Mabul – koralløya

29. februar 2016 at 21:00

Mens den marine nasjonalparken Tun Sakaran ligger øst for byen Semporna, ligger øyene Mabul og Kapalai i sør. Mabul er naboøya til Sipadan, et av verdens beste steder for dykking, mens Kapalai ikke er mer enn en sandbanke med en luksusresort på!

Jeg dro til Mabul og bodde der noen netter. Dette er en liten koralløy og jeg vil tippe at den ikke er mer enn 2 eller maks. 3 meter over havet. Øya er bebodd av to lokale fiskerlandsbyer samt en del dykkerfirmaer som har overnattingssteder, i tillegg er det noen finere hotellresorter som står på stylter i havet og et luksushotell som er en ombygget oljeplattform!

Mabul er fredelig, det å sitte med en bok i stillheten og lese var flott. Å se de store øglene, Monitor Lizard, rusle rolig omkring er fascinerende. Disse er en slektning av Komodovaranen, og de største hadde nok en størrelse på ca. 1,5 meter. De virker sløve og eter bare insekter. Det er ikke fast strømforsyning til øya så all elektrisitet kommer fra generatorer. Der jeg bodde hadde vi to perioder med elektrisitet om dagen, stort sett er det ikke elektrisitet når det er lyst ute. Jeg tok en rundtur på øya, det tar kun 7-8 minutter å krysse den til fots og maks. tre kvarter å rusle rundt den i rolig spasertempo. «Ferskvannet» på øya er naturlig filtrert havvann, salt, men ikke så salt som havet. Så det ble saltvannsdusj og tannbørsting i saltvann i 3 dager. Alle kraner og rør er i plast, forståelig nok.

Rundt øya ligger det et korallrev, og når det blir fjære sjø så blir øya 7-8 ganger større når korallrevet faller tørt. Snorklingen rundt Mabul er ikke noe særlig, men det er spesielt å komme inn i strømmer med vann som renner ut fra revet. Disse har nok en temperatur på langt over 30 grader etter som vannet har blitt varmet opp av sola gjennom dagen og så renner ned av revet ved lavvann.

Imidlertid er det litt trøbbel i paradis. Det flyter med søppel mange steder, mye på strendene og en del knuste glassflasker. Sjefen på stedet der jeg bodde hadde tråkket på et glasskår og kunne ikke dykke på en uke. Et resultat av sløvskap og dårlige holdninger. Dessverre…

Monitor Lizard ute på tur

Monitor Lizard ute på tur

Denne lå rett utenfor restauranten på bostedet

Denne lå rett utenfor restauranten på bostedet

Lokale fiskebåter

Lokale fiskebåter

Hotellresorter står på påler i havet

Hotellresorter står på påler i havet

Seaventures recycled oil rig hotel

Seaventures recycled oil rig hotel

Den lokale fiskerlandsbyen

Den lokale fiskerlandsbyen

Den lokale butikken

Den lokale butikken

Haikjeft

Haikjeft til salgs

Øya mangedobler sitt area ved lavvann

Øya mangedobler sitt area ved lavvann

Båtene ligger godt på land enn så lenge

Båtene ligger godt på land enn så lenge

Trøbbel i paradis... Det flyter med søppel over alt og mye glasskår på stranden

Trøbbel i paradis… Det flyter med søppel over alt og mye glasskår på stranden

Solnedgang over Mabul

Solnedgang over Mabul

Kveldens middag forberedes

Kveldens middag forberedes

Et enslig hus på stylter i havet

Et enslig hus på stylter i havet

 

 

Tun Sakaran Marine Nasjonalpark

27. februar 2016 at 01:51

Tun Sakaran Marine Nasjonalpark ligger i provinsen Sabah øst på Borneo. Den marine nasjonalparken ligger på sørsiden av Borneo i havområdet som heter Celebeshavet, som igjen er en del av det vestlige Stillehavet. Nærmeste by er Semporna som fungerer som startpunkt for alle reiser inn i øyriket som går under betegnelsen Semporna Arkipelago. Noen av de beste stedene i verden for dykking ligger nettopp i dette området. Jeg holdte meg imidlertid i overflaten…

Det bor om lag 2000 mennesker inne i nasjonalparken, i hovedsak sjøsigøynere som bor i hus på stylter i havet. Det er et utrolig vakkert område. Fargene spenner fra dyp blått via turkis til den klareste grønnfarge. Strendene er kritthvite og skaper en flott kontrast mellom det blå havet og de grønne øyene. Vannet er krystallklart og meget innbydende både å se på og svømme i. Og under overflaten er det som å komme ned i et tropisk akvarium. Fargerike fisk og koraller i det krystallklare varme vannet. For ordens skyld så er Pulau malaysisk og betyr helt enkelt ‘øy’. Nok prat, ikke gå glipp av disse bildene…

Utsikt fra Pulau Bodgaya

Utsikt fra Pulau Bodgaya

Kaia sett fra toppen...

Kaia sett fra toppen…

...en turist på toppen...

…en turist på toppen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…og toppen sett fra kaia…

Landsbyen til sjøsigøynerne

Landsbyen til sjøsigøynerne

Barn og voksne kommer ut til turistbåtene... på jakt etter mat, godterier eller penger

Barn og voksne kommer ut til turistbåtene… på jakt etter mat, godterier eller penger

Pulau Mantabuan t.v. og korallrevet

Pulau Mantabuan t.v. og korallrevet

Undervannsbildene er tatt ved Pulau Mantabuan

Undervannsbildene er tatt ved Pulau Mantabuan

Pulau Sibuan

Pulau Sibuan

 

 

Bako nasjonalpark – neseapen på Borneo

23. februar 2016 at 17:01

Bako nasjonalpark ligger bare en halv times biltur fra Kuching. Parken er kjent for de utrydningstruede neseapene som lever på Borneo. En del annet dyreliv er det i også parken, i tillegg til frodig vegetasjon i regnskogen.

Dagen startet ikke så lovende, torden og lyn om morgenen. Regnet pøste ned på vei ut til havnen, og fortsatte etter at vi var på vei i båten ut til nasjonalparken. Da vi ankom stranden i nasjonalparken så vi de første neseapene (proboscis monkeys), dog på litt avstand, men det var oppløftende å se at de var i området. Dette er ville dyr og det er ingen garanti for å få se de selv om de lever og oppholder seg i nasjonalparken.

Da vi ankom kontoret i nasjonalparken var allerede makakene, eller jungelens mafia som de lokale kaller de, ankommet. På jakt etter mat, helst hos en uoppmerksom turist. Og det varte ikke lenge før de fikk rappet en godbit fra en nettopp ankommet turist, og levde opp til kallenavnet. Denne typen aper er den mest vanlige i Asia og finnes «overalt» her.

Rett etter at vi hadde startet turen inn i regnskogen oppdager guiden bevegelse i trærne. Vi går nærmere og en flokk silver leaf monkeys kommer til syne. Guiden forteller at disse er sjeldne, normalt sett så ser de bare disse i gjennomsnitt en gang pr. uke. Det er litt vanskelig å få tatt noen gode bilder av disse der de sitter bak løvet og spiser. Plutselig kommer de jumpende ut av treet og over til neste. Sakte spiser de seg gjennom treene og forsvinner inn i regnskogen igjen. Regnet har også stoppet nå, så dagen blir bare bedre og bedre.

Turen fortsetter og vi kommer til en gangvei som leder oss forbi en sump og over ei elv. Da dukker hovedattraksjonen opp, neseapene. De er ikke sky, men sørger for å holde en sikker avstand til oss som går på to. Flere av disse sitter på gelenderet til gangveien. Vi begynner å bevege oss sakte mot de, men de sørger for å holde avstanden og rusler rolig videre mot stranden før de de klatrer opp i trærne. Ikke noe hastverk, de sørger for at alle blir med og gir oss også anledning til å ta noen bilder. Til slutt forsvinner de i den tette regnskogen. Fantastiske dyr.

Guiden tar oss med gjennom en sti i regnskogen til ei lita strand. Det er vanskelig å gå i den tette vegetasjonen, greiner og stammer ligger i skogbunnen og steiner er både glatte og skarpe. Luftfuktigheten er helt fenomenal inne i skogen. Brillene dugger på grunn av fuktigheten men dette går bort straks vi er ute av skogen.

På tur tilbake kommer vi på villsvin i skogen, disse er ville dyr men er vant til mennesker så vi kommer tett innpå. Det største svinet har fått navnet Barbie, som i Barbeque i følge guiden… Til slutt greier han å spore opp en flygende lemur som henger sovende fra ei grein. Dette er nattdyr og sover om dagen. Noen ekorn springer også rundt i trærne på jakt etter noe å spise.

På en dagstur til Bako nasjonalpark hadde jeg flaks og fikk med meg alt av dyreliv som finnes i parken. Det eneste vi ikke så var slanger og i følge guiden er det flere arter her, noen av de er giftige. Alt i alt en fantastisk tur på en dag som ikke startet alt for oppløftende.

Bako nasjonalpark

Bako nasjonalpark

Grått og vått da vi landet på stranda i Bako

Grått og vått da vi landet på stranda i Bako

Jungelens mafia

Jungelens mafia

På vei inn i regnskogen

På vei inn i regnskogen

Silver leaf monkey

Silver leaf monkey

De første neseapene vi kommer innpå

De første neseapene vi kommer innpå

På tur gjennom regnskogen

På tur gjennom regnskogen

Mangroveskog

Mangroveskog

Vannet har gjennom årenes løp laget formasjoner i berget

Vannet har gjennom årenes løp laget formasjoner i berget

Villsvinet Barbie

Villsvinet Barbie

Enda et villsvin...

Enda et villsvin…

Flyvende lemur henger sovende fra en gren

Flyvende lemur henger sovende under en gren

Kuching – kattebyen

21. februar 2016 at 17:01

Kuching ligger helt vest i provinsen Sarawak som ligger på Borneo, den tredje største øya i verden. Kuching betyr katt, derav navnet kattebyen. Nå er det ikke slik at byen er overfylt med katter, men de viser sin respekt for katten. Her er det statuer, fontener og kattefigurer spredt rundt omkring i byen. Byen ble grunnlagt i 1839 og har i overkant av 300.000 innbyggere.

Kuching er egentlig en behagelig by. Ikke for stor eller for liten. Passelig. Elvepromenaden er flott, et møtested for folk på kveldstid. Det er vakkert om kvelden når lysene speiles i vannet. Gode restauranter og gatemat finnes over alt. Byen har også bydeler som Chinatown og Little India, som er høyst levende og med sitt sedvanlige særpreg.

Kunstneren Ernest Zacharevic, som jeg har nevnt i tidligere innlegg, har laget to kunstverk i Kuching og flere er bestilt. Bilder av disse kommer til slutt i innlegget.

Kuching har flere nasjonalparker i sin nærhet, Bako nasjonalpark, Kuching wetlands nasjonalpark og Semenggoh Nature Reserve. Jeg kommer med et eget innlegg fra Bako senere. Nyt bildene fra Kuching i mens.

Kattefontenen

Kattefontenen

Kattestatue

Kattestatue

Kattesøylen

Kattesøylen

...og enda et kattemonument...

…og enda et kattemonument…

Elvepromenaden

Elvepromenaden

Gatebilde fra Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Hverdagsliv i Chinatown

Hverdagsliv i Chinatown

Veggmaleri i Chinatown

Veggmaleri i Chinatown

Tempel i Chinatown

Tempel i Chinatown

Sarawak State Assembly (offentlig bygning)

Sarawak State Assembly (offentlig bygning)

Fort Margherita

Fort Margherita

Fort Margherita

Fort Margherita

Kuching by night

Kuching by night

Hornbill Fountain

Hornbill Fountain

Elvepromenaden om kvelden

Elvepromenaden om kvelden

Gatekunst blir til

Gatekunst blir til

Eight young orangutans in a wheelbarrow (EZ)

Eight young orangutans in a wheelbarrow (EZ)

Orangutan dangling from a pipe (EZ)

Orangutan dangling from a pipe (EZ)

Kuala Terengganu – i Sharia-land

19. februar 2016 at 17:47

Nordøst i Malaysia dominerer den islamittiske befolkningen. Byer som Kuala Terengganu og Kota Bharu er underlagt Sharia-lover. Jeg stoppet i Kuala Terengganu, en by hvor fiske tradisjonelt har vært hovedinntektskilde. Nå er oljen på rask vei inn og hotellene og høyhusene har begynt å sprette opp rundt om kring i byen, som har i underkant av 400.000 innbyggere.

Selve byen er egentlig ikke noe spesiell, det er lite severdigheter. Chinatown er velholdt og har noen gode restauranter. Øya Pulau Duyung ligger på andre siden av elva og har både skipsverft og båtbyggeri.

Da jeg ankommer byen, bommer jeg litt i navigeringen ut fra busstasjonen. Tar til høyre i stedet for venstre. 50% sjanse for feil = 100% feil. Lite gateskilt gjør ikke navigeringen lettere, og jeg står som en forvirret turist på gata og prøver å orientere meg. Da stopper en bil og ut kommer en hyggelig dame, pent kledd i tradisjonelle islamske klær, jilbab eller abaya. «Are you lost?» spør hun meg. Jeg må medgi at hun nok har rett i det, mens jeg beklager meg over manglende gateskilting for å kunne finne frem.

Jeg sier hvor jeg har tenkt meg og får hurtig instruksjoner om hvor jeg skal gå; rett frem, ta til venstre ved 2. lyskryss deretter til høyre ved 2. lyskryss i neste gate. Jeg takker henne og legger i vei. «Ekvipasjen» på 107 kilo, sekk foran og bak og hatt på toppen setter seg i bevegelse. Det første lyskrysset passeres og jeg tar til venstre ved det neste. Første lyskryss passeres også i denne gaten og på vei mot det andre så ser jeg en skikkelse jeg drar kjensel på. Det er samme damen som tidligere ga meg instruksjoner om hvor jeg skulle gå, hun ville forsikre seg om at jeg var på riktig vei og har kjørt dit for å se etter meg. Det er både overraskende og hyggelig.

Det er noe annet å være her som turist i Sharia-land. Folk er utrolig hyggelige, smiler og hilser i forbifarten. En del tar kontakt på gata og spør om hvor jeg kommer fra, om jeg liker Malaysia og hva jeg synes om maten. Da jeg forteller om alle plassene jeg har besøkt i Malaysia er det mange som får seg en overraskelse, og smilende gir uttrykk for det. En positiv overraskelse å få oppleve sånt.

Noen bilder ble det også her, kanskje ikke den mest spennende plassen visuelt men fine opplevelser å ta med seg videre.

Høyden Bukit Puteri i bakgrunnen

Høyden Bukit Puteri i bakgrunnen

Utsikt over byen fra høyden Bukit Puteri

Utsikt over byen fra høyden Bukit Puteri

Chinatown

Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Chinatown by night

Chinatown by night

Malaysisk fiskebåt

Malaysisk fiskebåt

Pulau Duyung med skipsverft

Pulau Duyung med skipsverft

Zainal Abidin Mosque

Zainal Abidin Moskeen

Snurr film (gatemaleri)

Snurr film (gatemaleri)

 

 

 

Cherating – og noen surfehemmeligheter

17. februar 2016 at 16:41

Det er egentlig bare en tilfeldighet som gjorde at jeg tok en stopp i Cherating. Denne lille byen, som ikke er mer enn en spredt grend, ligger på østkysten av Malaysia. Jeg var i en litt større by, Mersing, for å ta båten ut til øya Tioman. Tidlig på året ligger monsunen over østkysten av Malaysia med nordøst vind og regn. Den hadde ennå ikke helt sluppet taket da jeg var i Mersing, med det resultat at ferga ut til øya var innstilt. Så da bar det rett til busstasjonen for å finne en buss. Og valget falt på Cherating.

Cherating er en plass som tiltrekker seg surfere. Det ligger fint til for den nordøstlige vinden monsunen lager og som kommer inn som bølger som surferne liker. Første kvelden går jeg på en av de få strandbarene som er i Cherating. Det er nesten ingen andre besøkende men jeg tar meg en øl. En annen av gjestene sitter og prater i telefonen. Jeg setter meg ned og etter hvert synes jeg språket høres kjent ut. Norsk. Ikke bare det, det er en Nordnorsk dialekt. Jeg venter til vedkommende avslutter samtalen og går over for å hilse på.

Det er Martin fra Tromsø jeg møter. Han er surfer og har reist rundt noen måneder i området for å surfe, og har kommet til Cherating etter et tips fra en annen surfer. Martin forteller om hemmelighold innenfor surfemiljøet om de gode surfeplassene. Mye informasjon går fra munn-til-øre som eneste kanal. Han prøvde å finne informasjon om surfing i Cherating men ingen plasser nevner dette stedet. Det offisielle er at «Sør Kina havet ikke er stort nok for å produsere gode bølger». Slik beskytter man de gode surfeplassene for hverandre og fra andre. Og surfingen i Cherating er god i følge Martin. Et morsomt innblikk i et lukket miljø.

Martin forteller meg videre om en hemmelighet, han har fått vite om en øy som skal ha noe av de beste bølgene som er å oppdrive. Denne øya ligger i et urolig havområde og tilhører et krigsherjet og ustabilt land i… Nei forresten, mer kan jeg ikke røpe… Se heller på de få bildene fra Cherating.

Cherating surfeskole

Cherating surfeskole

Gatebilde fra Cherating

Gatebilde fra Cherating

Cherating beach

Cherating beach

Surfer prøver bølgene

Surfer prøver bølgene

Cherating river

Cherating river

Cherating river

Cherating river

Singapore – byer i byen

14. februar 2016 at 14:55

Singapore er, i likhet med Malaysia, et mangfoldig land. De fleste innbyggerne er av kinesisk bakgrunn (74%), indere (9%), malayer (13%). Det har da blitt til bydeler som Chinatown, Little India og Kampong Glam. I tillegg ligger Sentosa Island på sørsiden av byen som et populært utfluktssted og fornøyelsespark.

Chinatown er nok den mest iøynefallende bydelen. Trange gater, markeder, restauranter og de karakteristiske røde papirlandternene. Det er forberedelser til kinesisk nytt år da jeg besøkte Chinatown, og sikkert en grunn til ekstra aktivitet. Man går inn i apekattens år nå, hvilket kan sees på bildene. Det er figurer av apekatter overalt. Det er trangt i Chinatown, bodene og restaurantene tar opp plass på fortau og gater. Det er slik det skal være, men det tar tid å bevege seg gjennom gatene.

Little India har en helt annen atmosfære, og uttrykk. Det sies imidlertid at bydelen kan minne om Mumbai i helgene. Da jeg besøkte var det «normalt» med folk. Little India er mindre enn Chinatown, naturlig nok. Men utvalget av markeder og mat er tilstede også der.

Kampong Glam, (Kampung = landsby på malayisk, Glam er navn på et tre som engang vokste der), er litt fascinerende. Bydelen er ikke stor men straks man kommer inn i den blir trafikkstøyen byttet ut med fuglekvitter! Små gatetun og gågater gjør at man virkelig får landsbyfølelsen. Det eneste som avslører at det ikke er en egen landsby er de moderne høyhusene som rager i bakgrunnen. Den største moskeen i Singapore, Sultan Mosque, ligger her.

Sentosa Island er en av Singapores 63 øyer og ligger rett sør for byen. Øya er forbundet til Singapore by med både gangvei og monorail tog. Øya er for det meste en diger fornøyelsespark. Aktivitetstilbudet er overveldende og det tar nok ikke lange tiden å tømme lommeboka der… Helt på sørsiden ligger noen strender, og man får faktisk strandfølelsen bare en liten kjøretur fra byen kjerne.

Singapore er en variert og spennende by, foruten den moderne og fremtidsrettede nye delen av byen har de lokale og gamlere bydelene mye å by på. Se bildene fra de ulike delene av Singapore… og Sentosa Island.

Apekatten rår i apekattens år

Apekatten rår i apekattens år

Gatebilde fra Chinatown

Gatebilde fra Chinatown

Folkerikt om kvelden i Chinatown

Folkerikt om kvelden i Chinatown

Fra markedet i Chinatown

Fra markedet i Chinatown

Buddha Tooth Relic Temple, Chinatown

Buddha Tooth Relic Temple, Chinatown

Detalj fra Little India

Detalj fra Little India

Marked, Buffalo Road, Little India

Marked, Buffalo Road, Little India

Fargerike blomsterdekorasjoner på markedet i Little India

Fargerike blomsterdekorasjoner på markedet i Little India

Abdul Gafoor Moskeen, Little India

Abdul Gafoor Moskeen, Little India

Utvalget av mat er det ikke noe å si på

Utvalget av mat er det ikke noe å si på

Kampong Glam

Kampong Glam

Kampong Glam

Kampong Glam

Sultan , Kampong Glam

Sultan Moskeen, Kampong Glam

Gatetun Kampong Glam, høyhusene rager i bakgrunnen

Gatetun Kampong Glam, høyhusene rager i bakgrunnen

Sentosa Island

Sentosa Island

Taubane over til Sentosa

Taubane over til Sentosa

 

Løveparken, Monorail-toget midt i bildet

Løveparken, Monorail-toget midt i bildet

Gatetun Sentosa Island

Gatetun Sentosa Island

Universal Studios er lokalisert på Sentosa

Universal Studios er lokalisert på Sentosa

Bussen som bringer deg til stranda

Bussen som bringer deg til stranda

Strandidyll kort vei fra storbyen

Strandidyll kort vei fra storbyen

Måned 10

14. februar 2016 at 02:04

I måned 10 var det Malaysia og Singapore på planen. Først vestkysten av Malaysia, så en avstikker til Singapore før jeg dro opp østkysten. Deretter ble det mer Malaysia på Borneo.

Høydepunkter:
Malaysia er et flott land, enkelt å reise rundt og godt utvalg av mat. Singapore er flott, på sin måte ulik Asia for øvrig. I nordøst Malaysia er Sharia-lover som gjelder. Traff utrolig mye hyggelige lokale folk der.

Nedturer:
Monsunen hadde ikke sluppet taket helt på østkysten. Jeg prøvde å komme ut til Tioman men ferga var innstilt på grunn av mye vind og bølger. Av samme grunn hoppet jeg over Perhentian Islands. Turen nordover kysten ble da mest en transportetappe.

Med Harry Hole på tur:
Harry Hole er nå skiftet ut med Mikael Blomqvist og Lisbeth Salander i Millennium-triologien.

Skråblikk på:
Stikkontakter. De fleste er «uhøvelig» plassert. Mange plasser har kun ett støpsel, dette er gjerne plassert 1,5 meter oppe på veggen og ikke i nærheten av noe møblement. Ladekabelen er uansett for kort så i mange tilfeller må man være oppfinnsom for å få ladet telefonen…

Planer:
Etter Borneo er det tilbake til fastlandet, da Kuala Lumpur. Videre reise er ikke planlagt akkurat i skrivende stund.

Singapore – løvebyen

11. februar 2016 at 01:17

Singapore kommer av singha (løve) og pura (by). Singapore ble egen republikk 9. august 1965 og feiret 50-års jubileum i 2015. Det var briten Thomas Raffles som kom til Singapore i 1819 og rett etterpå ble den moderne staten Singapore grunnlagt. Den var britisk koloni inntil 2. verdenskrig da japanerne okkuperte den, senere gikk Singapore inn i den malaysiske unionen i 1963, før den ble selvstendig stat i 1965.

I dag bor det bor rundt 5,5 millioner mennesker i Singapore og over 70% av befolkningen er kinesisk. Det er en meget moderne og stilfull 50-åring. I likhet med Taipei er den en ren og effektiv storby. Arkitekturen er moderne og nytenkende, det samme kan man også si om den gamle arkitekturen.

Grunnleggeren Thomas Raffles har fått oppkalt et hotell etter seg i byen, Raffles Hotel, hvor den verdensberømte drinken Singapore Sling skal ha sett dagens lys.

Marina Bay Sands er et av de mest kjente byggene i Singapore, tre tårn på over 200 meter med park og 150 meter langt svømmebasseng på taket. Det er adskillige bygninger med utfordrende arkitektur i Singapore. Her er noen bilder fra den moderne byen.

Kunstmuseum

Kunstmuseum

Marina Bay Sands, svømmebasseng på taket, observasjonsdekket til venstre

Marina Bay Sands, svømmebasseng på taket, observasjonsdekket til venstre

Marina Bay Sands, Helix Bridge nede til venstre

Marina Bay Sands, Helix Bridge nede til venstre

Helix Bridge

Helix Bridge

Merlion Park

Merlion Park

Singapore’s skyskrapere

Singapore’s skyskrapere

På toppen av Marina Bay Sands

På toppen av Marina Bay Sands

Utsikt over Singapore

Utsikt over Singapore

Kunstmuseet, Helix Bridge til høyre

Kunstmuseet, Helix Bridge til høyre

Gardens by the bay

Gardens by the bay

Gardens by the bay

Gardens by the bay

Lasteskipene ligger tett utenfor byen

Lasteskipene ligger tett utenfor byen

Havna ligger tett opp i bykjernen

Havna ligger tett opp i bykjernen

Museum

Museum

Museum

Museum

Anderson Bridge (1910)

Anderson Bridge (1910)

Cavenagh Bridge (1870)

Cavenagh Bridge (1870)

Cavenagh Bridge

Cavenagh Bridge

Kunstverk ved elva

Kunstverk ved elva

Mer kunst...?

Mer kunst…?

Singapore River

Singapore River

Raffles Hotell (1899)

Raffles Hotell (1899)

Raffles Landing Site, statue av Thomas Raffles

Raffles Landing Site, statue av Thomas Raffles

Malakka – den gamle handelsbyen

3. februar 2016 at 15:13

Malakka eller Melaka er opprinnelig en gammel fiskerlandsby ved Malakkastredet. Kineserne gjorde byen om til stasjon for krydderhandel, da særlig pepper, og var nærmest en kinesisk handelskoloni frem til 1400-tallet. Deretter har byen vært under malaysisk, portugisisk, britisk og nederlandsk kontroll. Byen har også vært under japansk okkupasjon, og gikk inn i den Malaysiske Unionen i 1946.

I dag er byen kanskje Malaysias største turistattraksjon og i 2008 ble den satt på UNESCOS verdensarvliste. Gamlebyen eller Chinatown er full av gamle hus, smale gater og markeder. Museene er tallrike og ligger på rekke og rad. Elvepromenaden er vakker med restauranter og kafeer liggende helt ved vannet, og med elvecruise båtene sigende forbi. Elvecruise i mørket er en fargerik opplevelse med alle lysene som speiles i vannet. Det samme å sitte på kaikanten og nyte et glass om kvelden, vakkert og behagelig. Trishaws, sykkeltaxier, er utstyrt med lyd og lys og et fargerikt syn i bybildet om kvelden.

Som så mange andre plasser i Malaysia, er Malakka også en kulinarisk by. Det finnes mange gode restauranter og gatemat overalt. Utvalget er stort og variert, det samme er smakene. La det være en advarsel om at det kommer noen matbilder etter hvert…

Fargerik husvegg

Fargerik husvegg

Famosa fort

A Famosa fort

Replika av en gammel seilskute

Replika av en gammel seilskute

Chinatown

Chinatown

Fra Chinatown

Fra Chinatown

Elvepromenaden

Elvepromenaden

Hard Rock Cafe ligger ved elva

Hard Rock Cafe ligger ved elva

Litt snacks ved elva, potet på en pinne...

Litt snacks ved elva, potet på en pinne…

Malakka by night

Malakka by night

Trishaw, fargerike om kvelden

Trishaw, fargerike om kvelden

Svineruller med femkrydder

Svineruller med femkrydder

Fisk med spicy tamarindsaus

Fisk med spicy tamarindsaus

'Melaka Elvis', frokost ikke dessert...

‘Melaka Elvis’, frokost ikke dessert…