På fisketur i shorts og sandaler

30. mai 2015 at 15:08

Kjempefangst! Dro på fisketur i utkanten av Chiang Mai. Det er en kunstig innsjø som inneholder en del tropiske fiskeslag. Arten jeg fisket etter heter Mekong catfish, eller Mekongkjempemalle. Den største som er fanget i Thailand var 293 kg., 2,7 meter og som visstnok skal være verdensrekord for ferskvannsfisk. Man regner med at fisken kan bli over 60 år gammel, inntil 3 meter og rundt 300 kilo!

Min fangst blekner nok litt i sammenlikning med bestenotering på rundt 30 kilo. Totalt fikk jeg rundt 8-10 fisker, et par på rundt 30 kilo, en på rundt 25 og noen «mindre» som fort betyr 10-15 kilo. Vekten er angitt ut fra guidens anslag, vi veide ikke fisken etter som det ble praktisert fang-og-slipp (catch and release). Det var ganske slitsomt å sveive inn disse i 35 graders varme, holde lina stram til enhver tid og samtidig ikke slippe ut for mye snøre. Brukte et kvarters tid på de største før de lå i håven. Det kjentes godt i armene da. Men morsomt var det!

Selve fisken er muskuløs, har vakre farger i sølv/fiolett og er veldig tverrsnutet. Litt merkelig utseende…

Dagens første...

Dagens første…

Rundt 20-25 kilo...

Rundt 20-25 kilo…

Dagens største...

Dagens største…

Doi Inthanon National Park

28. mai 2015 at 15:28

Turen til toppen på Doi Inthanon var en del av denne turen. Årstiden ville det slik at været ikke ble det beste. Imidlertid ble det etter forholdene en fin tur hvor vi besøkte fossefall, Karen Village, tempel og botanisk hage. Værforholdene satte en stor begrensning for fotograferingen, men noen bilder fikk jeg tatt.

I Karen Village fikk vi se litt av livet til Karen folket. Dette er en landsby som beboes permanent, og de som bor her betegnes som White Karen. I all hovedsak livnærer de seg av jordbruk, og litt turisme. Jeg var innom den lokale kaféen og tok meg en kaffe. Dette er kortreist kaffe. Den dyrkes, modnes, plukkes, brennes og konsumeres her. Typen er Arabica og smaker mye likt den afrikanske. Sterk smak av mocca og køl svart. De lager den mer av typen Americano, som er noe sterkere enn den kaffen vi er vant med hjemme.

Siden dette var en heldagstur så var lunsj inkludert (ingen bilder fra denne). Under lunsjen kommer guiden med en bolle med suppe og setter på bordet. «Snakesoup» sier han. Vi fortsetter lunsjen, ingen rører suppebollen. Etterhvert går jeg bort til jenta hvor denne står og spør om hun skal smake på suppen. Hun rister på hodet og takker nei. Jeg tar med meg bollen til plassen min, da kommer det tre andre «interessenter». Vi deler innholdet på fire og spiser. Det smaker svinekjøtt. Så kommer guiden og tilstår at det ikke var «snakesoup» likevel, men en tradisjonell suppe med chilimarinert svinekjøtt. Moroklumpen!

Det regnet hele tiden vi besøkte Royal Garden botanisk hage. Velstelt anlegg og mye fargesterke planter – og sorte svaner. Tror det er første gang jeg har sett det.

Rismarker i tørketiden

Rismarker i tørketiden

Tradisjonelt Karen hus

Tradisjonelt Karen hus

Karen kvinner vever

Karen kvinner vever

Karen kvinne med baby

Karen kvinne med baby

Kaffebusk

Kaffebusk

Svart Lars...

Svart Lars…

På den lokale kaféen

På den lokale kaféen

Fra botanisk hage

Fra botanisk hage

Kraftige farger

Kraftige farger

Sorte svaner

Sorte svaner

Doi Inthanon – Thailands høyeste fjell

26. mai 2015 at 15:21

Høyderekord og bunnotering! Doi Inthanon er Thailands høyeste fjell med 2565 moh. Det er høyderekord for min del.

Veien opp dit var for så vidt enkel; Bil! Toppen er en del av en nasjonalpark med samme navn. Dessverre var ikke været på min side da jeg var på toppen. Tåke, regn og 13 grader. Sistnevnte er bunnotering for meg i Thailand! Forøvrig ikke så ulikt nordnorsk sommer… Belønningen var en 4 dagers forkjølelse! Om morgenen kl. 6 samme dag var temperaturen nede i 8 grader. Det er ikke uvanlig at det blir nattefrost i den kalde årstiden (november-februar).

Toppen er dekket av urskog. På grunn av været så var det ikke noe utsikt å skue utover, men noen litt trollske bilder fikk jeg tatt i skogen. Samt av det offisielle toppunktet.

2565,3341 moh.

2565,3341 moh.

Chiang Mai

22. mai 2015 at 13:20

Chiang Mai er regionhovedstad og ligger nordvest i Thailand. Provinsen grenser mot Myanmar i vest og nord samt mot Laos i nord og øst.

Provinsen har mange minoriteter, bl.a Karen-folket opprinnelig fra Myanmar.

Byen er veldig gammel, man anslår at den ble grunnlagt rundt år 1296. Gamlebyen var omringet av en mur med vollgrav foran. Vollgraven er ennå intakt mens muren finnes stedvis, noen plasser restaurert og andre plasser slitt av tidens tann.

Chiang Mai er svært ulik Bangkok. Den ligner mer på en småby og tar man en tur gjennom litt mindre bakgater så er det riktig så fredelig, selv om man er midt i sentrum. Det er også mange skoler og universiteter her. Antallet templer i byen vet jeg ikke, men jeg kan si at det er mange…

Byen ligger også idyllisk til omringet av fjell på alle kanter. Thailands høyeste fjell, Doi Inthanon, ligger en times kjøretur sørvest for byen. Det er også flere nasjonalparker i provinsen.

Regntiden nærmer seg – Chiang Mai

22. mai 2015 at 13:29

Regntiden nærmer seg. Det er en god «skur» eller to om dagen, bare sjekk videoen under. Jeg må si det er noe fascinerende ved å se det regne, det er så voldsomt. Så mye som skal ned på kort tid. Uansett, du blir våt – selv om du har paraply. Det spruter opp fra gaten, sideveis fra skilt, mopeder, biler etc. som regnet treffer. Overalt!

Klikk på bildet for å starte videoen (Youtube).

17. mai-feiring i shorts

17. mai 2015 at 13:58

Dette er min første 17. mai utenlands. Jeg tok turen til Sjømannskirken som ligger mellom Pattaya og Jomtien. Det bor en del nordmenn i området, og dette er et samlingspunkt for mange av de.

Først var det norsk frokost med grovt brød og røkelaks, egg etc. Sanger og taler før toget gikk. Det var overraskende mange som var møtt opp, både nordmenn og thaier. Toget gikk gjennom noen gater før det endte opp der vi startet. Mange nysgjerrige sto og så på. Etterpå var det is, brus, pølser, kaker og kaffe til alle. For barna så var det tradisjonelle leker som sekkeløp, kaste på stikka, pilkast, løkløp (ja, du leste riktig… egget er byttet ut med en løk!).

Møtte mange andre nordmenn, både fastboende, turister og en sjømann!

Dagen ble avsluttet med noen timer på stranda med bading. Alt i alt en hyggelig feiring i varmen.

Klar for feiring

Klar for feiring

Frokost

Frokost

"Orkesteret"

«Orkesteret»

Kaker og frukt

Kaker og frukt

Is hører med...

Is hører med…

Ko Lan

19. mai 2015 at 15:59

Ko Lan (coral island) ligger bare 45 minutter fra fastlandet. En fin dagstur, her er det kritthvite strender og klart vann.

Jeg tok turen til Twaen Beach, som er den mest populære. Dette er nok en turistplass, souvernirbutikker og mat langs hele stranda. Hurtigbåtene går i skytteltrafikk med haugevis av kinesiske turister, som fyller restauranter og tar selfier før de returnerer like raskt som de kom.

Selve stranda er fin som pudder og hvit som snø. I tillegg er den langgrunn. Ut over det så ble det noen idylliske bilder…

Jomtien Beach

16. mai 2015 at 14:16

Jomtien ligger sørvest for Bangkok, ca. to timers tur fra flyplassen. Dette er en turistplass, veldig populær i Skandinavia. Det er mange fra Norge, Sverige og Finland som driver bar/restaurant eller gjestehus her. Innslaget av europeisk mat er stort, så det er noe for enhver smak her.

Jeg har bare tatt det easy her i et par uker i varmen, og benyttet anledningen til litt strandliv før jeg setter kursen nordover.

Selve stranda er flere kilometer lang og ser innbydende ut, men det er dessverre litt søppel og rask rundt om kring inkludert i havet. Ikke så fornøyelig å skulle ta seg en dukkert og måtte vasse seg gjennom søppel og rask først. Strandselgere florerer det av. Du får kjøpe alt mulig her, mat, drikke, klær, tatoveringer, silke, pyntegjenstander osv. Vannscooter og seilbrett kan du også låne.

Jeg har gått helt vest på stranda, der er det bedre. Mindre søppel, renere vann og færre selgere.

Det er egentlig ikke så mange severdigheter her, det meste er laget for turister så jeg har ikke vært rundt på så mye. Imidlertid så er det et høyt tårn hvor man kan få litt utsikt. Jeg tok heisen opp til observasjonsdekket på 56. etasje, så de fleste bildene er derfra.

Utsikt fra balkongen

Utsikt fra balkongen

Tropisk regn...

Tropisk regn…

 

Måned 1

12. mai 2015 at 12:42

Da har jeg vært på veien en måned allerede! Tenkte å ta en liten oppsummering så langt.

Turen startet med en merkelig følelse når jeg ankom Bangkok. Det var rart plutselig å være der etter så mye planlegging og praktiske gjøremål – og ikke minst uten returbillett. Så etter en time på kafe med en fruktshake og medbrakte nordnorske aviser var jeg klar for å komme meg videre.

Høydepunkter:

Songkran-feiringen var en rivstart på turen, det var bare å komme i gang og bli søkkvåt først som sist. Skikkelig moro.

Kanchanaburi-provinsen var et flott høydepunkt. Flott natur og mye historie, ikke minst mange sterke historier og inntrykk. Selve byen er ikke så spesiell, men det er en avslappet stemning med gode restauranter og barer. Ikke minst at den store turismen ikke har fått fotfeste, gjør at byen har en fremstår som ekte. En plass jeg kan anbefale.

Nedturer:

Ingen spesielle, men den sterke kontrollen av minoriteter desto lengre innover i provinsen gjorde inntrykk.

Det er også klart at Thailand ikke har noe godt renovasjonssystem, spesielt synlig når man kommer ut i distriktet. Enkelte plasser ved veien lå det til dels store mengder søppel langs veien. Da tør jeg ikke tenke på hvordan det kan se ut lengre inn i skogen, men forhåpentlig er det bedre der.

Med Harry Hole på tur:

Jeg har aldri vært noen stor lesehest. Takket være et 3 for 2 tilbud på noen gamle bøker av Jo Nesbø om Harry Hole, ble sistnevnte med på tur. Har på denne turen lest Snømannen og er i innspurten av Rødstrupe nå.  Vi tar morderen iløpet av et par dager. ANBEFALES!

Skråblikk på:

Thailand er ikke bare smilets land, det er også oppfinnsomhetens land.

Ta f.eks. plastposer… Ikke bare til å bære hjem varer med. Her benyttes de til det meste. Varme grillspyd eller pølser kjøpt på gata får du i plastpose. Omtrent alt flytende får du i plastposer, saus – bare en teskje eller to, og supper! Kjøper du drikke på et marked, så får du den med is i… nettopp – en plastpose + sugerør da.

Minibuss går ofte over alt. Bussrute? Jevnlig, kjører først når bussen er full. Enkelt og greit. Thaistyle!

Utfordringer:

Varmen er helt klart den største utfordringen nå. Temperaturer på opp mot 40 grader og høy luftfuktighet. Det gjelder å drikke mye i løpet av dagen, gjerne 2-3 liter. Å holde kroppstemperaturen så normal som mulig er viktig, faren for heteslag er absolutt til stede, spesielt hvis man er fysisk aktiv. En annen ting som er viktig å få i seg er salt. Det er uvant for meg som har vent meg av med salt, men jeg kjøper salte peanøtter, bønner og litt potetgull i tillegg til å huske å ha salt i maten eller Nam Pla (salt fiskesaus).

Hvor går turen videre:

Den neste måneden settes kursen nordvest mot Thailands nest største by Chiang Mai. Jeg har ikke vært i den delen av landet til nå så det blir spennende.

 

Sunken Temple – Khao Laem

10. mai 2015 at 10:00

Da innsjøen Khao Laem ble demmet opp i 1983 ble den tidligere Mon-landsbyen lagt under vann. Jeg tok turen til tempelet, en kort båttur fra Sangkhlaburi. Vannstanden i innsjøen er nå så lav at tempelet ligger på tørt land, kan tenke meg at vannstanden nå er som den opprinnelig var før oppdemmingen.

Vanligvis ligger stort sett hele eller mesteparten av tempelet under vann, derav overskriften. På tur til tempelet kunne vi også se rester av trær som er blitt satt under vann.

Detalj fra innsiden

Detalj fra innsiden