistløypa så ta turen til Dalat oppe i fjellene, noen timer fra Nha Trang eller Can Tho i Mekong-deltaet i vest. En stopp i stille og fredelige Dong Hoi lengre nord er også å anbefale. Engelsk går greit i Vietnam.

Så, hvordan oppsummere dette? Noe for enhver sak. Landene er utrolig forskjellige. De dyreste landene er Singapore og Taiwan. Deretter vil jeg si Thailand og til sist de siste 5 har et ganske så likt kostnadsnivå for turister. Mat og reise er jevnt over billig, rom også forsåvidt. Det kommer an på hvilken standard man ønsker, og det er det meste å velge i. Håper det kan være noen tips til årets ferie…

Fra Battambang, Kambodsja

Statue, fra Battambang, Kambodsja

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr "lykkebringer"

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr «lykkebringer»

There's a new SHARIFF in town...! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

There’s a new SHARIFF in town…! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Taipei, Taiwan

Love Taipei, Taiwan

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Ett bilde fra…

3. april 2016 at 21:39

Jeg har tatt over 4000 bilder på tur i løpet av det siste året. Jeg ville gi meg en utfordring om å velge ETT bilde fra hvert land. Et bilde som er spesielt bra eller fra en spesiell plass i det aktuelle landet. Totalt besøkte jeg 8 land slik at det blir åtte bilder. Det var ikke helt enkelt, men en fin og rask rekapitulasjon av turen.

Bildene kommer i alfabetisk rekkefølge og er i utgangspunktet ikke en anbefaling hvor du bør dra, men det er det også!

 1. Kambodsja – Angkor Wat. Et av de absolutte høydepunktene på turen. Historien bak dette tempelet er imponerende, det samme er størrelsen. En fantastisk plass å besøke, og egentlig ikke så mange andre plasser i Kambodsja som matcher en slik opplevelse.
 2. Laos – Plain of jars i Phonsavan. Det sto mellom grotten i Konglor og de mystiske steinkrukkene i Phonsavan. Det faktum at man ikke vet hvem som laget disse steinkrukkene eller hva de ble brukt til er ytterst spennende. I tillegg var turen opp til Phonsavan en fantastisk, men slitsom, reise etter åskammer og langsmed bratte dalfører.
 3. Malaysia – Området sør på Borneo, utenfor Semporna med korallrevene og det klare vannet. Et fantastisk område for snorkling og dykking. Andre steder i Malaysia er den mangfoldige byen George Town på Penang, behagelige Cameron Highlands med teplantasjene, hovedstaden Kuala Lumpur og den gamle handelsbyen Malakka.
 4. Myanmar – Tempelsletten i Bagan. Myanmar har mye å by på, men tempelsletten i Bagan fremstår som unik sånn sett. Et must hvis du skal til Myanmar.
 5. Singapore – Øya, byen og landet. Fremragende arkitektur og mat, her representert ved Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge på havna i Singapore.
 6. Taiwan – Taipei, den moderne byen med Taipei 101. Majestetisk og monumentalt. Varme kilder i Beitou og gullgraverbyen Jiufen var også flotte opplevelser her.
 7. Thailand – Ko Muk med sjørøverhulen som hentet ut fra et eventyr. Andre steder i Thailand er krigshistorien i Kanchanaburi med broen over Kwai, alle de flotte opplevelsene Chiang Mai, flotte Ko Chang eller paradisøya Phi Phi Island. Mye å velge i…
 8. Vietnam – Sapa i nord-Vietnam. Fantastiske Sapa oppe i fjellene. Behagelig klima og den fantastiske dalen fylt med risterrasser. I Vietnam er også Halong Bay og den gamle byen Hoi An med de gamle husene og den gode maten. Hanoi er også en uforglemmelig opplevelse, det samme med Can Tho (Mekong deltaet) og den lokale fiskerbyen Dong Hoi.
1. Kambodsja og Angkor Wat

1. Kambodsja og Angkor Wat

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

4. Myanmar og templene i Bagan

4. Myanmar og templene i Bagan

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

Singapore – byer i byen

14. februar 2016 at 14:55

Singapore er, i likhet med Malaysia, et mangfoldig land. De fleste innbyggerne er av kinesisk bakgrunn (74%), indere (9%), malayer (13%). Det har da blitt til bydeler som Chinatown, Little India og Kampong Glam. I tillegg ligger Sentosa Island på sørsiden av byen som et populært utfluktssted og fornøyelsespark.

Chinatown er nok den mest iøynefallende bydelen. Trange gater, markeder, restauranter og de karakteristiske røde papirlandternene. Det er forberedelser til kinesisk nytt år da jeg besøkte Chinatown, og sikkert en grunn til ekstra aktivitet. Man går inn i apekattens år nå, hvilket kan sees på bildene. Det er figurer av apekatter overalt. Det er trangt i Chinatown, bodene og restaurantene tar opp plass på fortau og gater. Det er slik det skal være, men det tar tid å bevege seg gjennom gatene.

Little India har en helt annen atmosfære, og uttrykk. Det sies imidlertid at bydelen kan minne om Mumbai i helgene. Da jeg besøkte var det «normalt» med folk. Little India er mindre enn Chinatown, naturlig nok. Men utvalget av markeder og mat er tilstede også der.

Kampong Glam, (Kampung = landsby på malayisk, Glam er navn på et tre som engang vokste der), er litt fascinerende. Bydelen er ikke stor men straks man kommer inn i den blir trafikkstøyen byttet ut med fuglekvitter! Små gatetun og gågater gjør at man virkelig får landsbyfølelsen. Det eneste som avslører at det ikke er en egen landsby er de moderne høyhusene som rager i bakgrunnen. Den største moskeen i Singapore, Sultan Mosque, ligger her.

Sentosa Island er en av Singapores 63 øyer og ligger rett sør for byen. Øya er forbundet til Singapore by med både gangvei og monorail tog. Øya er for det meste en diger fornøyelsespark. Aktivitetstilbudet er overveldende og det tar nok ikke lange tiden å tømme lommeboka der… Helt på sørsiden ligger noen strender, og man får faktisk strandfølelsen bare en liten kjøretur fra byen kjerne.

Singapore er en variert og spennende by, foruten den moderne og fremtidsrettede nye delen av byen har de lokale og gamlere bydelene mye å by på. Se bildene fra de ulike delene av Singapore… og Sentosa Island.

Apekatten rår i apekattens år

Apekatten rår i apekattens år

Gatebilde fra Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Folkerikt om kvelden i Chinatown

Folkerikt om kvelden i Chinatown

Fra markedet i Chinatown

Fra markedet i Chinatown

Buddha Tooth Relic Temple, Chinatown

Buddha Tooth Relic Temple, Chinatown

Detalj fra Little India

Detalj fra Little India

Marked, Buffalo Road, Little India

Marked, Buffalo Road, Little India

Fargerike blomsterdekorasjoner på markedet i Little India

Fargerike blomsterdekorasjoner på markedet i Little India

Abdul Gafoor Moskeen, Little India

Abdul Gafoor Moskeen, Little India

Utvalget av mat er det ikke noe å si på

Utvalget av mat er det ikke noe å si på

Kampong Glam

Kampong Glam

Kampong Glam

Kampong Glam

Sultan , Kampong Glam

Sultan Moskeen, Kampong Glam

Gatetun Kampong Glam, høyhusene rager i bakgrunnen

Gatetun Kampong Glam, høyhusene rager i bakgrunnen

Sentosa Island

Sentosa Island

Taubane over til Sentosa

Taubane over til Sentosa

 

Løveparken, Monorail-toget midt i bildet

Løveparken, Monorail-toget midt i bildet

Gatetun Sentosa Island

Gatetun Sentosa Island

Universal Studios er lokalisert på Sentosa

Universal Studios er lokalisert på Sentosa

Bussen som bringer deg til stranda

Bussen som bringer deg til stranda

Strandidyll kort vei fra storbyen

Strandidyll kort vei fra storbyen

Måned 10

14. februar 2016 at 02:04

I måned 10 var det Malaysia og Singapore på planen. Først vestkysten av Malaysia, så en avstikker til Singapore før jeg dro opp østkysten. Deretter ble det mer Malaysia på Borneo.

Høydepunkter:
Malaysia er et flott land, enkelt å reise rundt og godt utvalg av mat. Singapore er flott, på sin måte ulik Asia for øvrig. I nordøst Malaysia er Sharia-lover som gjelder. Traff utrolig mye hyggelige lokale folk der.

Nedturer:
Monsunen hadde ikke sluppet taket helt på østkysten. Jeg prøvde å komme ut til Tioman men ferga var innstilt på grunn av mye vind og bølger. Av samme grunn hoppet jeg over Perhentian Islands. Turen nordover kysten ble da mest en transportetappe.

Med Harry Hole på tur:
Harry Hole er nå skiftet ut med Mikael Blomqvist og Lisbeth Salander i Millennium-triologien.

Skråblikk på:
Stikkontakter. De fleste er «uhøvelig» plassert. Mange plasser har kun ett støpsel, dette er gjerne plassert 1,5 meter oppe på veggen og ikke i nærheten av noe møblement. Ladekabelen er uansett for kort så i mange tilfeller må man være oppfinnsom for å få ladet telefonen…

Planer:
Etter Borneo er det tilbake til fastlandet, da Kuala Lumpur. Videre reise er ikke planlagt akkurat i skrivende stund.

Singapore – løvebyen

11. februar 2016 at 01:17

Singapore kommer av singha (løve) og pura (by). Singapore ble egen republikk 9. august 1965 og feiret 50-års jubileum i 2015. Det var briten Thomas Raffles som kom til Singapore i 1819 og rett etterpå ble den moderne staten Singapore grunnlagt. Den var britisk koloni inntil 2. verdenskrig da japanerne okkuperte den, senere gikk Singapore inn i den malaysiske unionen i 1963, før den ble selvstendig stat i 1965.

I dag bor det bor rundt 5,5 millioner mennesker i Singapore og over 70% av befolkningen er kinesisk. Det er en meget moderne og stilfull 50-åring. I likhet med Taipei er den en ren og effektiv storby. Arkitekturen er moderne og nytenkende, det samme kan man også si om den gamle arkitekturen.

Grunnleggeren Thomas Raffles har fått oppkalt et hotell etter seg i byen, Raffles Hotel, hvor den verdensberømte drinken Singapore Sling skal ha sett dagens lys.

Marina Bay Sands er et av de mest kjente byggene i Singapore, tre tårn på over 200 meter med park og 150 meter langt svømmebasseng på taket. Det er adskillige bygninger med utfordrende arkitektur i Singapore. Her er noen bilder fra den moderne byen.

Kunstmuseum

Kunstmuseum

Marina Bay Sands, svømmebasseng på taket, observasjonsdekket til venstre

Marina Bay Sands, svømmebasseng på taket, observasjonsdekket til venstre

Marina Bay Sands, Helix Bridge nede til venstre

Marina Bay Sands, Helix Bridge nede til venstre

Helix Bridge

Helix Bridge

Merlion Park

Merlion Park

Singapore’s skyskrapere

Singapore’s skyskrapere

På toppen av Marina Bay Sands

På toppen av Marina Bay Sands

Utsikt over Singapore

Utsikt over Singapore

Kunstmuseet, Helix Bridge til høyre

Kunstmuseet, Helix Bridge til høyre

Gardens by the bay

Gardens by the bay

Gardens by the bay

Gardens by the bay

Lasteskipene ligger tett utenfor byen

Lasteskipene ligger tett utenfor byen

Havna ligger tett opp i bykjernen

Havna ligger tett opp i bykjernen

Museum

Museum

Museum

Museum

Anderson Bridge (1910)

Anderson Bridge (1910)

Cavenagh Bridge (1870)

Cavenagh Bridge (1870)

Cavenagh Bridge

Cavenagh Bridge

Kunstverk ved elva

Kunstverk ved elva

Mer kunst...?

Mer kunst…?

Singapore River

Singapore River

Raffles Hotell (1899)

Raffles Hotell (1899)

Raffles Landing Site, statue av Thomas Raffles

Raffles Landing Site, statue av Thomas Raffles