Phimai – forløperen til Angkor Wat

13. oktober 2015 at 18:35

Phimai ligger i Thailand, noen timers busstur nordøst for Bangkok. Phimai er ikke noen stor by, men det spesielle er noen gamle tempelruiner fra Khmer-tiden i byen.

Datidens Khmer-rike dekket store deler av Thailand. Det var Khmer som bygget Angkor Wat i Kambodsja. Ettersom jeg har vært i Angkor og sett det fantastiske Angkor Wat, tok jeg turen til Phimai. For å komme dit tok jeg en stopp i Korat, nærmeste by og knutepunkt for reise til Isaan – det nordøstlige Thailand. Les mer om Korat her.

Det skal være spesielt to templer som har gitt ideer til hvordan Angkor Wat skulle bli. Phimai påstås å være det ene. Det andre ligger i Champasak i Laos, Wat Phu, og har samme arkitekt som tegnet Angkor Wat. Jeg har imidlertid ikke besøkt tempelet i Champasak.

Tempelet i Phimai minner om et «mini» Angkor Wat. Spesielt silhuetten gir klare assosiasjoner til Angkor Wat. Størrelsen er ganske imponerende, yttermuren måler 565 x 1030 meter. I dag er Phimai en liten by. Mulig den var større i Khmer-riket dengang. Uansett en flott opplevelse å få oppleve dette.