Sapa – fjellbyen med risterrassene

25. august 2015 at 15:25

Sapa ligger nord i Vietnam, ikke så langt fra grensen til Kina. Byen ligger på 1650 moh. Dette skal være Vietnams kaldeste plass og snø forekommer en sjelden gang i den kalde årstiden. Klimaet er behagelig, varmt om dagen, kjølig morgen og kveld. Kjølig vil si rundt 20 gr. +/-.

Det er på mange måter en vakker by som klamrer seg fast oppe i fjellsiden. Det er mange flotte bygninger, gatene er velholdte og rene. Utvalget av overnattingssteder er stort, det samme gjelder utvalget av restauranter. Utsikten fra byen er storslått og vakker utover Sapa Valley med høye fjell og risterrasser.

Imidlertid er det noe som ødelegger idyllen. Dette er først og fremst en turistplass. Det «myldrer» med gateselgere, disse er «på deg» straks du er ute på gaten, «you buy from me ok?» repeteres om og om igjen. Om kvelden kles fortauene med det de har å selge. Det er vel ikke å ta for kraftig i og si at det er ALT for mange gateselgere her…

Så er det trafikken som skal frem gjennom de trange gatene. SKAL frem. Motorsykler, biler, busser og lastebiler. Og alle turistene. Og alle selgerne. Og alle lokale. Alle SKAL frem, men kjøretøyene har fløyte. Og de fløyter. Og fløyter. Og fløyter. Dette ødelegger stemningen i byen. Det er ikke trivelig å sitte på uterestaurant i dette infernoet. Gå inn, helst lengst mulig bort fra gaten hvis du skal på restaurant. Er du ute i gaten så er det ikke lenge før du er ør i hodet på grunn av bråket. Spesielt lastebilene har kraftige fløyter, det skjærer i ørene når de kjører forbi.

Sapa er et ypperlig utgangspunkt for fotturer nede i dalen, hvor det vakre landskapet er fylt med grønne risterrasser. Jeg ro på dagstur til en liten landsby nede i dalen. En utrolig vakker vandring mellom risterrasser, elver og i skog til vi kom frem til landsbyen Lao Chai. Dette er en landsby for Black H’mong minoriteten i Vietnam. Også her ble vi nedrent av et større kobbel med selgere, «you buy from me» osv. Fra barn i 4-års alderen og oppover…

Risterrassene må jo være en ingeniørmessig bragd. Disse skal bygges, vann skal distribueres, risen skal sås og høstes. Alt dette må gjøres manuelt. Det er ganske så imponerende når man ser omfanget av det. Det blir mange bilder, men vakkert er det uten tvil.

Sapa, sett fra dalen

Sapa, sett fra dalen

Sapa Valley

Sapa Valley

Ris

Ris

Landsbyen Lao Chai

Landsbyen Lao Chai

Selg, selg...

Selg, selg…

Mølleinnretning (del I)

Mølleinnretning (del I)

Mølleinnretning (del II)

Mølleinnretning (del II)

Black H'mong

Black H’mong

Den lokale kafeen

Den lokale kafeen