Shwedagon Paya – gull og diamanter

10. mars 2016 at 12:10

Shwedagon Paya er ifølge legenden 2600 år gammel og har gradvis gjennom årtidene blitt oppgradert og utvidet av konger og herskere.

Selve sammensetningen av pagodaen er det mest imponerende. Hør bare på det her: Høyden er på 325 fot (rundt 108 meter). Den er kledt med 27 tonn gull! Ja, 27 TONN gull. Og det stopper ikke der, for på toppen er det 5448 diamanter og 2317 rubiner og safirer. I tillegg er det 1065 gullforgylte klokker. Og helt øverst på toppen sitter en enkelt 76-karats diamant!

Rundt pagodaen står det nok et 20-talls templer, uten at jeg vet det nøyaktige antallet. Alle disse skinner av gull, men jeg tror nok at dette er maling. I disse kan man finne mindre etterlikninger i gull og statuer i jade. Det er et imponerende område å rusle rundt på, og jeg besøkte området på en veldig varm dag med solen stekende i nakken.

Tre viktige begrep jeg skal si litt om, burmesiske benevnelser i parentes; Tempel (ku), pagoda (paya) og stupa (zedi). Tempel kommer opprinnelig fra guha eller hule og blir sett på som en plass å meditere. Stupa er et minnesmerke, eller den spisse «toppen» av en pagoda, og inneholder et relikviekammer. Pagoda omfatter stupaen og området rundt. Som hovedregel kan man si at man kan gå inn i en pagoda men ikke i en stupa. Den er massiv, bygget rundt relikviekammeret. Større stupaer, som Shwedagon Paya, er som oftest bygget på flere terrasser. Stupaer i burmesisk stil har jeg tidligere besøkt i Three Pagodas Pass i Kanchanaburi provinsen og Ayutthaya, begge i Thailand.

Sjekk ut bildene fra fantastiske Shwedagon Paya og området rundt.

Shwedagon Pagoda

Shwedagon Pagoda

Toppen av Shwedagon Pagoda

Toppen av Shwedagon Pagoda

Fra området rundt pagodaen

Fra området rundt pagodaen, dette er et tempel

Stupa

Fra inngangshallen til pagodaen

Fra inngangshallen til pagodaen