Yangon – A city of blood, dreams and gold

8. mars 2016 at 16:53

Slik beskrev den chilenske poeten Pablo Neruda byen som da hette Rangoon. Yangon endret navn i 1989 da landet også skiftet navn fra Burma til Myanmar. Det bor 7,3 millioner innbyggere i regionen Yangon, hvorav drøye 5 millioner bor i den som regnes som storbyen.

Det er egentlig vanskelig å finne sjarmen med Yangon. Støvete, skitten og bråkete passer godt inn. Livlig og energisk kan også brukes. En dag så jeg noe som ved første øyekast virket ganske dagligdags og nokså trivielt. På fortauet sitter noen menn samlet rundt et lite bord, kjelen står på bordet og kopper fylles med te. Praten går livlig og latteren sitter løst. Kanskje er det øyeblikkets lyspunkter som bare betyr noe. Som en guide sa til meg; «Mennene møtes om morgenen for å diskutere jobb. Det gjør de hele dagen».

Og gull. Det er noe med utsagnet fra Pablo Neruda. Pagodaene og templene skinner av gull, noe er ekte og annet er maling. Det er imponerende å se på alle tårnene som stikker opp «overalt», gullkledt og skinnende. Spesielt siden det er et så fattig land. Den største pagodaen i Myanmar heter Shwedagon Paya og ligger i Yangon, og jeg må innrømme at jeg ble veldig imponert da jeg besøkte den. Den er også kanskje et av de mest populære turistmålene i Yangon og Myanmar, og det kommer et eget innlegg om den senere.

Som ellers i Asia så er det mye markeder og gatemat å finne i byen. Store utenlandske kjeder som McDonald’s, Starbucks og 7-eleven har ennå ikke etablert seg i Myanmar, men jeg så en KFC og det bærer vel kanskje tegn om hva som kan ventes i fremtiden…

Trafikken i Yangon er fæl. Byen har ikke noe metro-system, men fra drabantbyene rundt Yangon går det tog inn til sentrum. Det er det nærmeste man kommer en metro her. All kommunikasjon innenfor bykjernen skjer derfor med bil og buss. Bedre blir det heller ikke av at mange av gatene mangler veibelysning, og kjøretøy uten lys forekommer ofte på kveldstid. Heldigvis er det ikke påfallende mange mopeder i byen.

Fortauene kan stedvis være skumle. Disse har åpent avløpssystem under, dekket med betongheller. Enkelte plasser er disse hellene fjernet eller ødelagt, andre plasser er betongen smuldret opp slik at det ikke er særlig trygt å gå på. Spesielt etter mørkets frembrudd kan det være en utfordring å bevege seg rundt til fots. Snublefeller i massevis, man må se seg godt for.

Den koloniale arkitekturen vises godt i bybildet hvis man bare ser etter den. Mye er restaurert og noe er under restaurering. Gamle bygg pusses opp og får nytt liv. Mellom gamle slitne murbygninger kan det dukke opp et nytt moderne bygg i betong, stål og glass. Det virker som om byen er i en brytningstid etter at landet begynner å åpne seg mer mot omverdenen. En spennende by som nok vil gjennomgå store forandringer fremover.

Independence Monument, downtown Yangon

Independence Monument, downtown Yangon

Vakkert i parken rundt monumentet

Vakkert i parken rundt monumentet

Trafikken er ganske krevende

Trafikken er ganske krevende

Gatemarkeder er det mange av i byen

Gatemarkeder er det mange av i byen

Fra et boligområde sentralt i byen

Fra et boligområde sentralt i byen

Yangon River, ferga over til Dalah

Yangon River, ferga over til Dalah

Sule Pagoda, innpakket for renovering

Sule Pagoda, innpakket for renovering

Sule Pagoda

Sule Pagoda

Bogyoke Aung San Marked, sentralmarkedet i Yangon

Bogyoke Aung San Marked, sentralmarkedet i Yangon

Bogyoke har over 2000 butikker...

Bogyoke har over 2000 butikker…

Fra hovedhallen, Bogyoke

Fra hovedhallen, Bogyoke

Bokmarked, området er kjent som 'open air library'

Bokmarked, området er kjent som ‘open air library’

Kandawgyi Lake, en av to innsjøer i byen

Kandawgyi Lake, en av to innsjøer i byen

Royal Barge Restaurant

Royal Barge Restaurant

Fra Kandawgyi Lake

Fra Kandawgyi Lake

Fra Kandawgyi Lake

Fra Kandawgyi Lake

Høyesterettsbygningen

Høyesterettsbygningen

Børsen i Yangon

Børsen i Yangon

Tollbygningen (Custom House)

Tollbygningen (Custom House)

Custom House

Custom House

Havnemyndighetene (Port Authority)

Havnemyndighetene (Port Authority)

Tidligere offentlig kontor som gjøres om til hotell

Tidligere offentlig kontor som gjøres om til hotell