Hat Yai – kulinarisk meltedigel i urolig farvann

31. desember 2015 at 04:21

Hat Yai ligger i den sørlige provinsen Songkhla og har over 150.000 innbyggere. Befolkningen består for en stor det av kinesere og muslimer, disse har høyere andel her enn noen andre byer i Thailand. Hat Yai ligger i en av fire provinser hvor Norsk UD fraråder reise til. Så sent som i 2014 ble det sprengt en bilbombe i byen som drepte minst 5 mennesker og såret mange flere. Det har vært en rekke slike hendelser gjennom tidene og målet for bombene er statlige institusjoner og funksjoner. Ingen har påtatt seg ansvaret for dette men man antar at det er ytterliggående separatister som står bak.

Hat Yai er likevel et knutepunkt mellom Thailand og Malaysia, og også mot øyene som ligger på vestkysten av Thailand. Jernbanen til Malaysia går gjennom Songkhla-provinsen. Byen er et senter for handel og mat. Fullastede turistbusser kommer fra Malaysia hver helg og fyller byen. Markedene er mange og man kan gjøre gode kjøp her, og vestlig standard kjøpesenter dukker opp fortløpende. Det er litt vanskelig å sette Hat Yai i en bestemt kategori. Ta en Thailandsk by, bland inn en kulturell miks, lokale markeder, forskjellige matkulturer, nye kjøpesentre, tilføy McDonalds og Starbucks så har du Hat Yai. Det er en miks av «alt»… Gammelt og nytt, lokalt og internasjonalt! Selve byen er sånn sett ikke pen, så det er ingen grunn til å gå amok med kamera her. Men byen er desto mer levende, spesielt på kveldstid og i helgene.

Med den kulturelle miksen byen har er utvalget av mat enormt. Det vrimler av restauranter og små gaterestauranter i hele byen. Her er det noe for enhver smak. Og det er langt billigere enn mange andre plasser jeg har vært på i Thailand. Og kanskje med en spesiell sjarm man heller ikke finner så mange andre plasser her nede…

Fra jernbanestasjonen

Fra jernbanestasjonen

Lange markedsgater

Lange markedsgater

Freske reker

Freske reker

Ferdigkokt

Ferdigkokt

Gatebilde

Gatebilde

Dristig fargevalg

Dristig fargevalg

Fargerikt

Fargerikt

Gammelt og velholdt

Gammelt og velholdt