Lake Nakuru – flamingoer og det hvite neshornet

27. desember 2018 at 20:19

Lake Nakuru og Lake Naivasha er begge innsjøer i Riftdalen. Der stopper også likheten mellom de to. Lake Nakuru er en saltvannssjø på grunn av de vulkanske bergartene i området. Det spesielle med denne innsjøen er at den hverken har innløp eller utløp, slik at fordampning er den eneste måten vannet går ut av innsjøen på.

I 2013 opplevde området så mye nedbør at arealet i innsjøen økte med 54 km². Konsekvensen av dette var at mesteparten av flamingoene forlot innsjøen og dro andre steder for å finne mat. Det kunne være millioner av flamingoer i innsjøen og farget den rosa. Hovedkvarteret til parkvokterne ble også oversvømmet i perioden og måtte forlates. Det sto ennå delvis under vann da vi kjørte inn i parken. Vannstanden har i den senere tid minket noe og flamingoene har begynt å komme tilbake til innsjøen. De beiter på grunt vann etter alger, noe som det er overflod av i innsjøen.

Lake Nakuru ligger ved byen Nakuru, som er den 4. største byen i Kenya og ligger drøyt 150 km. nordvest for Nairobi. Nasjonalparken ligger også i gangavstand fra sentrum. Dette er en liten nasjonalpark og en rundtur tar ikke mer enn 2-3 timer. Parken er et fristed for bl. a. neshorn, både sorte og hvite. Også den utrydningstruede rothschildsjiraffen finnes her, den ble omplassert hit fra det vestlige Kenya i 1977.

Det finnes også rovdyr, men det er sjelden de observeres her. Det er det hvite neshornet jeg har kommet hit for å få et glimt av.

Vi drar fra hotellet som vanlig kl. 06:30. Solen står lavt og morgenduggen ennå henger i gresset. Vi passerer parkvokterkontoret som står delvis under vann. Vi får se de første flamingoene straks vi kommer ned til vannet. Det finnes både hvite og rosa flamingoer her. Det er et yrende fugleliv.

Vi kjører gjennom parken og ser på det varierte dyrelivet. Sjiraffer krysser veien rett foran oss og går inn i skogen for å beite. Vannbøflene er mer tilstede her, de går langs veien og krysser den foran bilen. Etter hvert får vi øye på det vi kom for å se. Det hvite neshornet. Det første vi ser ute på et jorde er ei mor med en liten kalv. Rett etterpå kommer vi til enda ei mor med en enda større kalv. De ligger bedagelig ved veien og virker uforstyrret av bilene som står rett ved. Fantastiske dyr å få oppleve så tett innpå.

Farenivået for brann blir angitt ved inngangen til parken
Lake Nakuru er kjent for flamingoene
Hvite og rosa flamingoer
Mange trær står ute i vannet som følge av den høye vannstanden
Eland-antilope, den største av antilopene
Vannbøffel eller kafferbøffel
Sjiraffer ute i åpent terreng
Det første neshornet vi møter på
De neste ligger mye nærmere veien
Fantastisk dyr
Villsvin er det nesten overalt

Lake Naivasha – den lille nasjonalparken

24. desember 2018 at 08:29

Lake Naivasha er en liten nasjonalpark i Riftdalen og med et variert dyre- og fugleliv. Innsjøen ligger på over 1800 moh. og er en ferskvannssjø. I motsetning til f. eks. Masai Mara så er denne lett tilgjengelig ved hovedveien som går vestover fra Nairobi.

Innsjøen har ei privat eid øy som er et fristed for en del ville dyr, bl. annet den utrydningstruede rothschildsjiraffen. Det er ingen rovdyr på øya og det er mulig å ferdes til fots der, selvfølgelig mot et gebyr.

Fuglelivet er spesielt variert i denne nasjonalparken. Turen her foregår med båt og vi kommer tett innpå fuglene. Vi ser noen fiskeørner sittende i toppen av et tre. Guiden kaster ut en fisk, og begge kommer susende ned etter den. Det går rasende fort men jaggu greide jeg ikke å få et bilde av den med fisken i klørne!

Ved den tidligere omtalte øya kommer vi også tett innpå dyrelivet. Sjiraffer og impalaer beiter helt nede ved vannkanten, lengre inne på øya ser vi både sebra og antiloper. Flodhester ligger i vannet, bare hodet vises. De pruster og blåser før de dukker og kommer opp igjen. Noen har lagt seg på land for å hvile. Og aper. De er over alt.

En flott opplevelse i en liten men innholdsrik nasjonalpark.

Skarv
Gjengen på tur, fra Kazakhstan, Skottland og Kina. Og Norge da…
Flodhestene ligger i vannskorpa…
…mens andre ligger bedagelig på land
Spesielt fuglelivet er rikt i Lake Naivasha
Skarv er det mye av…
…høyt og lavt
Ørn av en eller annen type med fisk i klørne
Impala

Sebra og lengre bak, antiloper
Aper finnes over alt i hele Kenya

Safari i Masai Mara – jakten på de 5 store

21. desember 2018 at 21:17

Nasjonalparken Masai Mara ligger ved grensen til Tanzania og utgjør den nordlige delen av Serengeti nasjonalpark. Den store migrasjonen foregår akkurat her, fra Serengeti i sør og til Masai Mara i nord, hvor et par millioner ville dyr flytter på seg. Og omvendt senere. Nasjonalparken ligger fra 1. 500 til 2. 180 moh.

Vi kjører landeveien fra Nairobi og innover i landet. Veien er god og etter en drøy times kjøring kommer vi til Riftdalen, en forsenking som strekker seg nesten 5.000 kilometer fra Libanon til Mosambik.

Etter byen Narok tar vi av hovedveien og setter kursen mot Masai Mara. Veien blir gradvis smalere og dårligere, og ligner etter hvert mer på ei nordnorsk fjære enn en bilvei. Etter en drøy times humpete opplevelse ankommer vi campen hvor vi skal tilbringe et par netter. Innkvarteringen er i telt, disse er riktig nok av en større type. Eget bad og flislagt gulv. Elektrisk strøm er kun tilgjengelig i drøye 3 timer hver kveld. Etter kl. 22 så er det bare å holde sengen – og lommelykta.

Etter at vi har fått tildelt telt, drar vi en kveldstur inn i Masai Mara. Nasjonalparken ligger kun 5 minutters kjøretur fra campen, og det tar ikke lang tid før vi ser de første dyrene. Gnu, sebra, antiloper og villsvin er de første vi møter på. Like etterpå oppdager sjåføren to unge løver som ligger bak noen busker. Mor selv ligger et stykke unna ute på den åpne sletten. Vi kjører bortover og betrakter henne. Hun virker uanfektet av de besøkende.

Over sambandet får sjåføren melding om en hannløve. Vi setter oss i bevegelse og sjåføren stopper ved et vannhull. Løven er tørst og tar peiling på vannhullet, hvor vi har den beste utsikten til å beundre dette fantastiske dyret. Det ble avslutningen på de første timene i Masai Mara.

Om natten kommer det kraftig regn som gjør kjøreforholdene i parken utfordrende neste dag. Regnet vedvarer utover morgenen og formiddagen. Vi starter tidlig så frokost er allerede kl. 06. Avgang umiddelbart etter at frokosten er satt til livs. Vi passerer de obligatoriske gnuene, sebraene, antilopene og villsvinene vi så kvelden før. En liten stopp ved en løvefamilie som tar morgenen svært så bedagelig og uforstyrret av kjøretøyene.

Etter litt kjøring så oppdager vi de første elefantene. Også de har et avslappet forhold til safaribilene der de beiter på trærne. Ikke langt unna treffer vi på sjiraffer. Disse dyrene ruver godt i terrenget og er lett å få øye på. Majestetiske dyr. Vi passere videre en flokk med vannbøfler, men sjåføren stopper ikke slik at vi kan ta bilder. Dette er det eneste dyret som oppfører seg aggresivt mot safarikjøretøy, og det har man respekt for.

En allerede spennende dag skal ta en vending. Rhino, sier sjåføren og setter bilen i bevegelse. Vi kjører noen minutter og får øye på et sort neshorn som løper noen hundre meter unna oss. Da har klokka ennå ikke rundet 10 på morgenen og vi har allerede sett 4 av de 5 store.

Etter det går det bare slag i slag. Vi får se et par geparder, neshornet dukker opp igjen. Denne gangen mye nærmere enn sist og krysser 50 meter foran oss. Sjåføren får melding om at det er observert leopard og ikke lengre etterpå har vi en rett utenfor bilen. Faktisk så nært at det er vanskelig å få tatt et brukbart bilde av den. Vi flytter på oss og da blir sjansene bedre. Da hadde vi sett alle de 5 store i god tid før lunsj. I tillegg så var det også en del andre dyr ute på slettene, bl. a. hyene, villkatt, sebra, gnu, bøfler og så videre.

Siste delen av safarien gikk til grenseelva Mara River, som deler Masai Mara fra Serengeti. Her er det både flodhest og krokodiller, heldigvis i behørig avstand fra lunsjplassen vår. En liten tur over elva til Tanzania ble vi også guidet. Etter det gikk turen tilbake til campen og fordøying av dagens inntrykk. En absolutt helt fantastisk plass å oppleve.

Å få oppleve de 5 store i løpet bare av noen få morgentimer var en utrolig stor opplevelse, og ikke minst en god porsjon flaks også. Og en dyktig guide…

Teltet
Innvendig
Impala og gnu (wildebeest)
Gnu
To løveunger…
… mens mor ligger et lite stykke unna
Den første av de 5 store
Nr. 2
Sort neshorn er nr. 3
Geparden er verdens raskeste dyr
Trangt om plassen…
Hyene
Gribber
Sekretærfugl
Thompson-gaselle
Den neste av de store, leoparden
Villkatt (jungle cat)
Flodhest og kalv (Mara River)
Håpet på en skikkelig fight her, men det ble bare med advarsler
På tur over til Tanzania (bakerst)
Den siste av de 5 store, vannbøffelen, (bildet er tatt i Lake Nakuru)