Loy Kratong – en pris til vannets gudinne

27. november 2015 at 12:37

Loy Kratong er en årlig festival som feires ved fullmåne i den 12. måneden etter Thai Lunar Calendar. Etter vår vestlige kalender faller dette i november måned men til forskjellige datoer fra år til år og i år var datoen 25. november. Festivalen har sin opprinnelse fra sørvest-Thailand, men feires over hele landet. I nord feires Yi Peng, som betyr noe sånn som «2. fullmånedag», ved at man sender opp kinesiske papirlandterner.

Kratong er en liten » båt» eller blomsterdekorasjon. Denne lages av bananplanter, brød eller styrofoam. Sistnevnte er forbudt mange plasser på grunn av forsøpling. Selve kratongen dekoreres med grønne blader, blomster, lys, røkelse og i enkelte tilfeller noen mynter. Denne sendes så på havet eller elven som en pris til vannåndene, eller Vanngudinnen Phra Mae Khongkha, mens man kommer med et ønske. Med på kratongen følger ens hat, sinne og andre dårlige følelser. Man tror at opprinnelsen til festivalen var for å blidgjøre vanngudene.

Det er også mye annet som skjer rundt Loy Kratong. Markeder, fyrverkeri, skjønnhetskonkurranse og konkurranse om å ha den fineste kratongen. Vi besøkte tempelet i Khlong Prao, som for anledningen var gjort om til et stort marked med mat, musikk, underholdning og leker for barn. Deretter dro vi ned til stranden og sendte ut kartonger fra stranden. En fargerik opplevelse av en vakker tradisjon.

Kratong på vannet

Kratong på vannet

Marked ved tempelet i Khlong Prao

Marked ved tempelet i Khlong Prao

Kratonger til salgs

Kratonger til salgs

Fullmåne

Fullmåne

Hjemmelagde kratonger

Hjemmelagde kratonger

Anna og Nicolai

Anna og Nicolai

På stranda for utsending av kratonger

På stranda for utsending av kratonger

Restauranten til Tiger Hut på Khlong Prao

Restauranten til Tiger Hut på Khlong Prao

Tags: