Hva er det beste landet?

12. april 2016 at 14:53

Dette spørsmålet har jeg fått flere ganger, både underveis og etter at jeg kom hjem. Spørsmålet er både enkelt og genuint. Svaret er ikke riktig så rett frem. De landene jeg besøkte var utrolig forskjellige på mange forskjellige måter. For å konkretisere dette mer så vil jeg sette opp noen kriterier som jeg vurderer det utfra. Disse er:

 1. Infrastruktur, spesielt det å reise rundt krever gode veier eller togforbindelser. Internettforbindelser
 2. Økonomi, fattig or not?
 3. Severdigheter og historie, noe landet har å tilby en skarve reisende. Språk

På turen besøkte jeg følgende land, i alfabetisk rekkefølge: Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. 8 land, hvor av 4 av de en gang har vært samlet i et stort rike, Angkor, i Østen. Et annet moment er at 7 av landene har tidligere vært kolonialisert av vestlige land, det er kun Thailand har ikke vært kolonialisert.

Kambodsja:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og gode bussforbindelser. Har noe toglinje men da går det i sneglefart, så det prøvde jeg ikke. Tregt internett.
-Kambodsja er et fattig land, jevnt over skitne og støvete byer. Tidligere fransk koloni.
-Kambodsja var hovedsete i Khmerriket og hadde da Angkor som hovedstad. Angkor Wat er en av de fremste turistattraksjonene i verden. Andre plasser som er verdt å få med seg er Killing Fields som ble opprettet under Pol Pot regimet, den genuine byen Kampot med nasjonalpark i nærheten og badebyen Sihanoukville. Greit nivå på engelsk språk.

Laos:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. I nord er det en del dårlige veier, så det tar lang tid å reise med buss. Laos har ikke jernbane. Tregt internett.
-I likhet med Kambodsja er Laos et fattig land, dette reflekteres mye i veistandarden. Også tidligere fransk koloni.
-Den gamle byen Luang Prabang er Laos fremste reisemål. Hovedstaden Vientiane er en liten hovedstad uten de helt store attraksjonene. I nord ligger Phonsavan med de mystiske steinkrukkene mens i sør er det spesielle Don Det eller ‘4000 øyer’, med muligheter for øyhopping i Mekongelva. Sistnevnte renner gjennom Laos fra nord til sør og det er muligheter for elvecruise. Greit nivå på engelsk språk, og har en sterk arv av fransk baketradisjon.

Malaysia:
-Bra infrastruktur, veier av bra standard og gode bussforbindelser. Togforbindelse fra Thailand og sør til Singapore. Gode internettforbindelser.
-Malaysia er et land i økonomisk utvikling og produserer olje. Hovedstaden Kuala Lumpur er både moderne og under sterk utvikling. Tidligere britisk koloni.
-Malaysia er multikulturelt og har mye å by på. Foruten hovedstaden er Gerorge Town på Penang et mat– og kultursentrum. Malakka er kanskje Malaysias best bevarte by, teplantasjene og det behagelige klimaet i Cameron Highlands. På Borneo er det muligheter for både jungel og dykking på korallrev. Andre plasser som jeg ikke fikk besøkt er Langkawi i nordvest, på østkysten ligger øyene Tioman og Perhentians, og på vestkysten ligger Pangkor. Godt nivå på engelsk språk, sannsynligvis en arv etter kolonitiden.

Myanmar:
-Grei infrastruktur, brukbare veier og bussforbindelser. Opplevde for eneste gang på turen at bussen brøt sammen. Vi ble 4 timer forsinket. Tog er upålitelig og en sakte reisemåte. Den beste toglinjen går mellom Yangon og Mandalay, selv om togene her er nokså presise er det ikke noe behagelig tur. Mer en opplevelse for livet… Gode flyforbindelser. Jevnt over godt internett.
-Myanmar er nok det fattigste og minst utviklet i regionen. Byene er nokså skitne og støvete. Telenor bygger ut mobilnettet. Tidligere britisk koloni.
-Myanmar har mye genuint å by på siden det ikke er så lenge siden landet ble åpnet for turisme. Deler av landet er sperret for turister med bakgrunn i sikkerhetssituasjonen. Det er mange interne konflikter i Myanmar men nye områder åpnes for turister etter hvert som situasjonen bedres. Yangon har den fantastiske gullbekledte Shwedagon Paya og tempelsletten i Bagan som de fremste turistattraksjonene. Fjellene i øst har behagelig klima og mye jordbruk. Plasser som jeg ikke fikk besøkt er Inle Lake, Kyaiktiyo Pagoda (Golden Rock) og den historiske byen Mawlamyine. Det er mye å utforske i Myanmar. Bra nivå på engelsk språk, i likhet med Malaysia er dette nok en arv fra kolonitiden.

Singapore:
-Singapore er et moderne land, like moderne som Europa. Gode veier og togforbindelse med Malaysia. Flyplassen i Singapore er kåret til verdens beste flere år på rad. Meget bra internett.
-Dette er en økonomisk suksesshistorie i Østen. Det er nok det rikeste og mest velstående landet av jeg besøkte. Tidligere en del av Malaysia men ble egen stat i 1965.
-Singapore er i hovedsak en stor og moderne by. Arktitekturen er fremragende og byen har mange interessante gamle bydeler, og har faktisk også litt «villmark». Noen parker som regnes som nasjonalparker. Engelsk er et av de offisielle språkene i Singapore.

Taiwan:
-Taiwan er i likhet med Singapore et veldig moderne land. Gode veier og bl.a. høyhastighetstog. Utmerket internett.
-Landet er moderne, hovedstaden Taipei er en ren og effektiv storby. Tidligere nederlandsk koloni.
Taipei er et bra reisemål i seg selv, med Taipei 101 og nasjonalparker i umiddelbar nærhet. Den gamle gullgraverbyen Jiufen er verdt et besøk, havnebyen Tamsui og varme kilder i Beitou er absolutt å anbefale. Jeg dro ikke lengre sør på øya, men det er flere interessante plasser der, bl.a. Sun Moon Lake. Engelsk språk går greit, men mange skilt i Taipei kun på kinesisk.

Thailand:
-Thailand har god infrastruktur. Gode veier og et godt utbygget system av motorveier. Gode togforbindelser, spesielt mot nord og sør. Daglig togforbindelse med Malaysia. Mange flyplasser og godt utbygget rutenett av flyruter. Godt internett.
-Thailand er i økonomisk utvikling og er nok også det mest turistifiserte landet i regionen. Hovedstaden Bangkok er moderne men samtidig overfylt og litt skitten.
-De fleste kjenner nok dessverre Thailand kun fra turiststedene, men landet har mye å by på. Ko Chang, Ko Samui, Ko Phi Phi og Ko Muk er alle fantastiske øyer, den mest turistifiserte er nok Phi Phi. Chiang Mai i nord er verdt et besøk, og det er mye lokal kultur og turmuligheter i området. Vil du ut av turiststrømmen så er Chiang Rai og White Temple ikke så langt unna. Da kan man også ta turen innom Golden Triangle, stedet hvor Myanmar, Thailand og Laos møtes. Greit nivå på engelsk språk, men Thailand må se seg forbigått, språkmessig, av mange land som har mindre med turister.

Vietnam:
-Bra infrastruktur, veier av grei standard og gode bussforbindelser. Myriader av mopeder på veiene gjør at trafikken går sakte. Vietnam har godt utbygget jernbane og gode togforbindelser. Godt med flyplasser og flyruter. Greie internettforbindelser.
-Vietnam er et land i økonomisk utvikling. Bra utbygget for turisme. Tidligere fransk koloni.
-Byene Hanoi og Ho Chi Minh City er de største byenene i Vietnam. Vakre Sapa i nord er et yndet turistmål, det samme er Halong Bay sør for Hanoi. Lengre sør ligger den sjarmerende Hoi An og den gamle hovedstaden Hue. Badebyen Nha Trang ligger vakkert til i sør og er en turistby slik man finner eksempelvis i Thailand, men stranden er veldig fin. Øya Vinpearl med fornøyelsespark ligger rett utenfor byen. Vil du ut av den store turistløypa så ta turen til Dalat oppe i fjellene, noen timer fra Nha Trang eller Can Tho i Mekong-deltaet i vest. En stopp i stille og fredelige Dong Hoi lengre nord er også å anbefale. Engelsk går greit i Vietnam.

Så, hvordan oppsummere dette? Noe for enhver sak. Landene er utrolig forskjellige. De dyreste landene er Singapore og Taiwan. Deretter vil jeg si Thailand og til sist de siste 5 har et ganske så likt kostnadsnivå for turister. Mat og reise er jevnt over billig, rom også forsåvidt. Det kommer an på hvilken standard man ønsker, og det er det meste å velge i. Håper det kan være noen tips til årets ferie…

Fra Battambang, Kambodsja

Statue, fra Battambang, Kambodsja

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Grønne daler nord i Laos, på vei til Phonsavan

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr "lykkebringer"

Svastika fra Malaysia. Svastika er fra sanskrit og betyr «lykkebringer»

There's a new SHARIFF in town...! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

There’s a new SHARIFF in town…! Fra Pyin Oo Lwin i Myanmar

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Singapore, Sushi Airways

Fra Taipei, Taiwan

Love Taipei, Taiwan

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Solnedgang fra Lonely Beach, Ko Chang, Thailand

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Modellbåt, Hoi An, Vietnam

Ett bilde fra…

3. april 2016 at 21:39

Jeg har tatt over 4000 bilder på tur i løpet av det siste året. Jeg ville gi meg en utfordring om å velge ETT bilde fra hvert land. Et bilde som er spesielt bra eller fra en spesiell plass i det aktuelle landet. Totalt besøkte jeg 8 land slik at det blir åtte bilder. Det var ikke helt enkelt, men en fin og rask rekapitulasjon av turen.

Bildene kommer i alfabetisk rekkefølge og er i utgangspunktet ikke en anbefaling hvor du bør dra, men det er det også!

 1. Kambodsja – Angkor Wat. Et av de absolutte høydepunktene på turen. Historien bak dette tempelet er imponerende, det samme er størrelsen. En fantastisk plass å besøke, og egentlig ikke så mange andre plasser i Kambodsja som matcher en slik opplevelse.
 2. Laos – Plain of jars i Phonsavan. Det sto mellom grotten i Konglor og de mystiske steinkrukkene i Phonsavan. Det faktum at man ikke vet hvem som laget disse steinkrukkene eller hva de ble brukt til er ytterst spennende. I tillegg var turen opp til Phonsavan en fantastisk, men slitsom, reise etter åskammer og langsmed bratte dalfører.
 3. Malaysia – Området sør på Borneo, utenfor Semporna med korallrevene og det klare vannet. Et fantastisk område for snorkling og dykking. Andre steder i Malaysia er den mangfoldige byen George Town på Penang, behagelige Cameron Highlands med teplantasjene, hovedstaden Kuala Lumpur og den gamle handelsbyen Malakka.
 4. Myanmar – Tempelsletten i Bagan. Myanmar har mye å by på, men tempelsletten i Bagan fremstår som unik sånn sett. Et must hvis du skal til Myanmar.
 5. Singapore – Øya, byen og landet. Fremragende arkitektur og mat, her representert ved Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge på havna i Singapore.
 6. Taiwan – Taipei, den moderne byen med Taipei 101. Majestetisk og monumentalt. Varme kilder i Beitou og gullgraverbyen Jiufen var også flotte opplevelser her.
 7. Thailand – Ko Muk med sjørøverhulen som hentet ut fra et eventyr. Andre steder i Thailand er krigshistorien i Kanchanaburi med broen over Kwai, alle de flotte opplevelsene Chiang Mai, flotte Ko Chang eller paradisøya Phi Phi Island. Mye å velge i…
 8. Vietnam – Sapa i nord-Vietnam. Fantastiske Sapa oppe i fjellene. Behagelig klima og den fantastiske dalen fylt med risterrasser. I Vietnam er også Halong Bay og den gamle byen Hoi An med de gamle husene og den gode maten. Hanoi er også en uforglemmelig opplevelse, det samme med Can Tho (Mekong deltaet) og den lokale fiskerbyen Dong Hoi.
1. Kambodsja og Angkor Wat

1. Kambodsja og Angkor Wat

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

2. Laos. Steinkrukkene i Phonsavan

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

3. Malaysia, her Lille Mataking utenfor Semporna

4. Myanmar og templene i Bagan

4. Myanmar og templene i Bagan

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

5. Singapore med Marina Bay Sands, Kunstmuseet og Helix Bridge til venstre

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

6. Taipei med Taipei 101 på 508 meter

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

7. Thailand. Sjørøverhula på Ko Muk

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

8. Vietnam og risterrassene i Sapa

Luftballonger over Bagan

30. mars 2016 at 14:29

Bagan er som tidligere nevnt helt flatt. En populær måte for turister å se området på er med varmluftsballong. Disse starter om morgenen, ved soloppgang, og før heten slår til. Denne morgenen var det 17 varmluftsballonger som tok av og drev innover templene på sletten.

Jeg har tatt turen til stupaen Buledi for å få med meg soloppgangen. Det er helt mørkt når jeg kommer frem og noen av de nærliggende templene er lyssatt. Ballongene tar av noen kilometer lengre øst og driver med vinden innover sletten. Det er ganske spektakulært å se disse kjempene reise seg over skogen og stige til værs. Vi som har funnet veien til Buledi denne morgenen er heldige, ballongene driver «rett over» hodene våre. Det er en stille ferd, bare avbrutt av brølet når gassbrenneren tennes for å justere høyden.

Utsikten må være ganske så spektakulær fra kurven under ballongen og det må være en flott måte å oppleve Bagan på. Dessverre ble det litt dyrt for en ballongtur, så det får bli en annen gang for mitt vedkommende. Det er absolutt noe å vurdere dersom du skal til Bagan. Noen fine bilder ble det i alle fall, selv om soloppgangen ikke var den mest strålende denne morgenen.

En ballong passerer, legg merke til flammen fra gassbrenneren

En ballong passerer, legg merke til flammen fra gassbrenneren

Før soloppgang

Før soloppgang

De første ballongene løfter seg over skogen

De første ballongene løfter seg over skogen

Et lite glimt av solen denne morgenen

Et lite glimt av solen denne morgenen, Bagan viewing tower i bakgrunnen

Et lite glimt av solen...

Et lite glimt av solen…

Til værs stiger den...

Til værs stiger den…

...gassflammen lyser opp

…gassflammen lyser opp

De store templene i Bagan

27. mars 2016 at 11:08

Av alle de flere tusen templene i Bagan er det noen ordentlig store stjerner. De virkelig imponerende templene. Det foregår et omfattende restaureringsarbeid av mange av disse. Området er utsatt for jordskjelv og har vært rammet av hyppige skjelv gjennom tidene. Det siste store jordskjelvet traff Bagan i 1975 og gjorde omfattende skader på mange templer. Flere land bistår med restaureringen.

Noen av templene har restriksjoner på å ta bilder inne, slik at de fleste templene vises fra utsiden. Felles for alle templene er at de er i underkant av tusen år gamle og har overlevd utallige jordskjelv, dog ikke uten skader og reparasjoner. Desto mer imponerende er det at de ennå står den dag i dag.

Det første av de store templene er Ananda Pahto. Tempelet er anslått bygget mellom år 1090 og 1105. Med sine 53 meter i høyden er det det nest høyeste tempelet i Bagan. Tempelet fremstår som det mest restaurerte og også den største turistattraksjonen av alle.

Thatbyinnyu Pahto er det høyeste tempelet med sine 63 meter. Det ruver godt i terrenget og kan sees over nesten hele sletten i Bagan. Tempelet ble bygget i 1144.

Sulamani Pahto ble bygget rundt 1181 og fikk omfattende skader i jordskjelvet i 1975 men er nå godt restaurert. Tempelet er i teglstein og er noe av det beste som er bygget i Bagan. Det har også en del veggmalerier innvendig.

Shwezigon Paya er en gullforgylt stupa som ble ferdigstillet i 1086. Inngangen til denne er en lang gang før man kommer inn til selve stupaen, som er omkranset med templer. Shwezigon Paya har gjennom tidene blitt skadet av jordskjelv, og ble også skadet under skjelvet i 1975 men er hele tiden blitt rekonstruert og restaurert.

Siste tempel i dette innlegget er Dhammayangyi Pahto, bygget rundt 1170. Dhammayangyi Pahto er massivt, buegangene er monumentale og dette skal være det største tempelet i Bagan. Tempelet er litt «snaut» på toppen, det likner mer på en pyramide. En gang i tiden har det også hatt et maiskolbe-lignende spir (sikhara) som på Ananda Pahto. Det har dessverre ikke blitt restaurert etter at det også ble offer for det store jordskjelvet i 1975.

Sjekk ut bildene fra de storslagne templene i Bagan.

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto ruver godt i terrenget

Thatbyinnyu Pahto ruver godt i terrenget

Sulamani Pahto

Sulamani Pahto

Sulamani Pahto

Sulamani Pahto

Toppen av Sulamani Pahto (sikhara) er rekonstruert etter jordskjelvet i 1975

Toppen av Sulamani Pahto (sikhara) er rekonstruert etter jordskjelvet i 1975

Detalj fra Sulamani Pahto

Detalj fra Sulamani Pahto

Veggmaleri fra Sulamani Pahto

Veggmaleri fra Sulamani Pahto

Veggmaleri fra Sulamani Pahto

Veggmaleri fra Sulamani Pahto

Inngangen til Shwezigon Paya

Inngangen til Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya, området rundt stupaen

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto, uten sikhara

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto

Buegang, Dhammayangyi Pahto

Buegang, Dhammayangyi Pahto

Buegang, Dhammayangyi Pahto

Buegang, Dhammayangyi Pahto

Bagan – den magiske tempelsletten

24. mars 2016 at 19:33

Bagan ligger noen timers reise sørvest for Mandalay, og er Myanmars største turistattraksjon. Landskapet i området er rimelig flatt, men i Bagan er slettene fylt med templer, pagodaer og stupaer. Det er litt usikkert om når tid stedet ble anlagt, ut fra gamle krøniker er det anslått det 2. århundre, mens det er datert bosettinger til rundt år 950.

Man har beregnet at området engang har inneholdt over 10.000 religiøse monumenter fordelt over et område på 104 kvadratkilometer i Bagan. Dette ble konstruert og bygget i en 250-års periode da Bagan var hovedstaden i det Baganske empiret, Pagan Empire. Bagan var da politisk, økonomisk og kulturelt nervesenter i den Paganske riket.

Området er mildt sagt imponerende. Det er egentlig vanskelig å finne ord for å beskrive Bagan i dag. Omfanget er så overveldende og over alt ser man spir og templer i landskapet. Jeg leier meg en eBike, batteridrevet motorsykkel, og kjører rundt på sletten. Området er stort og dette er en av de varmeste og mest nedbørfattige delen av landet. Noen av de store templene er turistmagneter og turistbussene kjører i ett og templene fylles. Til glede for de mange selgerne utenfor. Det er derfor greit å komme litt utenfor turiststrømmen og besøke plasser som ikke så mange andre kommer til.

Det er varmt, men behagelig å kjøre rundt på sletten mellom alle de gamle templene. Det er ikke helt enkelt å navigere, kartet er i groveste laget og veier og stier forandres eller gror igjen. Over åkrer og forbi gårder. Jeg havner også i en lokal landsby som nok ikke så mange turister dropper innom. Noen plasser støter jeg på flokker av kyr eller geiter. Gjeterne er alltid i nærheten og ser til flokken.

Når jeg stopper så er det helt stille, vinden rusker i det tørre gresset, fluene surrer og fuglene kvitrer i trærne. Ved enkelte av templene er det bare noen få selgere. Jeg møter Kaika ved et av templene, hun kan til alt overmål noen ord på norsk! Kaika er av Bamar-folket. Hun har en tradisjonell ansiktsmaling, Thanaka, som er spesielt for folket i Myanmar. Thanaka lages av tre som det er mye av i Myanmar og benyttes som forskjønnende kosmetikk, påført i mønstre. Det benyttes også som beskyttelse mot solen, og da også av gutter og menn.

Videoen nederst i innlegget er tatt fra en stupa kalt Buledi. Jeg sitter og ser utover landskapet og tenker hvilket ord som kan beskrive det jeg ser. Det kommer plutselig til meg: Magisk. Se bildene fra den magiske tempelsletten i Bagan.

Buledi

Buledi

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Tempelsletten i Bagan

Ut på tur...

Ut på tur…

Shwesandaw Paya

Shwesandaw Paya

Shwesandaw Paya

Shwesandaw Paya

Utsikt fra Shwesandaw Paya

Utsikt fra Shwesandaw Paya

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto

Ananda Pahto

Ananda Pahto

Liggende Buddha

Liggende Buddha (18 meter)

Kaika

Kaika

Lunsj på en lokal restaurant (4 hovedretter + tilbehør)

Lunsj på en lokal restaurant (4 hovedretter + tilbehør)

Ruintester ute på sletten

Ruintester ute på sletten

Mya Zedi Pagoda

Mya Zedi Pagoda

Mya Zedi Pagoda

Mya Zedi Pagoda

Leimyethna Pahto

Leimyethna Pahto

Toppen av Leimyethna Pahto

Toppen av Leimyethna Pahto

Dhammayazika Paya

Dhammayazika Paya

Dhammayazika Paya

Dhammayazika Paya

Lokal landsby

Lokal landsby

En flokk med kyr på vandring

En flokk med kyr på vandring

Solnedgangen nærmer seg og turistene samles på Pyathada Paya

Solnedgangen nærmer seg og turistene samles på Pyathada Paya

Utsikt fra Pyathada Paya

Utsikt fra Pyathada Paya

En flokk med kyr og geiter virvler opp støv og sand på den tørre sletta

En flokk med kyr og geiter virvler opp støv og sand på den tørre sletta

Solnedgang over Bagan

 

 

Båttur på Irrawaddy-elva

22. mars 2016 at 19:46

Irrawaddy eller Ayeyarwaddy som den nå kalles er Myanmars lengste elv med en lengde på drøye 2000 kilometer. Elva starter i de tibetanske fjellene i Kina, nord for Myanmar. Fra gammelt av ble elva betegnet som «veien til Mandalay», før både veier og jernbane ble realisert.

Elva flyter fra Mandalay og vestover mot Bagan, som er Myanmars største og fremste turistattraksjon med over 3000 gamle templer. Jeg tok båten fra Mandalay til Bagan, en tur som tar rundt 10 timer. Nok til å få med seg både soloppgang og solnedgang fra båtdekket. Landskapet er litt variert etter avgang fra Mandalay, templer og pagodaer ligger spredt i åssidene. Etter hvert så flater landskapet helt ut slik at det er nesten som å være ute på åpent hav. Det er den tørre årstiden nå og vannivået er lavt og store sandbanker ligger blottet langs elvebredden. Båttrafikken er stor på denne ferdselsåren, vi møter uttallige lastebåter og passasjerbåter på turen.

Soloppgang over Irrawaddy, Mandalay

Soloppgang over Irrawaddy, Mandalay

Båten klar for avgang

Båten klar for avgang

Båter på Irrawaddy

Båter på Irrawaddy

Templer og pagodaer...

Templer og pagodaer…

...ligger spredt rundt omkring...

…ligger spredt rundt omkring…

...i åssidene

…i åssidene

Lastebåt på elva

Lastebåt på elva

Klart for første brupassering

Klart for første brupassering

Landskapet flater ut

Landskapet flater ut

Store sandbanker ligger tørrlagte

Store sandbanker ligger tørrlagte

Passasjerbåt passerer oss...

Passasjerbåt passerer oss…

...og en til

…og en til

Lokal passasjerbåt

Lokal passasjerbåt

Selfie på Irrawaddy

Selfie på Irrawaddy

Tomt på soldekket i varmen

Tomt på soldekket i varmen

Vi nærmer oss Bagan...

Vi nærmer oss Bagan…

...og solnedgang over Irrawaddy

…og solnedgang over Irrawaddy

Pyin Oo Lwin – den gamle britiske kolonihovedstaden

19. mars 2016 at 17:01

Byen ble grunnlagt av britene i 1896 og ble opprinnelig kalt Maymyo. Den benyttet av den britiske koloniadministrasjonen som sommerhovedstad, for å slippe unna heten i Mandalay. Byen ligger på drøye 1000 moh. og har et behagelig klima, varme dager og kjølige netter. Pyin Oo Lwin ligger på veien fra Mandalay og inn mot Hsipaw.

Det kjølige klimaet gir gode forhold for jordbruket. I dag er byen mest kjent for frukt, grønnsaker, kaffe og vinproduksjon. Det produseres mye jordbær her, som igjen blir til syltetøy og vin. Lokalprodusert Shan-kaffe får man servert overalt i byen. Betel blader er populært i Myanmar. Det er et lettere rusmiddel som mange går rundt og tygger på. Bladene smøres med en sitron/lime-blanding, deretter has det på en type tobakk før de rulles til en kule. Disse tygges kun, over alt og av «alle»…

Pyin Oo Lwin består av gammelt og nytt side om side. Gamle hus i kolonistil er spredt rundt i byen og i utkanten ligger en flott og velholdt botanisk hage. Markedet er ganske omfangsrikt og også fargerikt, det er godt utvalg av alt som trenges.

Å ta seg rundt i byen er enkelt på sykkel. Selv om dette er en fjellby så ligger den i et område som er nokså flatt. Det er kun slakke bakker enkelte steder. I likhet med Hsipaw er dette en typisk myanmarsk by, litt skitten og støvete. Bedre blir det ikke av at hovedveien går rett gjennom byen, og det er mye tungtrafikk her siden veien benyttes som hovedtrafikkåre for import og eksport til Kina. Uansett, sjekk ut bildene fra Pyin Oo Lwin.

Fra botanisk hage

Fra botanisk hage

Gatebilde fra Pyin Oo Lwin

Gatebilde fra Pyin Oo Lwin

Purcell Tower, klokketårnet klargjøres for vedlikehold

Purcell Tower, klokketårnet klargjøres for vedlikehold

Hindutempel

Hindutempel

Mange gamle bygninger i koloni-stil rundt om i byen

Mange gamle bygninger i koloni-stil rundt om i byen

Markedet

Markedet…

...i Pyin Oo Lwin

…i Pyin Oo Lwin

Krydder

Krydder…

Syltede saker...

Syltede saker…

Frukt...

Frukt…

Grønnsaker...

Grønnsaker…

Chili, ferdigpakket...

Chili, ferdigpakket…

Betel blader...

Betel blader…

Fargerike blomster...

Fargerike blomster…

Governor's mansion, i utkanten av byen

Governor’s mansion, i utkanten av byen, vingård i forgrunnen

Governor's mansion

Governor’s mansion

Hest og kjerre for den eventyrlystne

Hest og kjerre for den eventyrlystne

Fra den botaniske hagen

Fra den botaniske hagen

En gruppe ungdommer ville bli tatt bilde av med meg...

En gruppe ungdommer ville bli tatt bilde av med meg…

Utsikt over byen

Utsikt over byen

Hsipaw – opp i fjellene

16. mars 2016 at 18:00

Hsipaw (uttales sii•på) ligger rundt 700 moh. oppe i fjellene i øst mot grensa til Kina, nord for Laos. Området kalles for Shan-staten, etter minoriteten Shan som er majoriteten i delstaten. Hsipaw betyr egentlig «4 hjørner» og er oppkalt etter da byen ble planlagt. Man satte hjørnene for byen, og anla den innenfor de 4 hjørnene.

Byen er en «typisk» by i myanmarsk målestokk. Litt skitten, men energisk på dagtid. På kveldstid dør byen helt ut og stillheten og roen senker seg. Den er vakkert anlagt nede ved elven og med fjellene i bakgrunnen. Man kan ta turen opp til «Sunset hill» og nyte utsikten og solnedgangen.

De fleste besøkende tar turen til Hsipaw for å gå i fjellene og besøke lokale Shan og Palaung landsbyer. Det er motsetninger mellom Shan og Palaung, og væpnede kamper har forekommet. Nå er det våpenhvile etter avtalen som ble inngått i 2013.

Jeg leide guide og tok en tur i nærområdet, hvor vi blant annet besøkte en lokal Shan landsby. Det er ikke så mye turisme her ennå, slik at landsbyen er autentisk. Det er, ironisk nok, den nærmeste landsbyen til Hsipaw men som alle turistene går forbi iflg. guiden min.

Det er vakkert i området rundt Hsipaw. Jorder og plantasjer ligger mellom fjellene, landsbyene er stille og harmoniske og folk er hyggelige. Det er fredelig å rusle over åkrene og gjennom skogen. Vi stoppet også på en liten restaurant og spiste en lokal spesialitet, lokale Shan nudler med tomatsuppe. En god opplevelse.

Solnedgang over Hsipaw

Solnedgang over Hsipaw

Byen ligger vakkert til nede ved elven og med fjellene i bakgrunnen

Byen ligger vakkert til nede ved elven og med fjellene i bakgrunnen

Området rundt byen er relativt flatt til tross for at byen ligger på 700 moh.

Området rundt byen er relativt flatt til tross for at byen ligger på 700 moh.

Bybilde Hsipaw

Bybilde Hsipaw

Hsipaw

Hsipaw

Den lokale moskeen

Den lokale moskeen

Lokalt kjøretøy

Lokalt kjøretøy

Gatebilde Hsipaw

Gatebilde Hsipaw

Fra jernbanestasjonen

Fra jernbanestasjonen

Elvepromenaden

Elvepromenaden

Kaffepause ved elva

Kaffepause nede ved elva

Elvebåt

Elvebåt

Kvinner vasker klær ved elva

Kvinner vasker klær ved elva

På tur på landsbygda

På tur på landsbygda

Nudler som soltørkes

Soltørking av nudler

Området er godt egnet for jordbruk

Området er godt egnet for jordbruk

Gammel kongegrav

Gammel kongegrav

Buddha-statue

Buddha-statue

Lokal Shan-landsby

Lokal Shan-landsby

Suppe med Shan nudler, laget av sticky rice

Suppe med Shan nudler, laget av sticky rice

Utsikt fra Sunset Hill

Utsikt fra Sunset Hill

Solnedgang fra Sunset Hill

Solnedgangen fra Sunset Hill

Mandalay – Yangons skitne lillebror

14. mars 2016 at 09:29

Etter 16 timer på toget fra Yangon, i det jeg vil beskrive som «togturen fra helvete», ankom jeg Mandalay i det sentrale Myanmar. Reisen er faktisk så bisarr at jeg anbefaler den dersom du noen ganger har tenkt å reise til Myanmar. Distansen er rundt 62 mil og gir en gjennomsnittlig hastighet på noe under 40 kilometer i timen. Det rister, skrangler, hopper og gynger ustanselig hele veien. Bedre blir det ikke av at reisen gikk om natten. Garantert en uforglemmelig tur. Et mirakel at toget ikke sporet av opptil flere ganger underveis… Og apropos mirakel… Toget var i rute!

Området fra Yangon til Mandalay er paddeflatt. Høydeforskjellen er på drøye 60 meter fordelt over 625 kilometer.

Mandalay er egentlig ingenting å skrive noe om. Byen har mye til felles med Yangon, skitten og støvete men uten de store attraksjonene. Imidlertid er det en stor forskjell; mopeder. Det kryr av de her! Mandalay er mer et knutepunkt for reiser videre innen Myanmar. Byen ligger sånn sett strategisk til omtrent midt i landet.

Området rundt Mandalay har litt mer å by på, mye templer og pagodaer er det å finne her også. Jeg tok en dagstur i området og fikk oppleve både templer, tradisjonelt håndarbeid som veving, treskjæring og steinhogging. Tur med hest og kjerre, mer templer og verdens lengste bru av teak. En flott dag ute på landsbygda i Myanmar.

Treskjærerkunst

Treskjærerkunst

Fra togturen, skarpheten i bildet sier sitt om turen...

Fra togturen, skarpheten i bildet sier sitt om turen…

Fra vollgraven i gamlebyen

Fra vollgraven i gamlebyen

Vollgraven er rundt 1 kilometer lang

Vollgraven er rundt 1 kilometer lang

Utsikt fra Mandalay Hill

Utsikt fra Mandalay Hill

Området er helt paddeflatt...

Området er helt paddeflatt…

Fra steinhoggeri

Fra steinhoggeri

Spesialister gjør ferdig ansiktene slik at de får det riktige uttrykket

Spesialister gjør ferdig ansiktene slik at de får det riktige uttrykket

Ferdig statue

Ferdig statue

Treskjærere i arbeid

Treskjærere i arbeid

Detalj fra treskjærearbeid

Detalj fra treskjærearbeid

Veving av tradisjonell bryllupsdrakt. Kan ta opp til 2 måneder å fullføre

Veving av tradisjonell bryllupsdrakt. Kan ta opp til 2 måneder å fullføre

The temple of 45 Buddhas

The temple of 45 Buddhas

Alle statuene er hugget ut av fjellet og kan ikke flyttes

Alle statuene er hugget ut av fjellet og kan ikke flyttes

Alt arbeid med huggingen er gjort manuelt for hand

Alt arbeid med huggingen er gjort manuelt for hand

Utsikt over landsbygda utenfor Mandalay

Utsikt over landsbygda utenfor Mandalay

Templene, pagodene og stupaene ligger tett i tett

Templene, pagodene og stupaene ligger tett i tett. Irrawaddy elva i bakgrunnen

På vei til neste tempel

På vei til neste tempel

Bagaya Kyaung monastery fra 1838, bygget i teak

Bagaya Kyaung monastery fra 1838, bygget i teak

Tempelet er bygget av opptil 60 meter høye teak trær

Tempelet er bygget av opptil 60 meter høye teaktrær

Inngangen med treskjæringer

Inngangen med treskjæringer

Inwa Temple (Me Nu Ok Kyaung) fra 1822

Inwa Temple (Me Nu Ok Kyaung) fra 1822

Buegang fra tempelet

Buegang fra tempelet

U Bein Brua, verdens lengste teakbru, 1,2 kilometer lang og fra ca. 1850

U Bein Brua, verdens antatt lengste teakbru, 1.2 kilometer lang og fra rundt 1850

Båttur på elva er populært blant turistene

Båttur på elva er populært blant turistene

Avslapping med en øl nede i fjæra

Avslapping med en øl nede i fjæra

Måned 11

11. mars 2016 at 12:18

Måned 11 er siste hele reisemåned.  Det var Malaysia og Myanmar på planen, sistnevnte ble besluttet i siste liten.

Høydepunkter:
Området utenfor Semporna i provinsen Sabah på Borneo var helt fantastisk. Turkis vann og krystallklart hav. Fargerike fisker og skilpadder på korallrevene. Myanmar er også et høydepunkt. Lite turister og et veldig enkelt land.

Nedturer:
For kort tid i Myanmar. Prøvde å endre billetten, men det ble for dyrt. Shit happens! Nedtelling til hjemreisen har nok startet eller vært i gang en stund… 🙁

Med Harry Hole og Lisbeth Salander på tur:
Nå er «alle » bøkene lest og sekken lettere. Det har vært mye god underholdning på turen.

Planer:
Etter Myanmar er det tilbake til Thailand og de siste ukene av turen blir tilbrakt der.